In de herfst zitten onze voeten vaak zó goed verpakt in dikke sokken dat je bijna zou vergeten dat ze juist in deze tijd van het jaar wat extra verzorging kunnen gebruiken. Wij vroegen pedicure Shirani Ramlal om haar 5 beste voetverzorgingstips voor de koudere maanden van het jaar.
5 holistische tips om je voeten te verzorgen in de herfst
Nu de herfst is begonnen stoppen we onze voeten steeds vaker weg in dikke sokken en warme schoenen. Omdat je voeten minder zichtbaar zijn zou je bijna vergeten dat ze juist in de koudere maanden van het jaar wat extra zorg kunnen gebruiken. Met deze 5 tips kom je een heel eind.
Thuiskomen in je eigen lichaam?
Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guide1. Wel of geen nagellak?
Shirani: “Het is prettig om je nagels na de zomer rust te gunnen en even geen of weinig nagellak te gebruiken. Ondanks dat je misschien een goede base coat gebruikt, zie je bij dames die hun nagels altijd lakken dat ze geel worden en/of dat er witte vlekken op ontstaan. Het laatste is vaak te behandelen met een pedicure behandeling waarbij de nagels gepolijst worden. Gele nagels wegpoetsen is echter een stuk lastiger. Het duurt vaak maanden voordat er weer een frisse, blanke nagels tevoorschijn komen. Even geen nagellak gebruiken helpt om je nagels de natuurlijke balans terug te geven. En als je dan nagellak gebruikt, kies dan voor nagellak met zo min mogelijk giftige stofjes.
2. Kloven, barstjes en scheuren
Shirani: “Kloven zijn kleine scheuren of barstjes in de huid op de voeten. Ze ontstaan vaak door het lopen op slippers en open schoenen. Kloven kunnen geen kwaad, maar ze kunnen wel heel pijnlijk zijn omdat ze soms zo diep zijn dat je hielen en voetzolen gaan bloeden. Je kunt dit het beste behandelen door het dagelijks aanbrengen van een goede voetencrème (en dit ook écht blijven doen tot de kloven zijn verdwenen). Zijn de kloven te diep dan kan je ze laten verzorgen door een pedicure”.
GRATIS meditatie (30 min)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en leer mediteren met de energie van de herfst!Ontvang jouw meditatie
3. Nagelriemen: wel of niet verwijderen?
Shirani: “De meningen over het wel of niet weghalen van de nagelriemen zijn verdeeld. Doe wat goed voelt, of laat het over aan een pedicure. Heb je niet zoveel nagelriemen, dan is het werken met een bokkenpootje voldoende. Ga je nagelriemen dan toch verwijderen? Dan is er kans op ontstekingen omdat de nagel bloot komt te liggen. Heb je veel nagelriemen of zijn ze hard en droog? Dan is het soms fijn om ze weg te laten halen, maar doe dit alleen met de juiste tools. Wanneer je je nagelriemen niet verzorgt of wegduwt, is de kans groot dat je nagels langzamer gaan groeien. Ook kunnen je nagels een andere vorm aannemen. Als je je nagelriemen (die uit dode cellen bestaan) naar achteren duwt, zorg dan dat je altijd een nagelriemolie gebruikt. Dat maakt je nagelriemen zachter zodat je makkelijker te werk kunt gaan en ze worden gelijk verzorgd. Een voetenbadje van tevoren doet ook wonderen en gebruik daarna een bokkenpootje wat speciaal ontwikkeld is voor het naar achteren duwen van de nagelriemen. Wil je ze toch weg snijden, gebruik dan een speciaal nagelriemmesje dat er uitziet als een vork met 2 punten en snij het dan voorzichtig weg. Ook met deze techniek kan het fijn zijn om eerst nagelriem olie te gebruiken. Zorg er bovendien voor dat de tools waarmee je werkt schoon zijn en niet zo uit je make-up tas komen”.
4. Eelt: waarom heeft de een er last van en de ander niet?
Shirani: “Eelt is een verdikking van de hoornlaag, de bovenste dode laag huidcellen van de opperhuid. Een beetje eelt is beschermend en kan je beter niet weghalen. Is er te veel eelt, en je haalt het niet weg? Dan kan dat klachten zoals likdoorns veroorzaken. Eelt heeft geen psychische oorzaak. Je ziet juist eerder dat bij lichamelijke ziekten (o.a. bij bepaalde vormen van kanker en het gebruik van chemo) dat de huid juist dun is en helemaal geen eelt heeft wat de voetzool heel gevoelig maakt. Teveel eelt kan liggen aan het hebben van bijvoorbeeld een staand beroep, overgewicht of het dragen van verkeerde schoenen. Aan de plekken waar eeltvorming zit op je voeten kan je goed zien hoe de stand van je voeten is. Een podoloog kan je hierover het best adviseren. Wellicht dat het dragen van steunzolen helpt om eeltvorming te voorkomen.”
5. Voetenbad en het belang van warme voeten
Shirani: “Het is belangrijk om je voeten warm te houden tijdens de koudere maanden. Heb je constant koude voeten? Dat betekent dat je bloedsomloop niet optimaal functioneert in het bereiken van de uiteinden van je lijf. De afvoer van afvalstoffen is dan niet optimaal. Maak je voeten tijdens de koude maanden van het jaar daarom minstens een keer per week blij met een warm voetenbadje. Doe je dit thuis, zorg er dan voor dat de bak of schaal groot genoeg is voor je voeten. Voeg eerst wat Epsom zout met druppels olie toe en vermeng vervolgens met water. Bijkomend voordeel van een voetenbad is dat je bloedcirculatie gestimuleerd wordt en je lijf en geest ontspannen door het warme water.”
Meer lezen over verzorging van je voeten?
Dagelijks je voeten masseren: dit is waarom al je organen er baat bij hebben
Voetreflexologie: waarom je voeten de poort zijn naar een goede gezondheid
Voetreflexoloog legt uit: deze geheimen geven jouw voeten prijs
Op blote voeten lopen: waarom het veel gezonder is dan je denkt
Voetreflex & burn-out: waarom je voeten de toegangspoort zijn naar heling
Je sparkle houden na je 40e?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide