Duurzame verandering creëren is een van de moeilijkste dingen die er zijn. Hoe vaak heb jij wel niet geprobeerd een hardnekkig probleem op te lossen, om na een week gedemotiveerd of overweldigd te raken? We’ve all been there. Dat moet anders kunnen, dachten de broers Chip & Dan Heath. Zij doken in de materie en schreven de New York Times bestseller Switch. Of je nu wilt afvallen, je cliënten beter wilt ondersteunen als coach of meer mensen wilt bereiken met je activisme… Switch vertelt je hoe je verandering creëert die blijft hangen. Hieronder delen we 6 tips die onderdeel uitmaken van de Switch succesformule.
Oude patronen doorbreken
Waarom is het zo moeilijk om te veranderen? Om die goede voornemens vol te houden waarvan je wéét dat ze goed voor je zijn? Om dat beter te begrijpen, introduceren Chip & Dan Heath aan het begin van hun boek het beeld van de olifant en zijn bestuurder. De bestuurder is het rationele deel van jouw brein. Hij kan als de beste analyseren, de controle houden en vooruit plannen. Soms schiet de bestuurder echter te ver door en komt hij vast te zitten in zijn analytische hersenspinsels. De olifant is een meer emotioneel gedeelte van je hersenen. Zijn positieve eigenschappen zijn loyaliteit, empathie, liefde en intuïtie. Maar hij kan ook lui en zwak zijn, en kiest meestal een snelle bevrediging boven succes op de lange termijn. Denk: de koekjestrommel elke dag leeg eten terwijl je graag een gezonder gewicht wilt bereiken.
Samenwerking
Als je duurzame verandering wilt creëeren, zul je de krachten van zowel de bestuurder als de olifant nodig hebben. En dat is waar het bij veel mensen ‘mis’ gaat. Een overactieve bestuurder staart zich blind op zijn analyses, maar een verwaarloosde bestuurder weet niet waar hij nou eigenlijk precies mee bezig is. En als je je olifant niet genoeg bij je plannen betrekt, kun je de klok erop gelijk zetten dat hij in opstand komt en jou weer die koekjestrommel in stuurt. Als je echt op zoek bent naar verandering, is het zaak dat de olifant en zijn bestuurder samenwerken. Met onderstaande 6 tips worden ze een dream team.
De bestuurder aan boord krijgen
Laten we eerst kijken hoe je je bestuurder aan boord krijgen. Chip & Dean Heath noemen 3 tips.
1. Kijk wat er wél werkt, en kloon het
Als je iets wilt veranderen, focus je je waarschijnlijk op wat er niet werkt. Maar is het niet veel logischer om te kijken naar wat wél goed gaat, en daar meer van te creëren? Wanneer lukte het je wél om gezond te eten? Hoe kwam dat? Ken je iemand die zijn financiën wel altijd op orde heeft? Kun je iets van hem nadoen? Wat doet dat bedrijf met de succesvolle marketingcampagne dat jij kunt overnemen en aanpassen? Zo geef je je bestuurder een stip op de horizon en voorkom je dat hij zich blindstaart op een analyse van het probleem.
2. Formuleer duidelijk je cruciale stap(pen)
Vervolgens is het belangrijk om je te focussen één of twee cruciale stappen en die heel duidelijk te formuleren. Bijvoorbeeld: eet elke dag een gezond ontbijt / eet bij het avondeten 200 gram groenten / drink 2 liter water op een dag. Zo voorkom je dat de bestuurder zichzelf weer verliest in talloze details. Alles tegelijk moeten van jezelf zorgt er gegarandeerd voor dat je de handdoek na een week in de ring gooit.
3. Wijs een duidelijke bestemming aan
Een derde tip om te voorkomen dat de bestuurder blijft hangen in de denkfase en de doe-fase nooit bereikt: wijs hem een duidelijke bestemming aan. Die moet de olifant natuurlijk ook aanspreken, want anders komt die niet in beweging. Dat is precies waarom spirituele leraren vaak benadrukken dat een visualisatieoefening niet werkt als je er geen gevoel aan koppelt. Gezond eten gaat je niet alleen een glanzende huid en een gezonder gewicht opleveren. Probeer je heel specifiek voor te stellen hoe je je bijvoorbeeld soepeler zult bewegen en de hele dag voldoende energie hebt om die to do lijst te tackelen.
De olifant motiveren
Je weet nu hoe je je bestuurder wakker houdt. Maar nu die koppige olifant nog. Hoe voorkom je dat je jezelf saboteert en je motivatie verliest?
1. Zie, voel, verander
Een ongemotiveerde olifant krijg je niet in beweging met analyses en data. Zorg dat je voelt waarom je iets wilt veranderen. Denk aan de verschillende documentaires die de afgelopen jaren zijn uitgekomen die zonder sugarcoating het dierenleed laten zien dat de voedselindustrie veroorzaakt. Online zie je talloze verhalen van veganisten die na het zien van piepende varkentjes en gestapelde kuikens nooit meer een dierlijk product hebben aangeraakt.
2. Verklein de verandering
Als je iemand (of jezelf) het gevoel geeft dat ze dichterbij de bestemming is dan ze had gedacht, geeft dat een enorme motivatie. Dat gevoel creëer je door kleinere, behapbare doelen te stellen, zoals elke dag 5 minuten sporten of mediteren. Hou de ogen van je bestuurder vooral op die uiteindelijke bestemming, maar je olifant heeft het nodig om regelmatig te voelen dat hij heel wat heeft bereikt. Hoe kleiner je doelen, hoe groter de olifant groeit met trots en zelfvertrouwen.
3. Maak jezelf groter
Je olifant blijft dus gemotiveerd als je de veranderingen klein maakt. Maar je kunt de olifant zelf ook actief laten groeien. Veel mensen die iets willen veranderen denken diep van binnen dat ze het eigenlijk helemaal niet kunnen, dat ze niet ‘zo’n persoon’ zijn die zus of zo bereikt. Onzin, natuurlijk! Meet jezelf een growth mindset aan en onthoud dat je brein en vaardigheden als een spier zijn. Je kunt ze trainen; niets is ‘gedoemd’ om altijd hetzelfde te blijven. Die heldere bestemming aan de horizon waar je bestuurder zich op fixeert? Je olifant moet geloven dat hij daar ook daadwerkelijk naartoe kan groeien, dat hij de controle heeft en kan worden wie hij wil zijn.
Boektips
Switch staat vol met extra tips en voorbeelden die je zowel thuis als op de werkvloer kunt toepassen. En als je toch bezig bent, voeg dan – in hetzelfde straatje als Switch – Malcom Gladwell’s bestsellers Blink en The Tipping Point zeker ook toe aan je leeslijstje. Switch, verkrijgbaar via o.a. Bol.com, €23,99.