Yule nachten: hét moment om je vrouwelijke kracht tot ontplooiing te brengen

Heart + Soul
yulenachten, boek, kerstmis, heilige nachten
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
10.11.2021

De Yule nachten zijn de 12 nachten vanaf de Midwinter Zonnewende op 21 december, maar kunnen qua timing variëren; afhankelijk van de stand van de zon. Ze worden ook wel rooknachten, ruwe, of rauwe nachten genoemd. Het zijn de nachten tussen de jaren, de tijd van overgang en mystiek. De zon, Moeder Aarde, zelfs wij mensen, lijken betoverd. Het woord Yule, Jule of Joel vindt zijn oorsprong in het Germaans (jehwl) en betekent spreuk, bezwering of betovering. Yule nachten betekent dus ‘betoverde nachten’. We nemen je mee in het bijzondere verhaal van deze niemands-tijd; hét moment om je vrouwelijke kracht tot ontplooiing te brengen, bijvoorbeeld met behulp van dit boek over de Yule nachten.   

Yule nachten: hét moment om je vrouwelijke kracht tot ontplooiing te brengen

yulenachten, boek, kerstmis, heilige nachten

Zo’n 4000 jaar geleden kwam er langzaam maar zeker een eind aan matriarchale samenlevingen. Samenlevingen gebaseerd op vrouwenwetten, met vererving via de vrouwelijke lijn, geleid door vrouwen en waarin de grote, drievoudige Godin* werd vereerd. Vrouwenwetten worden alleen door de intuïtie gekend. Ze bestonden uit codes omtrent vergeving, samenwerking, delen, eerbied, omgangsvormen en magie, en handelen vanuit hartgedragen bewustzijn. Door de bevolkingsgroei waren nu anderssoortige, geschreven wetten nodig die gingen over bezit, handel, criminaliteit en schulden. Een tijd lang leefden deze twee soorten wetten samen. Maar omdat de handhaving van de geschreven wetten bij de mannen lag, werd hun rol steeds belangrijker. Uiteindelijk raakten de vrouwelijke wetten ondergeschikt aan deze meer mannelijke wetten, en werden mannen daarmee dominant in de samenleving. Het patriarchaat was een feit.

*De drievoudige Godin is de maagd, de barende vrouw en de wijze oude vrouw (crone). Tijdens het matriarchaat werd de Godin als drievoudig geëerd: ze had de pure, onschuldige, ethische kwaliteit van de maagd, de vruchtbare, levengevende en overvloedbrengende kwaliteit van de barende vrouw, en de wijsheid, ervaring en kennis van de crone allemaal in zich.

Mystieke rituelen

In de eeuwen die volgden werd de rol van vrouwen en de Godin steeds verder ingeperkt. Maar de cultus van de Godin bleef voortbestaan in de verhalen die men elkaar vertelde. En in de mystieke rituelen die nog steeds door vrouwen werden uitgevoerd, zoals vruchtbaarheids-, reinigings- en overgangsrituelen, zoals de Yuletijd. Zelfs de komst van het Christendom veranderde daar in eerste instantie niets aan.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Onderduiken

De kerkvaderen vonden dit echter meer en meer een aantasting van hun gezag, en ze vaardigden allerlei verboden uit. Er mochten geen godinnen meer vereerd worden. Nu moet je weten dat de grote Godin doelbewust, als onderdeel van een grote cyclische beweging, haar energie terugtrok om een tijdlang in de schaduw te verblijven. Maar ze heeft ons nooit verlaten, en haar energie bleef in ons bewustzijn door de verhalen over haar. Die verhalen kennen we zelfs nu nog als de sprookjes, waarin ze als Godin onderdook onder de naam Vrouw Holle, of naamloos als heks. Die heks overigens is een archetype dat het patriarchaat ons heeft opgedrongen, om de invloed van de oudere, wijze vrouwen verder terug te dringen en de mensheid angst voor hen in te boezemen. Maar van oorsprong is de heks het nu onbegrepen deel van Godin Holle, dat ons laat zien dat onze grootste geschenken verborgen liggen in de duisternis van het leven.

Yulenachten

Het lukte de kerkvaderen niet om de ‘heidense’ praktijken van de godinnencultus de kop in te drukken, en daarom kaapten zij die op sluwe wijze. Ze transponeerden de kwaliteiten van Godin Holle naar een mannelijke heilige uit eigen stal. Kerstmis bijvoorbeeld was tijdens het matriarchaat de Yuletijd, waarin onder andere de wedergeboorte van de Zon op Midwinter, 21 december werd gevierd. (Overigens: inmiddels heeft de wetenschap vastgesteld dat Jezus op 17 juni werd geboren.) Ook de advent, die eind november begint, is van oudsher een vrouwenritueel. Men gebruikte de 28 dagen (een maan-gang) voor de eerste Yulenacht om een fundamentele verandering in je vibratie te bewerkstelligen. En wist je dat de viering van Sinterklaas ook een kaping is van een Holle-ritueel? Onze voorouders geloofden dat tijdens de Yulenachten de in het wit gehulde Godin Holle door de lucht vloog op haar slee, en in haar grote goedheid geschenken meebracht voor de kinderen. Zij had daar overigens geen Pieten voor nodig… Een leuk detail: de oud-Nederlandse naam voor de Melkweg is Vroneldenstraat (Vrouw Holle Straat).

Magische midwintertijd

Die cyclische beweging waarin de Godin zich terugtrok, is eind 2020 ten einde gekomen. We zien haar energie al op allerlei manieren manifesteren. Ook de kennis van haar rituelen sijpelt terug, dankzij het werk van Holle’s huidige priesteressen. Haar meest mystieke viering zijn de Yulenachten, een gewijde tijd die juist in deze moderne tijd zo belangrijk voor ons kan zijn.

Het geheim van de Yulenachten

Wil je de advent en de magische midwintertijd ook gebruiken om je leven bewust, zinvol en vervuld te maken? Dan is het boek ‘Het geheim van de Yulenachten’ en het bijpassende werkboek een aanrader. Het staat vol oude tradities, praktische tips en bijzondere oefeningen en meditaties. Hiermee kun je elke Yulenacht op een betoverende, spirituele manier vormgeven en je energetisch voorbereiden op het Nieuwe Jaar. Net als onze verre voorouders deden. Bestel je nu via yulenachten.nl, dan krijg tijdelijk flinke korting op het werkboek. Daarnaast is er een cadeautje voor iedereen; een waardevolle Godin Holle Yule meditatie t.w.v. € 2,99. Deze kun je gratis downloaden via deze link. Gebruik code HOLLEHOLISTIK om deze gift te verzilveren.

WIN: 3 x een set Yule nachten t.w.v. €34,97

yulenachten, boek, kerstmis, heilige nachten, werkboek

Wil je zelf aan de slag gaan met je persoonlijke proces tijdens de Yule nachten? We mogen 3 sets weggeven t.w.v. €34,97 bestaande uit het boek + werkboek over de Yule nachten. Om kans te maken vragen we je het volgende te doen:

1. Volg @holistiknl op Instagram
2. Vul hieronder je gegevens in en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

  Je naam*

  Je e-mailadres*

  We zullen je wekelijks onze nieuwsbrief met populaire artikelen sturen en incidenteel een e-mail met een leuke aanbieding.

  We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze (privacyverklaring)

  Heb je geen instagram? Stuur dan een mailtje naar info@holistik.nl onder vermelding van ‘Win Yule nachten’. Binnen een week krijgt de winnaar persoonlijk bericht van ons 😊.

  Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

  Gerelateerde artikelen

  NIEUWSBRIEF
  We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
  We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
  INSCHRIJVEN
  close-link
  Gratis Video's
  Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
  We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
  INSCHRIJVEN
  close-link
  NIEUWSBRIEF
  We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
  We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
  INSCHRIJVEN
  close-link
  Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.