Werk in het vroege najaar aan je winterweerstand met déze 3 supplementen

Body
vitamine D

De meeste mensen denken pas aan hun weerstand als de eerste verkoudheid zich aandient. Veel slimmer is het om je immuunsysteem nu, in het vroege najaar, vast extra te ondersteunen. Daardoor ben je straks minder vatbaar voor typische winterkwalen als verkoudheid, griep en sombere stemmingen. Wat helpt is het in huis halen van 3 supplementen: vitamine D, Ashwangda en zink. 

Werk vroeg in het najaar aan je winterweerstand met déze 3 supplementen

Je weerstand beschermt je tegen bedreigingen van buitenaf. Lichaamsvreemde micro-organismen zoals virussen, bacteriën en schimmels worden zo snel mogelijk herkent en opgeruimd om te voorkomen dat je ziek wordt. De ene persoon heeft van nature een sterker afweersysteem dan de andere. Bovendien wordt je weerstand door allerlei factoren beïnvloed. Denk aan voeding, stress, slaap en omgevingsfactoren zoals het klimaat. Dit betekent dat je zelf veel kunt doen om je eigen afweersysteem wat te versterken. Nu de ‘r’ weer in de maand zit, zou je er voor kunnen kiezen om je weerstand te ondersteunen met supplementen. Handen vol pillen achterover slaan is nergens voor nodig. Met het trio vitamine D3, Ashwagandha en zink kom je een heel eind.

1) Vitamine D3

Net als een plant heb je als mens een flinke dosis daglicht nodig. Onder invloed van zonlicht maakt je lijf namelijk vitamine D aan. Nu de dagen korter worden en we meer binnen zitten is bijslikken voor veel mensen geen overbodige luxe. In Nederland schijnt de zon gemiddeld 5 maanden per jaar krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te maken in je lichaam. Een snel rekensommetje leert dat je dus 7 maanden per jaar (van september tot en met maart) te maken hebt met een tekort aan zonlicht. In die periode staat de zon relatief laag en is er onvoldoende UVB straling om je huid te veranderen in een vitamine D-fabriek. Maar waarom is het dan eigenlijk zo belangrijk om je vitamine D-gehalte op peil te houden?

Depressieve klachten

Strikt genomen is vitamine D eigenlijk geen vitamine maar een hormoon. Je lijf kan het zelf aanmaken met behulp van zonlicht. Het cholesterol in je huid neemt zonlicht op en transporteert dat naar je nieren en lever. Daar wordt het omgezet in vitamine D. Een bekende eigenschap van deze vitamine is dat het je botten en tanden versterkt. Daarbij is het goed voor de opname van calcium uit voeding en zijn er onderzoeken die aantonen dat vitamine D beschermt tegen hart- en vaatziekten. Er zijn bovendien steeds meer aanwijzingen voor een verband tussen je stemming en vitamine D. Zo blijkt dat mensen die voldoende vitamine D aanmaken minder vaak last van depressieve klachten dan mensen die weinig van deze belangrijke vitamine hebben. Vermoedelijk verlaagt een vitamine D-tekort het serotoninegehalte, een stofje in de hersenen dat belangrijk is voor je geluksgevoel.

Vitamine D3 supplement

Nu kun je vitamine D gelukkig slikken in de vorm van een supplement, bijvoorbeeld Vitamine D3 Forte van Physalis. Eén capsule bevat 25 mcg, precies wat je op een dag nodig hebt. Het fijne aan dit supplement is dat het een Clean Label heeft. Dit betekent dat het supplement geen kunstmatige kleur-, bewaar-, smaak-, zoetstoffen, lactose, toegevoegde suiker, zout, gist of gluten bevat. Het product is minimaal bewerkt. Bij de productie is bovendien de lokale en globale klimaatimpact berekend, verminderd en gecompenseerd.

2) Ashwagandha

ashwagandhaJe weet nu waarom vitamine D3 dit najaar je beste vriend is, maar vergeet ook ashwagandha niet. Binnen de ayurvedische geneeskunde wordt deze wortel al meer dan 4000 jaar gebruikt. Ashwagandha – ook wel Indiase ginseng genoemd – heeft namelijk een bijzonder krachtige adaptogene werking. Dit betekent dat ashwangandha je lichaam ‘scant’ op fysiologische processen die niet harmonieus verlopen om vervolgens de balans te herstellen. De wortel werkt als het ware precies dáár waar het ’t meest nodig is. Zo ondersteunt ashwagandha bij lichamelijke en geestelijke presentaties. Ook draagt de wortel bij tot meer vitaliteit. Geen overbodig want veel mensen merken dat ze in deze tijd van het jaar wat lager in hun energie zitten.

Ashwagandha supplement

De snelst manier om te profiteren van de heilzame werking van ashwagandha is door het slikken van een supplement. Ashwagandha wordt binnen de ayurveda al zo lang gebruikt dat je met zekerheid kunt stellen dat het een veilig product is. Let er wel op dat gebruik van ashwagandha invloed kan hebben op de werking van andere geneesmiddelen. Zo kunnen benzodiazepinen en antidepressiva een interactie hebben met ashwaganda. Vraag dit voor de zekerheid na bij je huisarts. Heb je last van (zware) depressies en angststoornissen? Raadpleeg dan sowieso je huisarts. Op eigen houtje experimenteren met krachtige kruiden en supplementen is nooit een goed idee.

3) Het mineraal zink

Om optimaal te functioneren heeft je lijf mineralen nodig. Mineralen zijn zouten die voortkomen uit de dode natuur. Ze worden door planten opgenomen uit de aarde en door dieren uit voeding of water. Mineralen hebben een regulerende functie. Ze zijn van belang voor onder andere je lichaamsweefsels, je zenuwfuncties, botten en tanden. Je lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken. Je moet ze dus binnen zien te krijgen via je voeding of in de vorm van een supplement. Belangrijke mineralen zijn natrium, kalium, calcium, magnesium en – last but not least – zink.

Zink en je weerstand

Zink is een mineraal dat een cruciale rol speelt bij talloze lichaamsfuncties. Het versterkt je immuunsysteem en vermindert de duur en de ernst van milde ziektes zoals een verkoudheid. Tijdens een verkoudheid maakt je lichaam namelijk cytokines aan. Dit zijn moleculen die nieuwe ontstekingen kunnen veroorzaken. Zink remt de aanmaak van deze moleculen waardoor je minder snel en minder lang ziek wordt. Zink is daarnaast goed voor je haar en nagels en helpt bij het gezond houden van je huid. Dit belangrijke mineraal heeft bovendien een antioxidatieve werking. Dit betekent dat zink je cellen helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals UV-straling en luchtvervuiling

Zink supplement

In eiwitten zoals vlees, eieren, gevogelte, zeevruchten (vooral oesters) en lever zit relatief veel zink. Voor vegetariërs zijn bonen, noten (bijvoorbeeld amandelen, pinda’s en pecannoten), zaden (zoals sesamzaad, pompoenpitten), haver, zilvervliesrijst, tarwekiemen, pompoen, zeewier en doperwten goede bronnen. Andere bronnen van zink zijn haring, champignons, shi-take, spinazie, asperges, gember, snijbieten en miso. Om er zeker van te zijn dat je de komende maanden voldoende zink binnen krijgt, kun je overwegen om zink in de vorm van een supplement te nemen, bijvoorbeeld Zink Forte van Physalis. Dit vegan supplement bevat naast zink ook koper en vitamine B6. Samen hebben ze een positieve effect op je immuunsysteem.

Nog even dit…

Een voedingssupplement is geen vervanging van een gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl. Als je onder behandeling van een dokter bent, bij zwangerschap of het geven van borstvoeding is het raadzaam om eerst je arts of apotheker te raadplegen voordat je voedingssupplementen gebruikt. Stop het gebruik onmiddellijk en raadpleeg een arts als er overgevoeligheidsreacties optreden en houd je de aanbevolen dosering.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Physalis. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Ben je benieuwd naar deze visie? Lees dan dit artikel over hoe wij een eerlijke boterham verdienen met ons platform, waardoor Holistik gratis toegankelijk kan blijven voor iedereen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.