Zó tover jij je seksuele energie om tot medicijn voor lichaam, geest en ziel

Heart + Soul
seksuele energie
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
24.01.2022

Volgens veel oude wijsheidstradities reikt je seksuele energie verder dan de activiteiten binnen je slaapkamer. Het is jouw onuitputtelijke bron van energie, levenslust en creativiteit. In je seksuele energie ligt daarom een grote helende kracht verscholen. Vallei-coach en sjamaan Jeanne Sanders leert mensen hoe ze daar weer mee in verbinding kunnen komen. Want reken maar dat je seksuele energie een heerlijk medicijn is voor je lichaam en geest…

Zó tover jij je seksuele energie om tot medicijn voor lichaam, geest en ziel

 

Jeanne: ‘De Vallei methode leert je om een betere verbinding te maken met je seksuele energie. Bij alles wat je doet en creëert, gebruik je seksuele energie. Je seksuele energie is namelijk je levensenergie; jouw bron van creativiteit en levenslust. Als je weer verbinding kunt maken met deze energiebron gaan er allerlei nieuwe deuren open. De cursus Vallei-Orgasme leert je daarom de energie te voelen en rond te circuleren door je lichaam. Het gaat vooral over zelfbeminning, thuiskomen in jezelf en alle confrontaties met jezelf aan durven gaan. Zo word je een gezonder, fitter, gelukkiger, uiteindelijk ook wijzer mens. De weg hier naartoe is soms ongemakkelijk; het kan confronterend zijn om zo dichtbij jezelf te komen. Daarom staan liefde en geduld centraal. Omarmen wat er is en vertraag. Het hoeft niet snel. Het is een proces dat voor sommigen weken en voor velen maanden of jaren duurt.’

Het Energy Meditatiepakket & Dossier

Jouw holistische gids uit het doolhof van vermoeidheid.
Bestel nu! Holistik Energy Pakket Karlijn en Evelyn

Wat is de connectie tussen Vallei en het sjamanisme?

Jeanne: ‘Beide levensvormen werken met energetische heling. Dat klinkt misschien zweverig, maar dat valt reuze mee. Ook al zie je de subtielere energiestromen niet, ze zijn toch groots aanwezig. Alles is energie en alles is met elkaar verbonden. Iedere handeling heeft een gevolg; wat je zaait zal je oogsten. Je leert zowel vanuit Vallei en het sjamanisme om verbinding te maken met energie en hoe ermee kunt werken. Niet alleen de energie om je heen, maar ook die in jezelf. Zo kom je op allerlei nieuwe plekken in je fysieke, energetische en je astrale lichaam. Nogmaals: dit is een eindeloze reis. Leven en leren mag langzaam gaan. Vol aandacht ergens zijn gaat nou eenmaal niet snel.’

Waarom missen veel mensen tegenwoordig de verbinding met hun seksuele energie?

Jeanne: ‘Met de ontwikkeling van het industriële tijdperk zijn we steeds verder af komen staan van de natuur. Onze samenleving nu is voornamelijk gebaseerd op presteren, succes en rijkdom. Maar wanneer hebben we genoeg? We verleren het om aandachtig bij onszelf aanwezig te zijn. Te vertragen en intens te mogen voelen. We kennen ons innerlijk leven niet meer, en dat zie je ook terug in seksualiteit. Er is bij veel mensen weinig ‘voelbewustzijn’. We zijn meer gericht op waarden buiten ons zelf. Ben ik wel goed genoeg, wat vindt de ander van mij? We denken dat de ander ons gelukkig kan maken en voor ons genot kan zorgen. Het plaatje moet er perfect uit zien, ook fysiek. In zo’n context is het bijna revolutionair om opnieuw verbinding te maken met je diepste gevoelens en je geluk binnen in jezelf te zoeken.’

Waarom is het essentieel voor je gezondheid en geluk om je vaker met je seksuele energie te verbinden?

Jeanne: ‘Jezelf helen via je seksuele energie laat je zien dat gezondheid en geluk in jezelf zitten. Niemand buiten jou kan je helen. Je kunt hulp krijgen van een medicijn, arts of sjamaan, maar de heling doe jezelf. Veel mensen willen die heling via hun verstand creëren. Echter is je lichaam de grootste bron van wijsheid. Je seksuele energie kan een waar medicijn zijn voor lichaam, ziel en geest. Intiem worden met deze energie verrijkt ook je verbinding met anderen. Je leert wat je fijn vindt, kent je lichaam beter en leert jezelf te beminnen zoals je ook wilt dat een ander dat doet. Je krijgt meer zelfvertrouwen.

Jezelf leren kennen

Je lijf leren kennen doe je niet alleen als je opgewonden bent of seks hebt. Daar kun je de hele dag door aan werken. Af en toe inchecken en ervaren wat er omhoog komt. Even intens voelen, en verder durven voelen dan alleen je lijf. Welke emoties en gedachten komen op? Wat registreren je zintuigen? Wordt het stil? Wat doet dat met je? Omarm wat er is. Adem er doorheen; je zult zien dat je steeds meer ruimte kunt maken voor al je ervaringen, zonder oordeel.’

Waarom is juist de winter een goed moment om hier in te duiken?

Jeanne: ‘Zowel de winter als het begin van dit nieuwe jaar zijn perfecte momenten om naar binnen te keren. Te reflecteren op wat er is geweest, hoe je verder wilt gaan. Op de koudere, donkerdere en stillere dagen is het gemakkelijker om aanwezig te zijn binnenin jezelf. En hoewel de huidige situatie omtrent corona naar is voor ontzettend veel mensen, heeft het enorm veel ‘afleiding’ weggenomen. Je kunt niet meer vluchten in winkels, restaurantjes of zelfs de sportschool. Als het even lukt, maak hier dan gebruik van en verstil.’

Hoe kun je thuis zelf of met je partner de seksuele energie meer laten stromen?

Jeanne: ‘Een gemakkelijke en belangrijke oefening is het weer leren voelen van je lichaam. Van binnen en van buiten. Dit kun je gedurende de dag oefenen, maar ook via meditatie en aanraking. Als je een oefening alleen wilt doen, ga dan ergens comfortabel zitten of liggen en laat je aandacht binnenin je lijf van je tenen tot je kruin bewegen. Doe het langzaam, voel elk deel van je lichaam aandachtig aan. Voel dan eens wat er gebeurt als je jezelf aanraakt. Ook als daar seksuele opwinding bij komt kijken. Opnieuw: doe het langzaam, laat alles zijn hoe het is. De aanraking kun je ook met je partner ervaren. Raak elkaar (een voor een) heel bewust aan en kijk wat er omhoog komt bij jullie beiden.

Despacho: offer voor de aarde

despacho jeanne sanders
Je kunt ook eens een despacho maken, een offer voor de aarde. Dit is een krachtig ritueel om oude overtuigingen los te laten of om verbinding te maken met je verlangens. Je kunt dit alleen doen of in een groep. Roep spirits of andere beschermers aan in alle windrichtingen en voel met welke intentie je dit ritueel wilt doorlopen.

  • Leg een wit vel papier op een doek. Maak met natuurlijk materiaal – zoals bijvoorbeeld bladeren, draad of watten – een cirkel op het vel.
  • Binnen deze begrenzing leg je natuurlijke middelen die je associeert met je verlangens. Bijvoorbeeld chocolade of iets anders zoets voor overvloed, zout voor meer creativiteit, een mooi bloemetje voor meer liefde. Ook kun je specerijen gebruiken die je aan een overtuiging koppelt die je los wilt laten.
  • Blaas tenslotte in 3 rozenblaadjes jouw intentie en leg deze midden op de despacho.
  • Vouw het papier van de despacho nu dicht en pak ‘m in met een rode draad. Sla de doek er omheen en houd het geheel even bij je hart.
  • Beweeg de despacho langzaam langs je lichaam, van je hoofd tot je voeten, met je intentie in gedachten.
  • Vervolgens kun je de despacho, zonder doek, in het vuur, water of in de aarde leggen. Houd je intentie nog even stil in je gedachten. Je mag het nu loslaten en hoeft niet meer te kijken hoe jouw offer wordt getransformeerd; de natuur zorgt voor je.

Meer over Jeanne

Jeanne Sanders is Vallei-coach met een achtergrond in sjamanisme, taoïsme en tantra. Kijk voor meer informatie op haar website en op die van Vallei.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.