Vandaag de dag krijg je gemiddeld 5000 (!) geluiden per uur te verwerken. En dat is behoorlijk belastend voor je mentale gezondheid. Het is dus van groot belang een manier te vinden om met deze overprikkelingsepidemie om te gaan. Wat helpt is je leven zo nu en dan bewust ontdoen van lawaai. De Engelse mindfulness expert Amber Hatch schreef er een boek over: Stilte vinden, je leven ontdoen van lawaai.
Overprikkelend? Waarom je zonder stilte langzaam opbrandt
De relatie die we hebben met geluid laat zich het beste omschrijven als complex. Er zijn geluiden waar we intens van kunnen genieten zoals de wind die door de bomen waait of het ruisen van de zee. Maar er zijn óók geluiden die gigantisch op onze zenuwen werken zoals de herrie van een boor en het gerinkel van mijn wekker. Maar hoe irritant geluiden ook kunnen zijn, ze hebben een uiterst belangrijke functie. Geluid waarschuwt ons voor naderend gevaar. Zonder dat je het door hebt is het oudste deel van je hersenen – je reptielenbrein – 24/7 in de weer met het analyseren van geluiden. Niet alleen overdag maar ook ‘s nachts. Je gehoor is namelijk het enige zintuig dat ‘s nachts actief. Je andere 4 zintuigen (zien, voelen, ruiken en proeven) zijn min of meer ‘uitgeschakeld’.
Stress en geluid
De constante inspanning om gevaarlijke en ongevaarlijke geluiden te filteren, is behoorlijk vermoeiend voor je brein. Geluiden die je hersenen als gevaarlijk beschouwt zorgen er bovendien voor dat je lijf een extra shot van het stresshormoon cortisol aanmaakt. Er is dus een onmiskenbaar verband tussen geluid en stress. Voor je eigen welzijn is bewust stilte opzoeken dus lang geen gek idee. Maar hoe doe je dat dan, je leven ontdoen van lawaai? Mindfulness expert Amber Hatch dook in het onderwerp en schreef er een boek over Stilte Vinden, je leven ontdoen van lawaai.
3 manieren om je eigen stilte te creëren
Sinds de oudheid zonderen mensen zich af om naar binnen te keren. Soms door maanden of jaren in een grot te gaan wonen. Een kluizenaarsbestaan in een grot past natuurlijk lang niet bij iedereen. Gelukkig zijn er ook (iets) minder extreme manieren om lawaai uit je leven te bannen, al is het maar voor even. In haar boek reikt Amber 3 originele manieren aan: een stilte retraite boeken, floaten en luisteren naar white noise.
1. Een stilte retraite
Een stilte retraite kan een diepgaande ervaring zijn die je leven verandert. Het geeft je de kans om gedurende een langere tijd stilte op een intense manier te ervaren. Je keert volledig naar binnen en communiceert niet met de mensen om je heen. Bij sommige stilte retraites is het de gewoonte dat deelnemers een sticker op hun kleding plakken met daarop ‘In stilte’. Zo weet iedereen dat ze hen tijdens de stiltekuur niet moeten aanspreken. Stilte retraites zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er retraites van 24 uur, 48 uur of langer. Als je geen ervaring hebt met bewust stil zijn, kan een paar uur echter al knap lastig. Overstappen van lawaai op stilte kan je namelijk flink uit balans brengen en behoorlijk confronterend zijn. Laat je dus goed informeren voordat je boekt. Liever thuis een stiltekuur? Dan kan natuurlijk ook. In dit artikel vind je 7 stappen.
2. Floaten
Een stuk minder extreem dan een stilte retraite is een uurtje ‘zweven’ in een float cabine. Float cabines zijn gevuld met water waarin zoveel Epsom zout is opgelost dat je blijft drijven. Doordat de temperatuur van het water en de lucht overeenkomen met je lichaamstemperatuur, voel je op gegeven moment de grens tussen je huid, de lucht en het water niet meer. De cabine wordt bovendien verduisterd en is geluiddicht waardoor het aantal zintuiglijke prikkels tot een minimum is beperkt. Als je claustrofobisch bent, is floaten geen aanrader. Anders zou ik het zeker een keer proberen!
3. Witte ruis
Van white noise heb je misschien al wel eens gehoord. Vrij vertaald is het een monotoon en voorspelbaar ‘geruis’ dat omgevingsgeluid maskeert. Je hoort een aanhoudend gezoem of gesis, vergelijkbaar met natuurlijke geluiden zoals de wind die door de bomen waait of het geluid van golven op het strand. Na een poosje leer je vertrouwen in het geluid te leggen. Je brein weet dat er niets onverwachts gaat gebeuren waardoor je op een diep niveau ontspant. White noise een keer uitproberen? Er zijn allerlei white noise apps en ook op Youtube vind je allerlei opnames.
Stilte vinden – Amber Hatch
Amber Hatch is schrijver, leraar en mindfulness expert. In haar boek Stilte vinden laat ze zien hoe je je leven kunt ontdoen van lawaai. Ze helpt je meer stilte creëren op drie gebieden: 1) in je omgeving en agenda 2) in je relaties en 3) in jezelf. Innerlijke rust vinden, ongeacht de omstandigheden? Dan is dit een boek voor jou. Te bestellen via Bol.com, €29,99. uitgeverij Kosmos.