Het laatste waar je tijdens je vakantie op zit te wachten is een kwaaltje. Want maximaal genieten is best lastig als je groen en geel ziet van de wagenziekte of je darmen compleet ‘op slot’ gaan. Gelukkig heeft Moeder Natuur voor de meeste kwaaltjes een ingenieuze oplossing.
Vakantiekwaaltjes top 5
1. Insectenbeten
Wel eens door een bij of wesp gestoken? Dan weet je hoe verrekte pijnlijk dat kan zijn. Ooit verdwaalde een woedende wesp onder mijn t-shirt en bleef maar steken. Onder de bulten zat ik en sindsdien pas ik elke zomer een paar slimme trucjes toe. Om te voorkomen dat bijen en wespen mij er uitpikken op een vol terras draag ik liever geen kleding met kleurrijke (bloem)motieven. Wespen en bijen zien namelijk geen verschil tussen een jurk met zomerse bloemenprint en een veld vol met bloemen. Witte kleding vinden bijen en wespen een stuk minder interessant. Ook is het slim om het dragen van (zoete) parfums te vermijden. En let op de geur van je zonnebrandcrème. Kies je voor een aanlokkelijke kokosgeur, dan kun je er zeker van zijn dat bijen en wespen jouw gezelschap maar al te graag opzoeken.
Kalm blijven
Heb je eenmaal een bij of wesp om je heen cirkelen, probeer dan kalm te blijven en ga niet wild om je heen slaan. Daar worden ze alleen maar agressief van. Toch gestoken? Essentiële lavendelolie verzacht de pijn. Druppel de olie op de zere plek en je zult merken dat de pijn na een kwartiertje minder wordt. Dit geldt overigens ook voor mierenbeten en kwallenbeten.
2. Verstoppingen
Je hebt het vast wel eens meegemaakt: last van obstipatie tijdens (de eerste dagen van) je vakantie. Wat er gebeurt is dat je lijf zijn vaste ritme kwijt is en ‘op slot’ gaat. Daardoor kan het even duren voordat je weer normaal naar de wc kunt. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Wat heel belangrijk is om verstoppingen te voorkomen is voldoende bewegen, veel vezels eten en veel water drinken. Probeer alcohol en cafeïne te vermijden want die werken obstipatie juist in de hand.
Gouden tip voor je stoelgang
Om je stoelgang weer aan de praat te krijgen heb ik een gouden tip: stop een zak psyllium vezels in je koffer. Ik ga het land niet uit zonder deze 100% natuurlijke vezels! ‘s Ochtends meng ik een eetlepel met een glas water en drink het snel op voordat het water en de vezels een gel vormen. Daardoor kan ik tijdens mijn vakantie elke dag gewoon naar de wc, heb ik geen last van verstoppingen en voelt mijn buik platter dan ooit. Meer weten over psyllium vezels? Lees dan ook zeker het artikel Dit gebeurt er in je buik als je elke dag een lepel psylliumvezels neemt.
3. Wagenziekte
Ruim 1200 km rijden over de Route du soleil naar Zuid-Frankrijk. Als je last hebt van wagenziekte is het afleggen van zo’n afstand een ware nachtmerrie. Reisziekte is eigenlijk een bewegingsziekte. Je kunt er last van krijgen in een auto, boot of vliegtuig, maar ook als je op een kameel zit. Deze kwaal ontstaat als je brein tegenstrijdige boodschappen ontvangt. Aan de ene kant krijgen je hersenen het signaal dat je stil zit. Aan de andere kant geeft je evenwichtsorgaan in je binnenoor de boodschap dat je in beweging bent. Om bewegingsziekte te voorkomen kun je het beste voorin de auto gaan zitten of – nóg beter – zelf gaan rijden. Als je op een boot zit, is het slim om je blik voortdurend op de horizon te houden en in het midden van het schip te gaan zitten. Reis je met het vliegtuig? Kies dan voor een plek boven de vleugel. Daar is een vliegtuig het meest stabiel en heb je minder last van turbulentie.
Etherische olie
Wat ook helpt is een paar druppeltjes etherische olie aanbrengen achter je oren of op je polsen. Pepermuntolie, gemberolie en lavendelolie staan er om bekend dat ze misselijkheid verminderen. Je kunt deze oliën los van elkaar gebruiken, maar ook je eigen anti-reisziekte roll-on maken. Koop een leeg roll-on flesje en doe daar 10 ml jojoba olie in. Voeg 6 druppels gemberolie, 6 druppels pepermuntolie en 3 druppels lavendelolie toe. Even goed schudden en klaar is je roller.
4. Jetlag
Wie denkt dat er een verband is tussen de lengte van een vlucht en een jetlag vergist is. Waar het vooral om gaat is de hoeveelheid tijdzones die je doorkruist én in welke richting je vliegt. Zo heb je meer last van een jetlag als je van west naar oost vliegt (bijvoorbeeld van Amsterdam naar Bangkok) dan andersom (van Amsterdam naar New York). Door vluchten van noord naar zuid of omgekeerd krijg je meestal geen jetlag. Een jetlag helemaal voorkomen lukt meestal niet maar er zijn wel trucjes om wat sneller in het ritme van de plaats van bestemming te komen. Om een slopende reis sneller van je af te schudden is het beste advies om bewust te aarden. Zoek een plek waar je met je blote voeten de aarden kunt voelen. Ga desnoods 20 minuten op de grond / in het gras liggen en je voert het teveel aan positieve ionen af. De aarde voorziet je ondertussen van negatief geladen ionen die je lijf en geest weer in balans brengen.
Epsom zout
Wat je ook zou kunnen doen is het nemen van een voetenbad met Epsom zout. Het hoofdbestanddeel van Epsom zout is magnesium. Magnesium is één van de weinige mineralen is die door je huid kan worden opgenomen. Dit betekent dat je magnesiumwaarden kunt verhogen door je voeten onder te dompelen in een badje. En als je last hebt van een jetlag is dat lang geen gek idee. Magnesium ondersteunt meer dan 300 biochemische processen in je lijf zoals je energiehuishouding, de ontwikkeling van je zenuwstelsel en spieren tot en met het reguleren van je gemoed. En dat zijn allemaal processen die een jetlag flink in te war kan schoppen. Met Epsom zout herstel je de balans.
5. Zonnesteek
Zit je op warme dag te lang in de zon en drink je te weinig? Dan liggen hittestress en een zonnesteek (hitteberoerte) op de loer. Bij een zonnesteek lukt het je lichaam niet meer om voldoende af te koelen. Je lichaamstemperatuur kan daardoor oplopen tot 42 graden celsius met hoofdpijn, duizeligheid en braken tot gevolg. Bij een ernstige zonnesteek wordt je hartslag sneller en ga je oppervlakkig en snel ademhalen. Herken je de symptomen van een zonnesteek bij jezelf of een ander? Zoek dan direct verkoeling, drink water en raadpleeg een arts. Een lang aanhoudende hoge lichaamstemperatuur kan namelijk dodelijk zijn. Bij 43 graden beginnen de eiwitten in cellen te stollen en kunnen lekken in je maag-darmstelsel ontstaan. Je raakt in coma en kunt uiteindelijk komen te overlijden. Dodelijke oververhitting wordt overigens uitsluitend veroorzaakt door externe factoren zoals extreme hitte of dehydratie.
Nog een laatste tip…
Ben je vooral de eerste dagen van je vakantie ziek, zwak en misselijk? Lees dan zeker ook dit artikel over vrijetijdsziekte.