Relatieverslaving is een stille strijd die velen herkennen, ook al spreken we er niet graag over. Relatieverslaving en codependentie voelen wellicht zwaar, maar zijn net zo menselijk als het verlangen naar verbinding. Arold Langeveld is counselor, ervaringsdeskundige en specialiseerde zich in het helpen van high-performers met een verslaving. Is jouw leven op een ongezonde manier vervlochten met dat van een ander? Dan is dit artikel er voor jou. Arold nodigt je uit om met zachte ogen naar jezelf te kijken. Het is geen schande of tekortkoming, maar een kans om te stoppen met vluchten in je relatie en te beginnen met voelen wat er in jou zelf leeft.
Relatieverslaving en codependentie: dé kans om jezelf te ontmoeten
Upcoming webinar
Verslaving als kans;
van vluchten naar voelen
Datum: zondag 25 mei 2025Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 19,95
JA, IK BEN ERBIJ!
Relatieverslaving: het onschuldige begin
Arold: Zoals bij elke verslaving begint het vaak onschuldig. Misschien was er die eerste verliefdheid, een moment waarin je je gezien voelde. Dopamine speelt hier een cruciale rol. Dit gelukshormoon dat door je lichaam stroomde, gaf je een warme gloed van euforie. Het beloont je met een gevoel van vreugde telkens als je contact hebt, een lief berichtje krijgt of een glimlach oogst. In een gezonde relatie is dat een prachtige dans van geven en ontvangen zonder je autonomie te verliezen. Maar bij relatieverslaving wordt het een dwangmatig patroon waarin je je kracht verliest. Je gaat dan steeds meer zoeken naar die dosis dopamine. Niet alleen omdat je de ander zo liefhebt, maar omdat je even wilt verdwijnen in dat gevoel; weg van de leegte, de pijn of de zelfafwijzing die onder de oppervlakte borrelt.
Begin van afhankelijkheid
Het begint vaak met een relatie waarin je je compleet voelt, maar al snel merk je dat je afhankelijk wordt. Je blijft het opzoeken, zelfs als het pijn doet, omdat het idee van alleen-zijn ondraaglijk lijkt. Je denkt: “Als hij maar bij me blijft, ben ik veilig.” Terwijl het eigenlijk juist je illusoire afhankelijkheid is waardoor jij je onveilig voelt. In deze relatie-verslavingsdynamiek ontstaat een ander soort dans met wederzijdse afhankelijkheid als dansvloer. Misschien ben je de pleaser, die alles doet om de ander te behouden, zelfs ten koste van je eigen grenzen. Of je bent de verlater, die steeds wegloopt zodra de intimiteit te dichtbij komt. Soms wissel je deze rollen af, gevangen in een cyclus van aantrekken en afstoten. Deze dans is pijnlijk, maar ook vertrouwd.
Codependentie: de mede-afhankelijkheid
Codependentie is de donkere kant van deze dynamiek. Dan is er een ogenschijnlijk onbedwingbare neiging om je eigen behoeften grenzeloos op te offeren aan je partner. Dan vormt zich een cyclus waarin je jouw waarde zoekt in de goedkeuring, aanwezigheid of zelfs in de problemen van je geliefde. Het is een dynamiek die vaak geworteld is in een diepe innerlijke leegte: een gevoel van onwaardigheid, angst voor verlating en/of de stellige overtuiging dat je niet genoeg bent. Het is alsof je je gehele bestaansrecht hebt opgehangen aan het leven van die ander.
Misschien herken je het: je blijft bij iemand die bijvoorbeeld worstelt met verslaving, emotioneel afwezig is of vecht met zijn verwaarloosde kindsdelen, en je voelt je verantwoordelijk voor zijn welzijn en zijn proces. Je koestert het idee dat je hem wel ‘moet’ redden om daarmee de ontmoeting met jouw behoeften uit de weg te gaan. Het is alsof hij op een wilde zee in een lekkend bootje vaart. En in plaats van jezelf te redden, stap je aan boord om hem te helpen. Maar samen zinkt het bootje nog sneller waardoor je mét hem ten onder gaat. Dit patroon ontstaat vaak in de kindertijd, waar je wellicht leerde dat liefde voorwaardelijk was; dat het gepaard ging met aanpassen, behagen of zorgen. Dopamine komt ook hier weer om de hoek kijken: het kleine shotje dat je toekwam als je waardering kreeg, creëerde een vicieuze cirkel waardoor je bent blijven denken dat je er iets voor moet doen om ertoe te doen.
Jouw kans op vrijheid
Wat als je jouw relatieverslaving gaat zien als een spiegel die je uitnodigt om jezelf te ontmoeten? Een relatieverslaving en codependentie vraagt je om te onderzoeken: wie ben ik zonder mijn geliefde? De sleutel ligt in eerste instantie in het doorzien van irreële gedachten, zoals het idee dat je pas ‘heel’ bent met een partner. Door vrede te sluiten met het hier-en-nu – inclusief de pijn en de leegte van het met-jezelf-zijn – kun je de dopamine-jacht vervangen door zelfcompassie. Dat kun je oefenen door ‘ervoor te gaan zitten’ als je je eenzaam voelt en de neiging in je opkomt dat gevoel via die ander weg te krijgen. ‘Sit with it’; net zolang angst en spanning plaatsmaakt voor liefde en zachtheid. En steeds als je gedachten je willen wijsmaken dat er iets mis is met jou in je eentje, fluister je jezelf liefdevol toe: ‘ik ben ik en dat is genoeg’.
In vrijheid verbinden
Relatieverslaving en codependentie nodigen je uit om te stoppen met zoeken buiten jezelf en te rusten in wat je bent; dat wat je nu ziet, hoort en voelt. De naakte waarheid van dit moment is waar je in mag leren ontspannen. Waarom? Iets anders is er niet! Als je hebt ontdekt dat je geluk niet écht afhangt van een ander, is het zoveel leuker om je te gaan verbinden. De vrijheid om vol overgave jezelf te zijn bij elkaar, wordt het fundament van jullie relatie. Nu kunnen jullie samen vieren hoe heerlijk het is om je compleet te voelen… met jezelf.
Upcoming webinar
Verslaving als kans;
van vluchten naar voelen
Datum: zondag 25 mei 2025Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 19,95
JA, IK BEN ERBIJ!
Deelnemers aan het webinar krijgen de gelegenheid om Arold vooraf een vraag te stellen die hij mogelijk gaat behandelen tijdens het live webinar. Je kunt je vraag mailen naar arold@alheel.nl.