videocam WEBINAR | Relatietherapie: over de meest gehoorde problemen én oplossingen met Dennis Buist - 15 september, 19.00

Dit is waarom de natuur jou niet nodig heeft, maar jij de natuur wel

Wonderful World
nissan, sustainability, nissan leaf, footprint
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
04.06.2019

Steeds vaker lezen we verontrustende berichten over hoe het ervoor staat met onze planeet. Als we zo doorgaan met consumeren, zijn binnen nu en 30 jaar bepaalde voedingsbronnen op en ziet je leven er straks heel anders uit als we nu niets doen. Vandaar dat ik mij heb voorgenomen om mijn footprint omlaag te brengen. Met deze 7 stappen ga ik dat doen, wie weet inspireren ze jou ook. 

Dit is waarom de planeet jou niet nodig heeft, maar jij de planeet wel

Als je holistisch in het leven staat ben je onderdeel van het grotere geheel waarin mens, dier en natuur samenkomen. Vorig jaar lag mijn focus vooral op het verduurzamen van mijn voeding, cosmetica en kledingkeuzes; veranderingen met een directe invloed op mijn eigen gezondheid. Dit jaar is het tijd om het tij te keren met micro beslissingen die uiteindelijk, als we ze met heel veel mensen maken, een grote impact hebben op het welzijn van de aarde.

Deze video van 1.30 minuut maakte diepe indruk bij ons op de redactie. Julia Roberts vertolkt de stem van Moeder Aarde en spreekt de mensheid streng toe. Haar stem in combinatie met de prachtige natuurbeelden die tonen hoe veelzijdig Moeder Aarde is maakte ons nederig. Tijd om in actie te komen met onderstaande microbeslissingen.

1. Bereken jouw footprint

Begin met een duidelijk ijkpunt van waaruit je je leven wil verduurzamen en bereken wat je huidige footprint is. Zodra je daar zicht op hebt is het makkelijker om zichtbare veranderingen teweeg te brengen. En waarschijnlijk duurt het niet lang of je hebt hier een nieuwe sport van gemaakt. Een snelle scan maken van je footprint kan via Duurzaamheid in Actie. Deze test geeft inzicht in je huidige leefgewoontes en vraagt bijvoorbeeld naar hoe je je huis verwarmt, hoeveel vlees, vis en zuivel je in de week eet, of je aan recycling doet, hoe je binnen en buiten je vakantie van A naar B gaat en of je elektrisch rijdt. Na het beantwoorden van de vragen krijg je te zien hoeveel hectares grond je per jaar verbruikt. Door het aantal hectares te delen door 1.7, zie je hoeveel aardbollen er nodig zijn als iedereen zo zou leven als jij. Bovendien geeft de uitslag ook een handig overzicht van de verdeling van jouw voetafdruk. Zo weet je direct in welke categorie jouw grootste verbruik zit, en kun je bewuster keuzes maken om jouw voetafdruk te verkleinen. Mijn score was 2,6 hectare. De hoogste tijd om dit aantal naar beneden te brengen.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

2. Onthoud jezelf dagelijks iets

Probeer jezelf dagelijks iets te onthouden. Al is het iets kleins. Bijvoorbeeld een nieuw truitje ‘niet’ aanschaffen of een bonbon weerstaan terwijl je die heeeel graag NU wil opeten. Maar denk ook in minder materialistische acties, zoals niet op elk moment je Instagram account checken terwijl je wel die neiging voelt. Op deze manier win je aan innerlijke kracht en gebruik je je kritisch denkvermogen. Iets dat we massaal aan het kwijtraken zijn vanwege alle verleidingen die de consumptiemaatschappij je continu voorschotelt. Filosoof Joost van Beek schreef hier een interessant artikel over. Hoe meer je handelt vanuit innerlijke kracht, hoe makkelijker het je afgaat om je verlangen de baas te worden en je bewust ‘nee’ of ‘ja’ kunt zeggen op belangrijke momenten.

3. Ervaar de kracht van elektrisch rijden

Nissan, weekend, blooming, WeledaDe Holistika’s rijden in een Nissan Leaf. De auto ziet er niet alleen groen uit, maar gedraagt zich ook zo door geen brandstoffen uit te stoten. Zo rijden we zonder schuldgevoel door Amsterdam, wetende dat de fietsers geen fijnstof via onze uitlaat inademen (check onze vaste stories ‘On Tour’  met de Nissan voor een indruk). Robbert Monteban is ‘Electric Vehicle’ directeur en weet alles over elektrisch rijden en clean energy. Waarschijnlijk is hij zelfs de meest duurzame werknemer van Nissan Nederland. Sinds een paar jaar houdt Robbert er samen met zijn gezin een volledige vegan lifestyle op na. Daarnaast inspireert hij dagelijks collega’s met zijn passie voor het terugbrengen van zijn eigen footprint. Ik was benieuwd of hij mij meer kon vertellen over waarom elektrisch rijden het vervoer van de toekomst is. Volgens Robbert is de grootste ontwikkeling dat de batterij van een elektrische auto voor veel meer dingen gebruikt kan worden dan enkel mobiliteit. “Je kunt de Nissan Leaf aansluiten op je eigen elektriciteitsnet. Heb je zonnepanelen op het dak? Dan kun je de stroom die teveel is en niet gebruikt wordt inzetten om de batterij in de Leaf op te laden. De energie uit de batterij kan ’s nachts dienen om je wasjes op te draaien, want je sluit deze met het grootste gemak aan op het elektriciteitsnet. Je huis kan dus gebruik maken van de stroom in je auto. De toekomst is wat ons betreft ‘hernieuwbare energie’ met de autobatterij daarin als een belangrijke schakel; beter voor de aarde en jouw portemonnee”. Mocht je hier meer over willen weten, bekijk dan deze video. Nieuwsgierig geworden naar hoe zo’n elektrische Nissan Leaf rijdt? Boek een proefrit via nissan.nl.

Menopauze Kruidengids

Moeder natuur als jouw apotheek
DOWNLOAD GRATIS
GRATIS E-BOOK
De Menopauze Kruidengids

4. Eet vaker plantaardig

Veganistische ijswinkels, veganistische producten in de supermarkt, veganistische restaurants. Veganisme is hip, of beter gezegd ‘vegan’ is hip. Als het aan Moeder Aarde ligt gaan we dan ook zeker terug naar een eetpatroon op basis van groenten, fruit, granen, peulvruchten en kruiden. Een vegan levensstijl is minder belastend voor de planeet én er kunnen meer monden mee gevoed worden. Probeer bijvoorbeeld dit recept eens uit de Ayurveda: detox Kitchari. Ik eet het zelf wekelijks en vind het heerlijk.

5. Stop met spuitbussen

nuud, deodorant, gezond, ecoMilieuCentraal waarschuwt voor smogvorming door drijfgassen en oplosmiddelen in cosmetica in spray’s. Die enge drijfgassen in je eigen badkamer inhaleren is dan natuurlijk het laatste wat je wil. Vervang daarom je deodorant voor een roller, of een stick. Of probeer de deodorant tube van het Nederlands merk NUUD. De tube is gemaakt van suikerrietplastic in plaats van aardolieplastic en de verzending van de producten naar jouw deurmat is CO2 neutraal. NUUD bestaat uit slechts 10 ingrediënten waarvan de belangrijkste microzilver is, dat een natuurlijke antibacteriële werking heeft en een zweetgeur tot wel 3 tot 7 dagen voorkomt. Vandaar dat je heel lang met een tube doet en ‘m niet dagelijks hoeft te gebruiken. €12,95, verkrijgbaar via nuudcare.nl

6. Stop met papieren zakdoekjes

Hoe vaak grijp je gedachteloos naar een papieren zakdoekje of keukenrol om je neus in te snuiten, je handen mee te drogen of om iets aan af te vegen? Op onze redactie stond standaard een rol keukenpapier op ieders bureau (want stel je voor dat er ooit een theekopje zou omvallen…). Dat hebben we teruggebracht naar één rol papier en we dagen onszelf daarnaast uit om de dag door te komen met één velletje keukenrol. Zo dragen we iets bij aan het stoppen van ontbossing voor de papierindustrie. Een nog veel beter alternatief zijn kleine charmante stoffen zakdoekjes om bij je te dragen. Japanners noemen dit ’tenugui’ en je hebt ze in verschillende toffe designs. Je vind ze via tsurukyoto.nl.

7. Controleer labels op palmolie

Mijn broertje Jorrit heeft zijn hele huis ‘palmolie vrij’ gemaakt. En dat betekent ook dat er een hoop beautyproducten van zijn vriendin de prullenbak in zijn geknikkerd. Tegenwoordig wast Lize haar haar met een stuk zeep ;-). Palmolie is olie uit de palmvrucht en bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten, en dat is niet zo goed voor je gezondheid. Door de aanleg van palmolieplantages worden er heel veel bossen gekapt wat ten koste gaat van het regenwoud. Producten met duurzame palmolie zijn herkenbaar aan het Greenpalm of RSPO keurmerk, maar liever nog vermijd je alle producten waar palmolie in zit. Als je hier op gaat letten, zal je schrikken waar het allemaal in verwerkt zit; soms  zelfs onder een schuilnaam zodra de olie is bewerkt en het officieel geen palmolie meer genoemd hoeft te worden.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.