Deense bestseller auteur: zo verzilver je mooie herinneringen en wijzig je de koers van je toekomst

Heart + Soul
Meik Wiking, boek, kunst van herinneringen maken, Happiness research institute, kopenhagen
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
20.11.2019

Meik Wiking (1978) schreef eerder de bestseller Hygge over de Deense kunst van het leven. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek De kunst van herinneringen maken. Daarnaast is hij directeur van het Happiness Research Institute in Kopenhagen. Meik studeerde economie en politieke wetenschappen en heeft eerder gewerkt voor het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij publiceerde meerdere artikelen, boeken en rapporten over geluk, vrije tijd en welzijn, en reist als spreker de hele wereld over. Onlangs was Meik in Nederland om zijn nieuwste boek te lanceren. Je begrijpt dat we hem maar wat graag wilden spreken over hoe je mooie herinneringen creëert die je toekomst een mooie wending kunnen geven. 

Deense bestseller auteur: zo verzilver je mooie herinneringen en wijzig je de koers van je toekomst

Meik’s interesse in geluk komt voort uit zijn fascinatie voor mensen. Vragen als ‘wat drijft ons en waarom voelt de een zich gelukkiger dan de ander’ houden hem al jaren bezig. In 2012 startte hij er een onderzoek naar omdat hij geluk wilde kunnen meten. Het was in dit jaar dat Denemarken als meest gelukkige land naar voren kwam in The World Happiness Report. Waarom Denemarken? Er is al 70 jaar vrede, gelijke rechten voor mannen en vrouwen, de pensioenen zijn goed geregeld en de gezondheidszorg is van hoge kwaliteit. Dit rapport was de aanleiding voor Meik om zijn eigen bedrijf te starten: The Happiness Research Institute. Inmiddels werken er 9 mensen in zijn team en heeft hij het drukker dan ooit.

Wat is het effect van mooie herinneringen uit het verleden op je toekomst?

Meik: ‘Herinneringen beïnvloeden hoe we ons voelen. Mensen die in staat zijn om een positief verhaal te maken over hun verleden, zijn gelukkiger. Dat heeft een impact op ons zelfvertrouwen want hopes and dreams are shaped by our memories. Een herinnering is niet iets willekeurigs, je kunt het beïnvloeden. Dat is de grootste eye-opener en geeft kracht’.

Als je vergeetachtig bent: hoe kun je dan toch waardevolle herinneringen verzamelen?

Meik: ‘Selecteer de 100 leukste foto’s in je telefoon, print deze uit en plak ze in een album. Deze oefening werkt heel goed als je last hebt van een wazig geheugen. Deze 4 gouden regels helpen ook om herinneringen beter te onthouden:
1. Zeg tegen het gezelschap waarin je verkeert dat dit een moment is om te onthouden als het van waarde voor jou is. Zet deze troef niet te vaak in om het speciaal te houden.
2. Creëer nieuwe ervaringen met vrienden, familie of je geliefde. Een eerste ervaring waarin je in aanraking komt met ‘iets nieuws’  is altijd het makkelijkst om te onthouden.
3. Gedeelde herinneringen zijn waardevol en makkelijker te onthouden. Ga daarvoor soms een beetje uit je comfort zone.
4. Koppel herinneringen aan spullen. Zo heb ik een bepaalde stoel gekocht als aandenken na het uitkomen van mijn eerste boek Hygge‘.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Wat is de invloed van social media op het maken van herinneringen?

Meik: ‘Instagram kun je op een slimme manier inzetten bij het maken van waardevolle herinneringen: maak een privé account aan en post daar alleen foto’s op die van betekenis zijn voor jou. Het fijne is dat er op deze manier niemand met je mee kan kijken en dat kan heel bevrijdend zijn. Zie je account als een cadeau aan je toekomstige zelf. Ons geluk wordt mede bepaald doordat we onszelf vergelijken met anderen. Social media stimuleert dit enorm. Wat je daarop ziet kan in schril contrast staan met jouw leven. Wees er alert op dat dit negatieve aspect van social media niet met je aan de haal gaat’.

Hoe is je boek De kunst van herinneringen maken tot stand gekomen?

Meik: ‘Ik mix graag mijn persoonlijke verhalen met goed gefundeerd onderzoek. Mijn team heeft bijvoorbeeld onderzoek naar geluk en herinneringen gedaan onder ruim 1.000 mensen uit 75 landen. Zelf ben ik in mijn persoonlijke archieven gedoken voor het boek. Ook ben ik met mijn vader gaan wandelen op plekken die van betekenis waren in mijn jeugd. Ik ben nog steeds verbaasd over hoeveel ik nog weet van vroeger, je hebt alleen de juiste trigger nodig om erbij te kunnen komen’.

Hoe zie jij als geluksonderzoeker onze toekomst? Wetende dat steeds meer mensen kampen met stress, angst en depressiviteitsklachten…

Meik: ‘Mensen worden tegenwoordig steeds rijker, maar niet gelukkiger. Onderzoek vanuit The Happiness Research Institute zal komende jaren gefocust zijn op hoe we het fundament kunnen leggen voor een gelukkiger leven. Samen met mijn team werk ik aan een antwoord op deze 3 vragen:
1. Hoe kunnen we geluk meten?
2. Hoe kunnen we de kwaliteit van ons leven vergroten?
3. Waarom zijn sommigen gelukkiger dan andere mensen?

Als je een quote voor op een billboard mag kiezen, welke zou dat zijn?

Meik: “Turn the pursuit of happiness in the happiness of pursuit.”

Welke levensles zou je aan je jongere zelf willen meegeven?

Mike: ‘Het komt altijd goed. Zo heb ik veel getwijfeld over mijn studiekeus. Als ik daar nu op terugkijk was er altijd ruimte om te laveren om mijn eigen weg te kunnen volgen.”

De kunst van herinneringen maken’, Meik Wiking, €20,99, verkrijgbaar via Bol.com. 

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.