Het zijn de kleine, liefdevolle gebaren die een relatie sterker maken en de romantiek erin houden. Die laten namelijk aan je partner de bestendigheid van je liefde zien en creëren zo een gevoel van veiligheid en waardering. Uit Brits onderzoek onder 4.000 deelnemers bleek dat kleine gebaren – zoals een kopje thee brengen, complimenten geven en de afwas doen – meer werden gewaardeerd dan grote romantische gebaren. Is jouw relatie toe aan wat extra romantiek? Met deze 5 wetenschappelijk bewezen manieren stook je het vuurtje tussen jullie op…
5 bewezen manieren om de romantiek in je relatie terug te brengen
Onder kleine alledaagse tekenen van liefde vallen ook positieve reacties op emotional bids. Emotional bids zijn momenten waarop je partner even connectie zoekt. Expliciet, met een vraag om een kus of knuffel, of impliciet, door te zeggen ‘kijk hoe mooi die bloem is!’. Een korte reactie als ‘wauw, inderdaad!’ is al genoeg en doet meer dan je denkt. Vooral op de lange termijn. Uit een zesjarige studie van de bekende wetenschapper John Gottman onder pasgetrouwde stellen bleek dat koppels waarin de partners meestal positief reageerden op elkaars emotional bids, na zes jaar nog samen waren. Koppels waarbij dat vaak niet zo was, waren al uit elkaar. Zo zie je maar, het is eigenlijk heel simpel om romantisch en liefdevol te zijn. Hieronder vind je nog 5 manieren waarop je de romantiek terug je relatie in kan brengen.
5 tips voor meer romantiek in je relatie
1. Dans
Dansen is een oerdrift waarmee we als mens kunnen laten zien dat we soepel, gezond en aantrekkelijk zijn. Voor de liefde werkt het vooral goed om de lichaamsbewegingen op elkaar af te stemmen. Dat versterkt een gevoel van saamhorigheid en loyaliteit. Dit proces wordt ook wel muscular bonding genoemd: geliefden zetten beiden hun lichaamsspieren in om tot een bewegingsspel te komen, waardoor ze zich één gaan voelen. Elkaar af en toe aanraken maakt het dansen nog intiemer en sensueler. Bovendien verbetert dansen de stemming, en ook dat doet je relatie goed. Volgens Harvard-hoogleraar psychiatrie John Ratey maakt je lichaam als je danst een hele reeks neurotransmitters aan, zoals serotonine en noradrenaline, die het angstcentrum in het brein kalmeren. Als je niks met dansen hebt kun je ook samen naar muziek luisteren; ook dat werkt verbindend en boost je humeur.
2. Zet je roze bril weer op
Bij veel stellen neemt de verliefdheid na een jaar of twee wat af, waardoor de partners elkaar wat kritischer gaan bekijken. Gelukkig kun je er bewust voor kiezen die roze bril weer op te zetten. Relatiepsychologen John en Julie Gottman observeerden in hun Love Lab honderden stellen en kwamen tot de conclusie dat de gelukkige stellen de nadruk legden op elkaars pluspunten. Je doet er dus goed aan de aandacht op de goede kanten van je partner te richten, hardop én in je hoofd. Zitten jullie in een dip en vind je dit even wat lastiger? Denk dan terug aan de beginfase van jullie relatie: waarom ben je destijds voor je geliefde gevallen? Kies een aantal belangrijke pluspunten en denk aan een recent voorbeeld waarbij die goed tot uiting kwamen. Helemaal fijn als je je waardering hierover ook even uitspreekt tegen je partner.
3. Kijk een film
Kijken jij en je partner graag samen tv of films? Kies dan een film of serie waar je samen om kunt lachen of ontroerd door kunt raken. Dan ontstaat er namelijk biologische synchroniciteit. Dat houdt in dat de fysiologische reacties die gepaard gaan met emoties, zoals verandering in hartslag of ademhaling, gelijk gaan lopen. En uit experimenten aan de universiteit van North Carolina bleek dat hoe vaker dat bij partners gebeurt, hoe gelukkiger de relatie – ook op de langere termijn. Als het even wat minder soepel loopt tussen jullie, kies dan een film over liefdesproblemen. Dat kan een mooi uitgangspunt zijn voor een gesprek over wat er bij jullie speelt. Uit een driejarige studie bleek dat dat net zo goed werkt als intensieve relatietherapie. Volgens hoofdonderzoeker Ronald Rogge laat dat zien dat stellen vaak best weten wat ze niet goed doen in de relatie. Ze moeten dus niet zozeer andere vaardigheden aanleren, maar vooral hun huidige gedrag overdenken en daar samen over praten.
4. Get flirty
Wanneer heb je voor het laatst geflirt met je partner? Als jullie al een tijdje samen zijn, is de kans groot dat het even geleden is. Time to get flirty again! Zo laat je de ander te laten zien dat je hem/haar/hen ziet en aantrekkelijk vindt. Een spannend, flirterig appje is genoeg om endorfine, oxytocine en dopamine op te wekken: de stoffen in het brein die voor liefdesgevoelens zorgen. En: kus elkaar als jullie elkaar na een werkdag weer zien! Niet vluchtig, maar minstens zes seconden. Dan heeft je lichaam de tijd om oxytocine aan te maken, wat een gevoel van verbondenheid geeft. Tegen elkaar aan slapen helpt ook. Uit een studie aan de universiteit van Hertfordshire blijkt dat als geliefden op de eigen helft slapen ‘slechts’ 68 procent gelukkig met elkaar is, tegenover 94 procent van de stellen die ’s nachts tegen elkaar aan liggen. Uit onder andere onderzoek van evolutionair antropoloog Anna Machin blijkt dan ook dat we door huid-op-huidcontact stofjes aanmaken die gevoelens van liefde stimuleren.
5. Probeer wat nieuws in de slaapkamer
In een lange relatie weet je na verloop van tijd wat de ander fijn vindt in bed. Dat kan ervoor zorgen dat jullie seks alleen maar beter wordt, maar soms maakt het de boel juist een beetje saai. Voelt seks voor jullie op het moment als routine? Schrijf dan allebei eens wat seksfantasieën of -wensen op en stop deze allemaal in een pot. Trek om de beurt een briefje en kijk of je elkaars wensen kunt vervullen. En hou het op jouw wensbriefjes vooral niet kort, leef je lekker uit met de details. Dat is niet alleen handig, maar ook opwindend.
Tantra & sexual wellbeing e-book
Leer hoe je jouw lichaam op een liefdevolle manier gebruikt als instrument voor spirituele, seksuele en persoonlijke groei.Bestel e-book voor €9,95
Bron: psychologiemagazine.nl