videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Recept van chef Yvette van Boven: dahl met chili olie en wildpluk

Recipes

Dahl behoort tot de absolute classics hier op de Holistik-redactie als het om recepten gaat. Het is niet alleen een voedzaam maaltje (linzen zitten vol eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen), maar staat ook in een handomdraai op tafel. Iedereen die beweert niet te kunnen koken, kan écht een lekkere dahl maken, promise. Deze dahl uit Van Boven in het wild van chef Yvette van Boven bevat chili olie voor wat extra spice en wildpluk voor een flinke extra dosis vitamines en mineralen. Van Boven in het wild is een herbarium, eetbare plantengids én kookboek in één. Je leest er in hoe je verschillende bekende eetbare planten uit de nabije natuur of directe stadsomgeving herkent, verzamelt en verwerkt. Het boek vraagt wat kennis van de seizoenen: niet alle plantjes zijn het hele jaar door te plukken. Wanneer je wat kunt plukken vind je gelukkig allemaal terug in het boek. 

Recept van chef Yvette van Boven: dahl met chilie olie en wildpluk

Ruimte voor eigen invulling heb je bij dit recept zeker. Wat voor plantjes je gebruikt voor de wildpluk laat van Boven namelijk aan jou over. Kies vooral wat in het seizoen groeit en je makkelijk kunt plukken. Nu is bijvoorbeeld de tijd van de brandnetel aangebroken. Een echte superfood. Ze helpen tegen allerlei kwaaltjes en zijn de perfecte voorjaarsreinigersDe plant zit namelijk boordevol mineralen en doet wonderen bij bloedarmoede, voorjaarsmoeheid en verkoudheid. Daarnaast zijn brandnetels bloedzuiverend, vochtafdrijvend en anti-allergisch.

Yvette van Boven in ‘Van Boven in het Wild’ over deze dahl:

‘Mijn vriendin Charlot maakt dit recept graag als we samen recepten schrijven en bedenken. Ze komt altijd ergens met een dahl langs, gegarneerd of op smaak gebracht met weet ik wat en ze zijn werkelijk állemaal lekker. Het is gauw gemaakt, oergezond en een goed vullende lunch die ik nu dus door haar heel vaak doordeweeks maak. Als mijn krokante chili olie op is (en dat gebeurt regelmatig) maak ik even een heel snelle versie van alleen specerijen, sesamzaad en olie. Het recept heb ik hieronder voor je opgeschreven.’

Ingrediënten voor 4 porties

  • 2 eetlepels zonnebloem- of rijstolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • snuf chilivlokken
  • 1½ theelepel kurkuma
  • 1½ theelepel komijnzaadjes, uit de vijzel
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • stukje gember ter grootte van een duim, geschild en geraspt
  • 250 gram rode linzen
  • 800 milliliter -1 liter groentebouillon
  • 250 gram wildpluk: zevenblad, veldkers, zuring, hondsdraf of brandnetels, grote
    blaadjes grof gehakt
  • 4 ruime eetlepels Griekse yoghurt
  • 4 bosuien, in fijne ringen

Voor de chili olie 

  • voor 1 pot van 150 ml
  • 2 eetlepels wit sesamzaad, geroosterd in een droge koekenpan
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels chilivlokken
  • ½ eetlepel szechuanpeper, uit de vijzel
  • snuf zeezout
  • 2 eetlepels sojasaus
  • vingerkootje gember, in schijfjes

Bereidingswijze

1. Verhit de olie in een wijde pan, fruit er de ui en de specerijen in tot de ui zacht is en de specerijen geuren, ongeveer 6 minuten. Roer de knoflook en de geraspte gember erdoor en bak even mee uit. Giet de linzen erbij, roerbak alles even flink door en blus de pan dan af met de bouillon. Breng alles al roerend aan de kook en draai als het kookt het vuur laag. Zet het deksel op de pan en laat de dahl 20 minuten sudderen.
2. Check dan de dikte van de dahl en de gaarheid van de linzen. Vind je het nog te dik, dan kan er nog wat bouillon bij. Roer de blaadjes erdoor tot ze net slinken. Houd een paar mooie blaadjes apart voor de garnering.
3. Proef of er nog meer zout en peper bij moet en schep de dikke soep dan in wijde kommen.
4. Schep er een lik yoghurt op, bestrooi met gehakte bosui, een paar achtergehouden blaadjes en een paar lepels chili olie. Zo lekker!

Snelle chili olie
1. Giet de sesamzaadjes in een brandschone glazen pot.
2. Verhit de zonnebloemolie in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de chilivlokken, de szechuanpeper, het zout, de sojasaus en gemberschijfjes toe. Laat onder af en toe roeren ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes sudderen.
3. Schenk de hete olie heel voorzichtig in de pot met sesamzaadjes. Meng even door en laat afkoelen. Bewaar de olie in de koelkast, hij blijft daar zeker 6 maanden goed.

Van Boven in het wild, Yvette van Boven, Nijgh & van Ditmar, verkrijgbaar via bol.com €38,99

Tip van de redactie: lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)

lunchbox geïsoleerd en duurzaam Holistik

Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt ze gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop 34.95

5/5 (1 Review)
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.