Bij depressiviteit of angstklachten denk je misschien al snel aan mensen die niet goed functioneren in het dagelijkse leven. Maar wat als je somberheid of angst zich schuil houden achter een ogenschijnlijk ‘perfect plaatje’? Voor de buitenwereld lijkt er niks aan de hand, maar toch knaagt er iets en voel je vanbinnen dat je niet verbonden bent met je levenslust. Dit zijn 10 verborgen tekenen van depressiviteit en angst die je zelfs zélf makkelijk over het hoofd ziet…
10 verborgen tekenen van depressiviteit: wanneer het niet zo goed gaat als het lijkt
1. Je bent perfectionistisch en je innerlijke criticus is constant aanwezig
Het is niet ongezond om dingen goed en grondig te willen doen. Maar als je constant een kritische stem in je hoofd hoort die een gevoel van schaamte en schuld creëert als iets niet perfect gaat, is er iets mis. Hoe ga jij met onverwachte tegenslagen om? Kun je het accepteren als je iets minder perfect afrondt als je had gehoopt? Hoe spreek jij jezelf toe na het maken van een fout?
2. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel
Je bent erg gevoelig voor plicht, verplichting en loyaliteit. Jij bent de eerste die het merkt als iets niet als gepland loopt en voelt je meteen verantwoordelijk om met een oplossing te komen.
3. Je vindt het moeilijk negatieve emoties te accepteren en uitdrukken
Het voelt veiliger voor jou om in je hoofd te zitten dan verbinding te maken met je hart en onderbuik, en alle emoties die daar leven. Zelfs als je iemand vertelt over iets wat je diep verdriet heeft gedaan, doe je dat met een glimlach. Woede, verdriet en angst duw je het liefst weg of relativeer je krampachtig.
4. Je maakt je veel zorgen en vermijdt situaties waarin je geen of weinig controle zult hebben
Het is één ding om een beetje een control freak te zijn, maar het is niet de bedoeling dat je je in de aanloop naar een afspraak of uitje al grote zorgen maakt over allerlei details. De angst geen controle te hebben kan zo groot worden dat je alleen nog dingen onderneemt als je van te voren weet dat jij alle touwtjes in handen kunt houden.
5. Je meet je waarde aan je productiviteit en prestaties
Jij bent het liefst druk bezig en gebruikt je productiviteit en prestaties om een goed gevoel te krijgen over jezelf. Je eigenwaarde zakt in als je je taken eens niet afkrijgt of – in jouw ogen – goed genoeg voltooit. Daar is die innerlijke criticus weer…
6. Je geeft veel om het welzijn van anderen maar laat weinig mensen echt toe in jouw leven
Je bent empathisch en geeft veel om het welzijn van anderen, maar houdt ze tegelijk veilig op armlengte. Je staat mensen om je heen niet toe je te steunen, vertelt ze misschien weinig over je leven en laat je zelden kwetsbaar zien.
7. Je erkent traumatische of pijnlijke herinneringen uit je verleden niet
Je hebt bepaalde laatjes in je geest en hart gecreëerd waar je veilig allerlei moeilijke emoties hebt opgeslagen. Dingen ‘even bewaren voor een geschikt moment’, daar is niets mis mee. Het wordt problematisch wanneer je de laatjes nooit opent én jezelf wijsmaakt dat alles wat erin zit, er niets toe doet. ‘Er zijn ergere dingen op de wereld, ik heb dingen te doen.’
8. Je loopt tegen obstakels aan in je persoonlijke relaties maar bent op professioneel gebied succesvol
Je vindt het moeilijk om mensen binnen te laten maar stort je met des te meer overgave op je werk. Dit zorgt ervoor dat je jezelf liefde en steun kunt blijven ontzeggen, terwijl je je professionele prestaties kunt blijven gebruiken om je eigenwaarde min of meer in tact te houden. Het kan ook zijn dat je een partner hebt die net als jij intimiteit liever uit de weg gaat. De relatie draait dan meer over wat jullie (voor elkaar) doen dan om de kwetsbaarheid die jullie aan elkaar tonen.
9. ‘Tel je zegeningen’ is jouw motto
Het is ontzettend belangrijk om je zegeningen te tellen en er dankbaar voor te zijn. Maar als je ze gebruikt om aan jezelf te bewijzen dat het ‘altijd erger kan’ en jij ‘geen reden hebt om – vul negatieve emotie in – te ervaren’, dan doe je jezelf enorm tekort. Je gebruikt je zegeningen of privileges om je negatieve emoties veilig weggestopt te houden in die mentale lades.
10. Je hebt hardnekkige, zelfdestructieve copingmechanismen ontwikkeld
Als je je kunt herkennen in een aantal van de bovenstaande punten, bestaat de kans dat je zelfdestructieve copingmechanismen hebt ontwikkeld om jezelf staande te houden. Denk aan overwerken, drinken, te veel of te weinig eten, zelfbeschadiging, gokken, drugsgebruik, etc. Veel van deze mechanismen kunnen verborgen blijven voor de buitenwereld. En sommige zelfs voor jezelf.
Zoek hulp
Zoals je ziet kennen depressiviteit en angst vele gezichten. Heb je het mentaal al langere tijd zwaar, terwijl de buitenwereld misschien denkt dat het goed met je gaat? Neem een goede vriend of vriendin in vertrouwen en schroom niet om contact op te nemen met je huisarts.
Nieuw! Trauma & je lichaam pakket
Herkennen, helen en voorkomen met trauma-expert Suze Retera. Nu voor slechts €29,95Bron: The Minds Journal