Zó ontdek je de heks in jezelf en leer je magisch en intuïtief leven

Heart + Soul
heks
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
24.11.2020

Jij bent misschien geen ‘echte’ heks, maar er zit waarschijnlijk meer hekserij verstopt in je leven dan je zou verwachten. Denk maar eens aan de gewoonte om nare voorspellingen af te kloppen. En wanneer je de kaarsjes op een taart uitblaast en een wens doet, voer je eigenlijk twee heksenrituelen in één uit: wensmagie en kaarsenmagie. Met de wijsheid die heks Lunadea deelt in haar boek De weg van de heks, kun je gericht aan de slag met de heks in jou. Bijvoorbeeld door je kruidenrekje opnieuw in te richten of een heilige maaltijd te koken. Hieronder vertellen we je hoe je te werk gaat…

Zó ontdek je de heks in jezelf en leer je magisch en intuïtief leven

de weg van de heksDe natuur neemt een prominente rol in in de hekserij. Heksen voelen dat de natuur en alles wat daaruit voortkomt ‘bezield’ is, uit energie bestaat. Met die bezieling kunnen ze werken in magie. Zo gaat dat ook met kruidenmagie. Lunadea schrijft dat de krachtige energie van de natuur in kruiden wel extra geconcentreerd lijkt. Dat hadden de allereerste heksen al door (evenals wijzen uit talloze andere tradities), en zo worden kruiden al eeuwen ingezet voor genezing en magie. De rol van de heks als genezer raakte uit zicht met de ontwikkelingen in de moderne geneeskunde. Maar in magische rituelen worden kruiden nog steeds veel gebruikt.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Kruidenmagie

Bij kruidenmagie gebruik je de energie van planten, die voortkomt uit de ‘oerbron’ van leven. Je stuurt deze energie, samen met energie die jij zelf oproept, als een bundeling van kracht naar een specifiek doel. Je kunt bijvoorbeeld zo welvaart, bescherming, liefde, inzichten of rust in het leven roepen. Voordat je een specifiek kruid inzet in een ritueel, is het belangrijk om er even op te mediteren. Je maakt zo contact met het kruid en kunt het uitleggen (onthoud: volgens de hekserij is alles in de natuur bezield) waarvoor je het gaat gebruiken. Als je het plukt in de natuur, raadt Lunadea aan om een offer achter te laten voor de wortels van de plant, zodat deze straks weer verder kunnen groeien. De manier waarop je de kruiden in je rituelen kunt gebruiken zijn heel divers. Strooi ze rond, leg ze op je altaartje, maal ze tot poeder en blaas deze weg, strooi ze in een vuur of draag ze bij je…

Je kruidenrekje samenstellen

Specifieke kruiden worden in de hekserij ingezet voor specifieke doeleinden. Hieronder hebben we een 7 kruiden en hun krachten op een rijtje gezet, zodat jij bij het inrichten van je kruidenrekje gericht te werk kan gaan. Deze kruiden zou je trouwens ook allemaal terug kunnen vinden in je keukenkastje, daar komen we zo nog even op terug…

1) Basilicum

Basilicum creëert zuivering, uitbanning en bescherming. Het helpt negatieve energie te verdrijven. Je kunt het branden als wierook of het laten trekken voor een kruidenthee, die je vervolgens door je schoonmaaksop mengt voor huisbescherming. Je kunt de thee ook in een spray verwerken of in een beschermend bad gieten. De volksmagie zegt dat er rust is waar basilicum is…

2) Laurier

Laurier wordt veel gebruikt voor uitbanning, vloek-omkering, bescherming en zuivering. Het kauwen of verbranden van de bladeren kan visioenen en dromen opwekken. Je kunt ook een blaadje toevoegen aan heilig zuiverend water voor huiszuivering, of er een verbranden als je boze geesten wilt uitbannen. Heb je een brandende wens? Schrijf ‘m op een laurierbrand en verbrand het dan, in de hoop dat de goden hem zullen vervullen.

3) Kaneel

Kaneel speelt vaak een belangrijke rol in voorspoedmagie en voor welvaart in zaken. Brand bijvoorbeeld eens wat kaneel op het werk. Of maak er thee van en giet wat op de drempel van je kantoor, om klanten met geld aan te trekken.

4) Munt

Munt werkt verhelderend, verfrissend en verkwikkend. Het verheldert je geest en geeft je energie, bijvoorbeeld als je een kopje muntthee drinkt of het kruid in je maaltijden verwerkt. Daarnaast stimuleert munt activiteit in zaken, net als kaneel. Draag bijvoorbeeld wat gedroogde munt mee in je portemonnee om welvaart aan te trekken. Als je een muntplant op je altaartje zet, kun je je gidsen oproepen. Wil je je huis verkopen? Verspreid dan wat muntbladeren door je woning om een nieuwe eigenaar aan te trekken.

5) Peper

Dit kruid wordt meestal ingezet ter bescherming tegen negatieve energie. Je kunt peper in zakjes doen en ze om je huis leggen, of bij je dragen om jezelf te beschermen. In de volksmagie is peper hét ingrediënt om een vervloeking te verbreken.

6) Rozemarijn

Rozemarijn is heel veelzijdig, je kunt het voor bijna elk doel effectief inzetten. Brand het als wierook om een ruimte te zuiveren of visioenen op te wekken. Leg het onder je bed om nachtmerries te verdrijven, sprenkel rozemarijnwater in de buurt van een zieke voor genezing, of maak een mengsel van rozemarijn en citroen als zuiverend schoonmaakwater.

7) Tijm

Tijm staat bekend om zijn zuiverende en genezende eigenschappen. Als je een zakje tijm onder je kussen legt kun je rekenen op een goede nachtrust (maar ook op voorspellende dromen!). Sprenkel wat heilig water met tijm rond in huis om liefdevolle energie en rust naar binnen te brengen.

Hekserij in de keuken

Bovenstaande kruiden kun je allemaal in een heerlijke, heilige maaltijd verwerken. Maar er is meer wat je kunt doen om je magie mee de keuken in te nemen. Lunadea geeft de volgende tips:

  • Roer altijd met de klok mee om positieve energie naar je maaltijd te sturen.
  • Wees je bewust van alle elementen tijdens het koken. Stenen schalen en borden vertegenwoordigen het element aarde, de kraan het element water, het gasfornuis vuur en de afzuigkap lucht. Zo wordt je keuken een heilige ruimte waarin je maaltijden worden bereid.
  • Eet seizoensgroenten om je te verbinden met de natuur en je eigen magische potentieel te vergroten.
  • Kook tijdens volle maan lichtgekleurde maaltijden, zodat ze overeenstemmen met de kleur van het maanlicht.
  • Roep eventueel hulp in van haardgodinnen zoals Hestia of Vesta om het koken te ondersteunen.
  • Zegen de ingrediënten voordat je gaat koken.
  • Maak op het aanrecht een offerschaaltje waar je wat inlegt om je voorouders of de goden te bedanken.
  • Spreek een spreuk uit over de maaltijd voordat je begint met eten.

De weg van de heks

Meer weten over hekserij en het verhaal van Lunadea, één van de bekendste heksen in Nederland? Haar boek De weg van de heks is een echte aanrader. Je leert niet alleen iets over de wortels van traditionele hekserij, maar leert ook over allerlei bijzondere kleine manieren om hekserij in je leven te verwerken. De weg van de heks, €20, o.a. verkrijgbaar via Bol.com.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.