De pompoen is de koningin onder de herfstgroentes. Je kunt haar op tig verschillende manieren in je maaltijden verwerken. Émilie Franzo is een ster in het combineren van groentes. Kijk maar eens naar deze herfstbowl met pompoen, spinazie en boekweit. Vrijwel iedereen kan van dit feestelijke gerecht genieten, want deze bowl is vegan en glutenvrij.
Recept: vegan Halloween bowl met pompoen
In Bordjes & bowls uit de kookboekserie De groentekeuken van Émilie Franzo vind je de lekkerste en makkelijkste groenterecepten. Van supersimpele groentesnacks, snelle diners en hippe bowls tot recepten met groente voor ontbijt. Emilie heeft zelfs groenterecepten voor zoete taart en toetjes voor je verzameld. Ideaal voor deze tijd van het jaar is deze feestelijke herfstbowl. Nooit eerder waren die 250 gram groente per dag zo eenvoudig te halen.
Pompoen de herfstkoningin
Het is natuurlijk leuk om een pompoen uit te hollen en er een kaarsje in te branden, maar om ook van binnen dat vrolijke Halloween gevoel te krijgen kun je haar ook gebruiken als hoofdingrediënt voor een kleurrijke herfstbowl. Maar wat maakt de pompoen eigenlijk zo bijzonder?
Pompoen als bron van ijzer
Deze oranje herfstgigant is één van de weinige plantaardige bronnen met een hoge concentratie ijzer: een zeer dynamisch mineraal dat zich razend snel door je lichaam beweegt. En precies die eigenschap maakt ijzer zo geschikt voor het transporteren van zuurstof. Die zuurstof heb je weer nodig om brandstoffen (suikers en vetten) om te zetten in energie. Naast ijzer bevat pompoen talloze andere vitaminen en mineralen. Bovendien doet het je darmfunctie goed. Genoeg redenen dus om pompoenen voortaan niet alleen als herfstdecoratie te gebruiken, maar om ook je maag er blij mee te maken.
Deze ingrediënten heb je nodig voor de herfstbowl
- 150 g flespompoen
- 1 rode ui
- 1 flinke handvol verse bladspinazie
- 2 el olijfolie + extra om in te vetten
- 2 mespuntjes nootmuskaatpoeder
- zout
- peper
- 70 g boekweit
- 50 ml ahornsiroop
- wat pompoenpitten
Zo maak je de bowl
- Verwarm de oven voor tot 180 °C.
- Schil de flespompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in stukken. Meng de stukken in een kom met 2 eetlepels olijfolie en het nootmuskaatpoeder. Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat. Voeg zout en peper toe en zet de pompoen 30 minuten in de oven.
- Spoel de boekweit goed. Kook het graan 15 minuten in een afgedekte pan met 140 ml water met wat zout op laag vuur. Pel en snipper de rode ui en fruit hem een paar minuten in een licht ingevette koekenpan op halfhoog vuur. Voeg, als de rode ui zacht wordt, de ahornsiroop toe en bak de ui nog even onder af en toe omscheppen.
- Laat de uien mooi konfijten en de siroop inkoken. Voeg zout en peper toe en neem de pan van het vuur. Snijd de steeltjes en de dikke nerf van de spinazieblaadjes weg. Spoel en dep de blaadjes droog. Laat de spinazie 3 minuten slinken in een met olijfolie ingevette koekenpan op hoog vuur onder regelmatig omscheppen. Voeg zout en peper toe en zet de spinazie apart.
- Schep de boekweit in een kom, schik de spinazie, de geroosterde pompoen en de gekonfijte ui erop en strooi er de pompoenpitten over.
Tip van de redactie: lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt ze gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!