videocam Ben jij één van de miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts?

Roos in je haar: hoe kom je er op een natuurlijke manier van af?

Body
Roos

Holistik
22.02.2022

Roos is een milde vorm van eczeem. Concreet betekent dit dat je hoofdhuid zich sneller vernieuwt dan normaal. Hierdoor ontstaan losse huidschilfertjes die als “sneeuw” neerdwarrelen op je schouders. Tijdens de koudere maanden van het jaar bestaat de kans dat je meer last hebt van roos. Roos wordt namelijk erger bij droogte (denk aan je loeiende verwarming) en kou. Ben je liever vandaag dan morgen van je roos af? Grijp dan niet naar een agressieve anti-roos shampoo, maar kies voor een natuurlijke oplossing. In dit artikel vind je een geheim recept…

Roos in je haar: zo kom je er op een natuurlijke manier van af

Aanleg en een vette huid worden vaak genoemd als oorzaken van roos, maar vooral het uit evenwicht raken van de natuurlijke vet- en zuurmantel van de hoofdhuid ligt aan het ontstaan van roos ten grondslag. Bij roos is de gezonde verhouding tussen gisten en bacteriën op de hoofdhuid verstoord. Bepaalde huidgisten spelen vaak een rol bij roos. Deze gisten zijn ook op een gezonde huid altijd aanwezig, maar bij roos is de natuurlijke verdediging van je hoofdhuid dusdanig uit evenwicht dat die gisten kunnen gaan overgroeien en klachten gaan geven.

Vette hoofdhuid

Deze gisten voeden zich met het vetlaagje op je hoofdhuid, wat ze omzetten in vetzuren die je huid kunnen irriteren en eczeem kunnen veroorzaken. Een vette hoofdhuid en roos hangen op die manier dus met elkaar samen. Maar denk op grond van dit verhaal nou niet dat het ontvetten van je hoofdhuid de oplossing is van het probleem! Want genoemde huidgisten zijn bij iedereen aanwezig. Je hoofdhuid heeft haar natuurlijke vetlaagje bovendien juist hard nodig om zich tegen gisten en andere schadelijke microben te kunnen verdedigen.

Stress

Je kunt ook last hebben van schilfers en jeuk zónder dat er een gist bij betrokken is. Juist shampoos tegen vet haar, die je hoofdhuid extra ontvetten, kunnen schilfers veroorzaken. Ook andere synthetische bestanddelen van cosmetica kunnen je hoofdhuid irriteren en jeuk en/of schilfers geven. Uitdroging door bijvoorbeeld droge lucht, te weinig water drinken of andere onderliggende oorzaken van uitdroging kunnen je huid ook doen schilferen en jeuk geven. Kou en een verminderde doorbloeding van de hoofdhuid dragen vaak ook bij aan het probleem. Tot slot brengen stress, vermoeidheid en een ongezond eetpatroon altijd een verstoring en kunnen klachten zoals roos dus ook verergeren.

Het Energy Meditatiepakket & Dossier

Jouw holistische gids uit het doolhof van vermoeidheid.
Bestel nu! Holistik Energy Pakket Karlijn en Evelyn

Het probleem van conventionele anti-roosshampoos

Tegen roos bestaan talloze anti-roosshampoos. Synthetische anti-roosshampoos bevatten vaak stoffen zoals zinkpyrithion of seleensulfide die huidgisten doden. Lekker snel opgelost, denk je dan. Helaas werken deze shampoos niet genezend. Wanneer je ermee stopt, komt de roos vroeg of laat weer terug. Dat komt doordat deze shampoos de disbalans van de hoofdhuid in stand houden. Ze bevatten namelijk agressieve zeepstoffen, die de natuurlijke beschermlaag van de huid (nog verder) aantasten. De gisten worden dus bestreden, maar je huid blijft gestript en kwetsbaar achter. Een gestripte huid kan zichzelf niet beschermen tegen een overgroei van gisten. Maar een gezonde huid kan dat wel! Daarnaast irriteren de werkzame stoffen uit synthetische anti-roosshampoos je huid, waardoor deze wederom niet goed kan herstellen en het onderliggende probleem gewoon blijft bestaan.

Hoe moet het dan wel?

Een gezonde huid is vet en zuur. Je huid is omgeven door een microscopisch vettig, zurig laagje waarin gezonde bacteriën leven. Dat klinkt misschien een beetje smerig, maar deze zogenaamde vet- en zuurmantels beschermen je huid en houden haar in evenwicht. Een gezonde vet- en zuurmantel beschermt je huid tegen de overgroei van ziekmakende gisten en schimmels, staat aan de basis van een gezonde haargroei en beschermt je huid en haar tegen uitdroging. Een duurzame aanpak van roos, schilfers en jeuk richt zich dus op het herstellen van de natuurlijke vet- en zuurmantel.

Doe een oliekuur: herstel de natuurlijke balans van je hoofdhuid

In vergelijking met de huid van bijvoorbeeld je gezicht, krijgt je hoofdhuid nogal wat te verduren. Je wast je haar namelijk met shampoo en doet er daarna misschien ook conditioner in, maar je gebruikt eigenlijk nooit iets dat je hoofdhuid ook voedt en soepel houdt. Vooral bij een droge, schilferige, trekkerige of jeukerige hoofdhuid kan het daarom heel fijn zijn om eens een oliekuur te doen. Deze oliekuur voedt je hoofdhuid, stimuleert de doorbloeding waardoor je huid sneller geneest en je haargroei versnelt, en draagt bij aan een gezonde vetmantel. Een oliekuur kun je 1 x per week doen en werkt als volgt:

1. Meng je olie

Van kokosolie is bekend dat het, als een van de weinige oliën, ook echt ín je haarschacht kan trekken en je haar van binnenuit kan voeden. Daarnaast bevat een goede kwaliteit kokosolie van nature een hoog percentage laurinezuur, dat gisten en schimmels het leven zuur maakt. Kokosolie is niet vloeibaar bij kamertemperatuur, dus je moet het au bain-marie met een vloeibare olie mengen. Oliën die daar heel geschikt voor zijn én fijn zijn voor je huid en haar, zijn bijvoorbeeld arganolie, avocado-olie, amandelolie (lekker goedkoop), olijfolie, druivenpitolie, sesamolie en jojobaolie.

Etherische olie

Voeg desgewenst wat druppels etherische olie aan je vloeibare oliemengsel toe. Bijvoorbeeld:

Rozemarijn olie – stimuleert de doorbloeding en bevordert daarmee de haargroei. Ook verdiept het de kleur van donker haar. Als je blond bent, kun je daarom beter voor een andere olie kiezen.
Lavendelolie – werkt ontspannend en schimmels vinden het verschrikkelijk. En het ruikt hemels.
Kamilleolie – bevat een blauwe stof (azuleen) die ontstekingen tegengaat, en kamille staat erom bekend dat het blond haar verheldert.

Citrusoliën zoals sinaasappel, citroen en grapefruit ruiken erg lekker, maar kun je beter vermijden. Ze veranderen na opening namelijk relatief snel van samenstelling waardoor ze je huid kunnen irriteren. En dat gingen we nou juist oplossen.

2. Breng de olie aan

Breng je oliemengsel in een flinke hoeveelheid aan op je hoofdhuid. Masseer het vervolgens rustig en stevig in je hoofdhuid. Als je wilt kun je ook de lengte van je haar in de olie drenken. Masseren stimuleert de doorbloeding, waardoor je huid zich sneller regenereert en je haar sneller groeit. Als je gezegend bent met een volle bos haar, kan het lastig zijn om de olie echt goed op je hoofdhuid te krijgen. Gebruik dan een pipet met olie die je tussen je haar steekt. Het is extra lekker om de olie een beetje te verwarmen voordat je het aanbrengt. Dat doe je door je flesje een tijdje in een kommetje heet water te zetten.

3. Laat de olie intrekken

Wikkel een oude handdoek om je hoofd en laat de olie intrekken. Hoe langer, hoe beter. Je kunt de olie ook een nacht in laten trekken. Maar een uurtje laten intrekken, is ook al heel prima.

4. Was het uit

Het liefst met een goede natuurlijke shampoo tegen roos, want zo’n shampoo wast de olie uit je haar zónder je natuurlijke vetmantel te beschadigen. Als je een synthetische of te agressieve shampoo gebruikt om de olie mee uit te wassen, doe je het effect (en al je moeite) teniet!

5. Spoel na met een appelazijnoplossing

Uitspoelen met appelazijn klinkt misschien een beetje geiten wollen sokkerig, maar is het beste advies wat we je kunnen geven. Appelazijn doet namelijk het volgende:

  • het sluit je haarschubben waardoor je haar gladder wordt en mooier gaat glanzen
  • het zuurt je hoofdhuid aan waardoor je zuurmantel wordt versterkt
  • het maakt je huid weerbaar tegen gisten en schimmels
  • het neutraliseert achtergebleven microscopische zeeprestjes die anders voor irritatie zouden kunnen zorgen

Gebruik appelazijn echter nooit onverdund op je huid. Neem een lege, schone shampoofles (200 – 300 ml) en vul ‘m onder de douche met water. Voeg een scheut appelazijn toe (niet te veel) en schud even. Draai de douche uit en wring je haar uit. Spoel je hoofdhuid en haar nu met de appelazijnverdunning en wring je haar opnieuw uit. Je hoeft het niet opnieuw uit te spoelen. De milde azijngeur verdwijnt binnen een uurtje.

Biologisch appelazijn

Let op: alleen biologisch, ongepasteuriseerd, gefilterd appelazijn is geschikt voor deze spoeling. Alleen dit type azijn bevat de acetobacter, een bacterie die je vetmantel actief ondersteunt. Wanneer azijn gepasteuriseerd wordt, gaat deze bacterie dood en heb je veel minder positieve effecten van je azijnspoeling. Bij de chemische bereiding van azijnen (schoonmaakazijn en goedkope keukenazijnen) komt niet eens een acetobacter kijken.

Extra tips tegen roos in je haar
  • Roos wordt vaak erger bij droogte en kou. In de winter en thuis met de verwarming aan, kan roos dus verergeren. Een luchtbevochtiger kan dan een uitkomst zijn. En zorg altijd dat je genoeg water drinkt.
  • Vermijd stress, doe ontspanningsoefeningen. Stress zet je hele lijf onder druk en ontregelt juist de regulerende systemen zoals je hormonen, die ook invloed uitoefenen op je talgproductie.
  • En last but not least: eet gezond en drink genoeg schoon water.

En verder?

Stel, dat bovenstaande nou allemaal niet werkt, wat dan? Er zijn helaas ook andere oorzaken van huidschilfers en jeuk, zoals psoriasis. Psoriasis is een heel ander soort aandoening dan eczeem, hoewel het er uiterlijk op kan lijken. Schroom dus niet om naar je huisarts te stappen, want een sluitende diagnose is altijd het beste (en enige juiste) uitgangspunt voor een therapie.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn

Bron: drogisterij A.J. van der Pigge

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.