Veel mensen werpen op hun reis naar heling een blik op hun kindertijd om te onderzoeken of daar wonden zijn ontstaan. Tegenwoordig kun je overal lezen over de kenmerken van een onveilige jeugd, en zo ontstaat belangrijke bewustwording. Maar het is óók belangrijk om goed te onthouden hoe en veilig thuis eruit ziet. Alleen als we veiligheid blijven herkennen kunnen we ernaar streven en het vieren. Nicole Lepera, holistisch psycholoog, deelt 9 kenmerken van een veilig thuis.
Holistische psycholoog deelt: 9 tekenen dat je in een veilig thuis bent opgegroeid
1. De volwassenen namen hun verantwoordelijkheid
In een veilig thuis kunnen volwassenen hun excuses aanbieden als ze de controle zijn verloren over hun emoties of jou pijn hebben gedaan. Zo leren ze je over conflictherstel en het nemen van je verantwoordelijkheid. Bovendien getuigt dit van wederzijds respect.
2. Je kon kind zijn
In een veilig thuis mag jij kind zijn en worden jouw emotionele grenzen gerespecteerd. Je hoeft geen steunpilaar voor je ouders te zijn of te veel te zorgen voor de andere kinderen.
3. Je ouders valideerden jouw ervaring
Je ouders of verzorgers vroegen je regelmatig hoe je je voelde, wat er door je hoofd ging en valideerden jouw emotionele ervaring.
4. Je leerde wat gezonde communicatie is
Er was geen sprake van emotionele manipulatie en je voelde je veilig genoeg om te zeggen wat je dacht en voelde. Emotionele manipulatie kan eruit zien als: passief agressief zwijgen, woedeaanvallen, anderen de schuld geven of shamen, de verantwoordelijkheid voor volwassen emoties bij de kinderen leggen.
5. Je ouders geloofden je
Als je je ouder of verzorger vertelde dat er iets (naars) was gebeurd, geloofden ze je. Je werd met nieuwsgierigheid benaderd en jouw realiteit werd niet ontkend. Zo leerde je jezelf te vertrouwen.
6. Alle emoties mochten er zijn
Iedereen thuis mocht voelen wat hij/zij/die voelde. Er was niet één persoon die de emotionele sfeer bepaalde (dit komt vaak voor bij huishoudens met een narcistische ouder). Emoties mochten komen en gaan en er waren geen verboden gevoelens.
7. Je onafhankelijkheid werd gestimuleerd
Thuis moedigden je ouders of verzorgers jouw individuele ontwikkeling aan. Je werd aangespoord om je onafhankelijkheid te ontwikkelen en stond niet steeds onder druk om je aan te passen aan anderen.
8. Je ouders waren aanwezig
Je ouders of verzorgers waren fysiek en emotioneel aanwezig voor je, konden met je spelen en waren benieuwd naar jouw belevingswereld.
9. Er waren liefdevolle grenzen
Jouw ouders of verzorgers vertelden je op een liefdevolle manier als je een grens over was gegaan. Je kreeg de kans hiervan te leren en gezonde discipline te ontwikkelen. Je hoefde niet bang te zijn voor de woede of straf van een ouder.
Roots Meditatiepakket & Dossier
Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijnBestel nu!