Op z’n tijd ontspullen schept ruimte voor nieuwe energie. Je houdt dingen over waar je écht waarde aan hecht en met plezier gebruikt. Maar ontspullen zelf kan als een vrij intimiderende klus voelen. Vooral als zo’n beetje elke kast in je huis uitpuilt. Waar begin je en hoe pak je het aan? Dit zijn 7 gouden tips waarmee je een zee aan ruimte creëert…
Wat is ontspullen?
Ontspullen gaat over kritisch kijken naar je bezittingen en dingen loslaten die je niet meer gebruikt, waar je geen waarde aan hecht of geen plezier aan beleeft. Dat kan gaan over een klein stukje van je spullen, je kledingkast bijvoorbeeld, maar je kunt ook op een grotere schaal ontspullen en alles onder de loep nemen wat je bezit. De een doet het het liefst elke maand eens, anderen alleen als ze bijvoorbeeld gaan verhuizen of als ze een grote verandering in hun leven meemaken.
Lees ook ‘Opruimen voor je dood gaat: over de Zweedse kunst van döstädning‘
Waarom zou je ontspullen?
Er zijn verschillende redenen waarom ontspullen een goed idee kan zijn. Je kunt het vanuit een spiritueel perspectief bekijken: alles is energie, je spullen dus ook, en het is belangrijk om bewust te kiezen wat voor vibes je wel en niet in je leefomgeving wilt bewaren. Een rommelige omgeving kan een rommelig hoofd creëren, en spullen nemen simpelweg ook fysieke ruimte in, waar je een beperkte hoeveelheid van hebt. Als mensen verzamelen we meestal héél wat bezittingen in ons leven, en als je ruimte wilt houden voor de dingen die je écht waardeert en nieuwe dingen die je aanschaft, zal ontspullen soms nodig zijn. Ontspullen kan je ook helpen afscheid te nemen van een bepaalde periode in je leven, of van een specifiek persoon. Bijvoorbeeld als een relatie is geëindigd, als je verhuist of een nieuwe baan hebt.
Waarom is ontspullen moeilijk?
Ontspullen kan echter best lastig zijn. Ten eerste omdat het in de meeste gevallen veel tijd en energie vraagt, vooral als je het grondig wilt doen. Zelfs al hoef je er niet veel over na te denken, dan kost het alsnog tijd en moeite om door alles heen te gaan en dingen weg te gooien, te doneren of te verkopen. En in de realiteit denk je natuurlijk over veel spullen wél even na. Dat maakt ontspullen misschien wel het moeilijkst: de neiging om te gaan wikken en wegen en dingen tóch weer op te bergen terwijl je ze misschien al een jaar niet hebt gebruikt.
Hoe kun je het beste ontspullen?
Daarom is het slim om, vooral als je op grotere schaal wilt ontspullen, iets van een plan te maken voor je begint. Ga je per kamer ontspullen? Of per categorie, zoals opruimgoeroe Marie Kondo doet? Ga je een stapel maken met ‘misschien’-spullen, of geef je jezelf direct een ultimatum? Heb je al nagedacht over hoe je dingen gaat weggeven of verkopen? En wat is je doel eigenlijk? Dat zijn allemaal zaken die handig zaken om bij stil te staan voordat je begint. Neem ook eens kritisch jouw opvattingen onder de loep over wat je nodig hebt en belangrijk vindt. Zijn dit authentieke overtuigingen of heb je ze simpelweg overgenomen van je ouders of de maatschappij? Heb je écht 30 paar schoenen nodig, word jij daar blij van? Wanneer ben je tevreden en is het genoeg? Zeker in de huidige consumptiemaatschappij – die het welzijn van de planeet in gevaar brengt – zijn dit belangrijke vragen om jezelf te stellen.
Ontspullen tips
Klaar om van start te gaan? Deze concrete tips helpen je in het proces:
- Begin op de plek waar de rommel je het meest dwarszit. Dat geeft motivatie, want je merkt meteen de positieve effecten van het ontspullen.
- Haal inspiratie uit de wereldberoemde methode van Marie Kondo en vraag bij elk item dat je in je hand hebt: maakt dit mij blij? Als het een ‘nee’ is, it has to go! Of vraag jezelf af: is iemand anders hier blijer mee dan ik? Zo ja, geef het dan weg.
- Maak van ontspullen een feestje. Bestel wat eten, zet een muziekje aan, brand kaarsen, nodig je vrienden uit om je te helpen. En neem op tijd een pauze, zodat je niet helemaal opgebrand raakt en het hele project op wilt geven.
- Als je besluit iets weg te doen, doe het dan ook meteen weg. Stop het meteen in een vuilniszak of doos of zet het meteen op Marktplaats of Vinted.
- Hanteer de one in, one out regel om te voorkomen dat je kasten over een paar weken of maanden wéér uitpuilen. Als je iets nieuws koopt, moet er ook iets weg.
- Geef al je spullen een vaste plek.
- Ontspul je keuken: wil je je bestekla, bureaulades en servieskasten ontspullen? Stop alle spullen in een doos. Leg de items die je gebruikt daarna terug op hun plek. Zo weet je na een paar weken precies wat je wel en niet gebruikt. Je kunt deze truc ook in je kledingkast toepassen door alles wat je draagt na het wassen terug te hangen op een omgedraaide kledinghanger.
Huis ontspullen
Wil je na het ontspullen van je huis ook graag minder actief deelnemen aan de consumptiemaatschappij, bijvoorbeeld in het kader van duurzaamheid? Tegenwoordig zijn er steeds meer handige sites en apps waar je spullen kunt huren in plaats van kopen. Dat is vooral fijn voor spullen die je weinig gebruikt, zoals een boormachine, en spullen die maar kort meegaan, zoals babyspullen.
Ontspullen boek
Meer lezen over opruimen? Mooie leestips zijn Opgeruimd! van Marie Kondo en De magie van opruimen van Karen de Meyer. Je verdiepen in de kracht van minimalistisch leven? Lees dan Goodbye, Things van Fumio Sasaki.