videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

Een holistisch lente retreat in de Franse Alpen: 5 verrekt goede redenen om te gaan

Travel
hiken beginners

In de winter en zomer weten veel mensen de Franse Alpen wel te vinden. Maar wist je dat de lente een minstens zo mooi seizoen is om rond te dwalen tussen de bergtoppen? Alle bloemknopjes die onder de sneeuw verstopt lagen komen tot bloei en overal hoor je het gekabbel van bergbeekjes. En dan heb ik het nog niet eens over de smaragdgroene meren en velden vol boterbloemen. Tegen dit kleurrijke decor – mét uitzicht op de Mont Blanc – was ik 4 dagen te gast bij Alikats in Morzine voor een holistisch lente retreat. Waarom ik sta te popelen om volgend voorjaar weer deel te nemen? Je leest het hier.

Een holistisch lente retreat in de Franse Alpen: 5 verrekt goede redenen om te gaan

Franse Alpen

Evelyn: ‘Hoe leuk ik het runnen van Holistik ook vind, intensief is het wel. Er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat ik niet met Holistik bezig ben. Een groot deel van mijn werkzaamheden speelt zich bovendien af achter een laptop. Inmiddels weet ik dat ik dit werk alleen kan doen als ik mezelf zo nu en dan de ruimte gun om mijn balans te (her)vinden. En dat doe ik het liefst in de natuur.

Het ritme van de natuur

Moeder natuur weet precies wat de beste tijd is om los te laten, te verstillen, te ontwaken en weer tot bloei te komen. Hoe meer je met dit ritme meebeweegt, hoe makkelijker het is om in balans te blijven. Dat is althans mijn ervaring. Vanuit deze gedachte aarzelde ik geen seconde toen ik de kans kreeg om deel te nemen aan een holistisch lente retreat in de Franse Alpen. Frisse berglucht was precies wat mijn vermoeide geest nodig had om weer op te laden. Wat er allemaal op het programma stond? Dat lees je verderop. Eerst vertel ik je graag over Alikats en de mensen achter het retreat.’

Alikats

Alikats is een samenvoeging van ‘Al’ en ‘Kat’, een super sympathiek Brits koppel dat tien jaar geleden neerstreek in het charmante dorp Morzine. Ze begonnen met het verhuren van chalets en koken voor hun gasten. Van het een kwam het ander en sinds 2021 leggen Al en Kat zich toe op het organiseren van seizoensgebonden retreats, samen met coach Caitlin Cockerton van Great Heights Pathways en yoga docente Ursula Tereba van Yogasnow.

Holistisch

Door hun krachten te bundelen maken deze 4 mensen de retreats van Alikats op en top holistisch. Waar Al en Kat zorgen voor zachte bedden en voedzame, vegetarische maaltijden, dagen Caitlin en Ursula je uit om innerlijk werk te doen. Hun missie? Deelnemers helpen om de verbinding met zichzelf én het ritme van de natuur te herstellen. Niet alleen door te praten, maar vooral door te ervaren. Vier dagen lang geef ik mezelf over aan hiken, wildplukken, bosbaden, Qigong en zelfs een cacao ceremonie. Al met al 5 verrekt goede redenen om dit holistische retreat op je bucketlist te zetten.

1. Hiken

Franse Alpen

Voor aanvang van het retreat stuurde coach Caitlin me een packing list. Hike schoenen, blarenbleisters, een petje, een waterfles… Een lijstje naar mijn hart, want sinds ik hiken heb ontdekt is het één van mijn favoriete vrije tijdsbestedingen. Een hike is een wandeltocht die zwaarder en langer is dan een gewone wandeling, vaak op een trail in een natuurgebied. Als je érgens goed kunt hiken dan is het wel in de omgeving van Morzine. Vooral in de lente! De temperatuur is aangenaam, het is rustig op de trails en overal poppen vrolijke bloemen op.

Spectaculair

Elke dag neemt Caitlin ons mee op een andere route. Sommige trails zijn ontspannen, andere zetten je kuiten flink aan het werk. De meest pittige hike is een tocht bergopwaarts naar de Col de Cou. Het uitzicht bovenop de berg is echter zo spectaculair dat je elk pijntje zo bent vergeten.

Franse Alpen

Op eigen houtje

Tip! Zin om op eigen houtje te hiken? Op 20 minuten loopafstand van het Alikats chalet ligt Lac Montriond. Dit is een smaragdgroen meer omgeven door bergen. Neem vooral je zwemkleding mee want er gaat niets boven in plons in fris bergwater.

Franse Alpen

2. Wildplukken

Franse Alpen

Brandnetel, tijm, klaver, knoflook… Bij werkelijk elk gerecht dat Kat tijdens het retreat serveert vind ik vers geplukte kruiden op mijn bord. Dagelijks trekt Kat er op uit om terug te komen met een mand vol fresh herbs en eetbare bloemen. Liefst van planten die groeien rond hun eigen chalet, tussen de appelbomen, pruimenbomen en onder de oude walnotenboom. Altijd al een keer willen wildplukken? Dan heb je geluk! Een wildpluk wandeling maakt onderdeel uit van het retreat programma. Kat legt je met liefde uit welke kruiden passen bij het seizoen, welke bloemen je kunt eten én hoe je een waanzinnig lekkere salsa verde maakt.

Franse Alpen

3. Bosbaden

Franse Alpen

In Japan weet men het al jaren: de weg naar een gezonder en gelukkiger leven leidt door het bos. Forest bathing wordt er door artsen voorgeschreven als remedie bij spanningen en stress. Tijdens het bosbaden vertraag je bewust en neem je de natuurlijke omgeving met zo veel mogelijk zintuigen waar. Met al zijn geuren, kleuren, vormen en geluiden helpt het bos je verbinding met de natuur te versterken én je gezondheid te verbeteren. Zo verlaagt bosbaden je bloeddruk en hartslag en activeert het je immuunsysteem.

Zintuigen

Gelukkig hoef je voor een bosbad niet naar Japan. Ook in de omgeving van Morzine zijn volop bossen waar je je kunt onderdompelen. Onderdeel van het retreat is een wandeling waarbij coach Caitlin me uitnodigt om mijn zintuigen een voor een te gebruiken om zo samen te smelten met de natuur. Omdat visuele prikkels dominant zijn, lopen we een stukje met gesloten ogen. Ik voel de wind op mijn huid, hoor de vogels met elkaar flirten en ben volmaakt gelukkig in het hier en nu. Bosbaden is dan ook zeker iets dat ik thuis ga proberen.

4. Qigong

Franse Alpen

Qigong is een eeuwenoude meditatieve bewegingsvorm en een fundamentele pijler binnen de Chinese geneeskunde, zo vertelt yoga docente Ursula. Bovenop een berg, op blote voeten tussen de lentebloemen, legt ze uit dat je Qigong kunt zien als een ‘work-in’. Het is de bedoeling dat je langzame, bewuste bewegingen combineert met ademhalingstechnieken en focus. Voor mij is het een eerste kennismaking met deze bewegingsvorm. Voor iemand die het liefst met zware gewichten sleept in de sportschool, voelt Qigong als een mentale uitdaging.  Het eerste half uur veroorzaakt het vertragen van de bewegingen zelfs wat frustratie. Maar als we aan het einde van de les in savasana tussen de boterbloemen liggen, voel ik me ontspannen en energiek tegelijk. Hoewel ik niet denk dat Qigong echt iets voor mij is, geloof ik wel dat het helpt om je levensenergie te laten stromen. Ik zal dan ook niet meer gniffelen als ik langs een Qigong groepje fiets in het Vondelpark;-).

5. Cacao ceremonie

Franse Alpen

Gaandeweg het retreat realiseer ik me dat ik veel dingen hier voor de eerste keer doen. Bosbaden, kruiden plukken, Qigong… Ook de cacao ceremonie op de laatste avond is een nieuwe ervaring voor mij. Yoga docente Ursula leidt deze ceremonie. Met haar blote voeten in het gras schenkt ze onze bekers vol. De warme drank op basis van cacao en specerijen zoals kaneel en kardemon heeft ze zelf gebrouwen. Het heeft een zeer hoog gehalte aan gezonde voedingsstoffen en mineralen zoals ijzermagnesium en koper. Daarnaast is cacao rijk aan antioxidanten. Maar dat is nog niet alles. Cacao is namelijk een echte hartopener die je waardevolle inzichten kan geven.

Food of the gods

‘Hoe rauwer en puurder de cacao, hoe groter het transformerende effect op lichaam en geest,’ zo vertelt Ursula. Niet voor niets stond cacao in oude culturen bekend als ‘Food of the Gods’. Of het komt door de cacao durf ik niet te zeggen, maar nippend aan Ursula’s brouwsel voel ik me zoveel lichter en rijker dan bij aanvang van het retreat. Als ik niet veel later onder de wol kruip , weet ik het zeker: Ik kan je de holistische retreats van Alikats uit de grond van mijn – door cacao geopende – hart aanbevelen.

Franse Alpen

Innerlijk werk

De retreats van Alikats beginnen niet op de dag van aankomst. En ze eindigen niet op de dag van vertrek. Een paar weken voordat ik op de trein stap belt Life & Leadership coach Caitlin me voor een coaching sessie van 2 uur. Enkele dagen na het retreat spreken we elkaar weer. Deze 2 sessies zijn inbegrepen, net als de sessies tijdens het retreat (zowel in groepsverband als individueel). Het doen van innerlijk werk, onder begeleiding van een ervaren coach, vormt het hart van het retreat. Persoonlijk vind ik dat een enorme meerwaarde. Caitlin is een kundige ‘spaceholder’. Ze weet een veilige setting te creëren waarin de andere deelnemers en ik vrijuit kunnen praten over wat ons bezig houdt en welke transformatie we graag zouden maken. Uit respect voor de privacy van de andere deelnemers, kan ik geen details met je delen. Maar geloof me als ik zeg dat er heel wat kwartjes zijn gevallen/persoonlijke doorbraken zijn geweest/transformaties hebben plaatsgevonden. Wil je meer weten over de werkwijze van Caitlin? Kijk dan op Great Hights Pathways voor meer informatie.

Caitlin Cockerton

Zelf aan een retreat deelnemen?

Franse Alpen

Er zijn nog enkele plekken voor het herfst retreat, maar wacht niet te lang met boeken. Liever in de zomer of winter naar de Alpen? Dat kan natuurlijk ook. Dit is allemaal inbegrepen:

 • 4 nachten in een luxe kamer
 • Vers gemaakt ontbijt, aangevuld met croissants, baguettes, fruit, smoothies en ontbijtgranen
 • Lunchpakketten voor tijdens de hikes
 • Afternoon tea met iets lekkers
 • 4 diners (4 gangen) – niet normaal lekker!!!
 • Gebruik van het bubbelbad en de sauna
 • Privé chauffeur service in en rond Morzine
 • Hulp bij transfers naar het station/vliegveld
 • 2 keer een 1-1 coaching sessions van 2 uur met een Life & Leadership coach (voor en na het retreat)
 • Groep coaching door een Life & Leadership coach
 • Dagelijks yoga/meditation/Qi Gong​
 • Dagelijks hikes & Forest bathing​

Hoe kom je er?

Er zijn allerlei manieren om in de Franse Alpen te komen. Je kunt natuurlijk de auto pakken (Morzine ligt op iets meer dan 11 uur rijden vanaf Amsterdam) of in het vliegtuig stappen. Vanaf Geneve is het ongeveer een uur rijden naar Morzine. Maar veel liever hebben Al en Kat dat je kiest voor een duurzamere vorm van vervoer. Als pionier op het gebied van eco-toerisme zien ze je het liefst met de trein komen. En dat is heel goed te doen!

Neem de Thalys

Zelf nam ik de Thalys van Amsterdam CS naar Parijs Gare du Nord. Daar stapte ik over op de metro naar Gare du Lyon. Tip: zorg ervoor dat minimaal 45 minuten (maar liever 60 minuten) tijd reserveert voor deze overstap. De metro doet er 8 minuten over, maar het zijn grote stations. Op Gare du Lyon pak je de trein naar Bellegarde, een treinstation op anderhalf uur rijden van Morzine. Behalve de overstap in Parijs die een tikkeltje stressvol was, vond ik reizen per trein een stuk prettiger dan ik dacht. Geen lange rijen voor de douane, je hoeft niet te wachten bij de gate en bagageband, ruimere zitplaatsen (met stopcontact)… Het heeft wel wat! En ook niet onbelangrijk: het is een stuk duurzamer dan vliegen. Reizen naar je bestemming is verantwoordelijk voor 70% van je totale uitstoot tijdens de vakantie. Door te kiezen voor de trein in plaats van het vliegtuig bespaar je tot 90% CO2 emissie*. Neem het dus zeker in overweging. Wil je meer weten over Morzine? Kijk dan op: en.morzine-avoriaz.com

* Bron: milieucentraal

Ayurveda lente detox

Verlos je lijf van winterse ballast
Bestel E-book voor €9,95
Detox je lijf in 3-5 dagen
Lente Detox
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.