Voel jij regelmatig een zeurende pijn in je bilspier die erger wordt als je lang zit? Dan zou het kunnen dat je last hebt van het Piriformis syndroom. Dit wordt veroorzaakt door een irritatie van een zenuw die onder de Piriformis spier loopt, van je rug via je bil naar je been toe. Als je weleens zenuwpijn ervaren hebt, weet je hoe vervelend en zeurderig die kan zijn. Niet iets om (letterlijk) mee rond te blijven lopen. In dit artikel vertellen we je hoe je het Piriformis syndroom herkent, wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe het doorgaans behandeld wordt.
Een zeurende pijn in je bilspier? Dit zijn de symptomen van het Piriformis syndroom
Van je heiligbeen naar de buitenkant van je bovenbeen loopt de musculus Piriformis. Dit is een diepe bilspier met een platte, uitgerekte peervorm. Onder deze spier loopt een zenuw, de nervus Ischiadicus. Deze loopt van de onderrug via de bil naar het been toe en kan bij irritatie flinke pijnklachten veroorzaken. Het belangrijkste kenmerk van het Piriformus syndroom is dan ook een stekende pijn in de bilregio, vaak diep van binnen. Deze pijn speelt vaak voornamelijk op bij het zitten. Het kan ook zijn dat je pijn in je heup of aan de achterkant van je been ervaart. Soms verergert de pijn na lopen of rennen en vaak neemt ze af als je op je rug gaat liggen. Herken je deze symptomen? Hier kun je een Piriformus syndroom zelftest doen.
Mogelijke oorzaken
De nervus Ischiadicus kan om verschillende redenen geïrriteerd geraakt zijn. Bijvoorbeeld door een verdikking of verkorting van de Piriformis spier. Andere mogelijke oorzaken zijn:
- Overbelasting door bijvoorbeeld sporten
- Een verkeerde houding
- Veel en lang zitten
- Anatomische afwijkingen, bijvoorbeeld een naar voren gekanteld bekken
- Geblokkeerd SI-gewricht
- Instabiliteit van lage rug of heup
Andere oorzaken uitsluiten
De symptomen van het piriformis syndroom kunnen overeenkomen met die van andere aandoeningen waarbij dezelfde zenuw betrokken is. Denk aan een hernia bijvoorbeeld. Daarom is het belangrijk om je huisarts of fysiotherapeut te raadplegen als je pijnklachten in je bilregio ervaart. Deze kan uitsluiten of er problemen zijn met je ruggenwervels of tussenwervelschijven.
Behandeling
Afhankelijk van de resultaten van het gesprek en het lichamelijk onderzoek door de arts, kan de behandeling bestaan uit fysiotherapie, medicijnen of een pijnblokkade. In de eerste instantie zal er gekeken worden of de klachten verminderen bij rust, fysiotherapie en eventueel medicatie (paracetamol + bijvoorbeeld diclofenac, naproxen of ibuprofen, die een pijnstillende en ontstekingsremmende werking hebben). Als deze behandeling onvoldoende werkt, kan een pijnblokkade een optie zijn. Door middel van een injectie kan er een lokaal verdovingsmiddel en ontstekingsremmend middel in de Piriformis spier, vlakbij de zenuw, worden ingebracht. Soms wordt er botox ingespoten, waardoor de spier ontspant. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de zwelling rond de beknelde zenuw afneemt en geven de zenuw meer ruimte.
Weer terug in balans komen?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide