videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

Ayurveda therapeut doet verslag: dit is wat een verjongingskuur van 5 dagen met je doet

Food
detox, ayurveda, puur en kuur, jeroen mei, india
Jeroen mei

Jeroen Mei
05.09.2018

Onze Ayurveda expert Jeroen Mei moet zelf de batterij ook wel eens opladen. Voor Holistik bracht hij een bezoek aan de bakermat van de Ayurveda in India om te verjongen en te detoxen. De komende weken deelt hij een aantal meegebrachte recepten (afgestemd op jouw persoonlijke constitutie) en maakt hij je wegwijs in Ayurvedische ochtendrituelen. Maar eerst het grote verslag van onze Ayurveda master over hoe zoiets nou gaat; verjongen en detoxen in een Ayurveda-resort. Wij hangen in ieder geval aan zijn lippen….

Ayurveda therapeut doet verslag: dit is wat een verjongingskuur van 5 dagen met je doet

Jeroen: De uitnodiging van reisbureau Puurenkuur om een weekje ayurvedisch te kuren, kwam als geroepen. De afgelopen jaren hebben door het overlijden van mijn vader, oplopende familieperikelen en de verkoop en aankoop van een huis, behoorlijk beslag op me gelegd. Fysiek en mentaal voelt de batterij nooit meer 100% opgeladen. Ik kan wel een boost gebruiken!

Dag 1: Ontwaken in God’s home town

De eerste dag dat ik ontwaak in Kerala, het zuiden van India en de bakermat van de 5000 jaar oude Ayurveda, wordt me meteen weer duidelijk waarom dit deel van India wordt omschreven als God’s home town! De natuur is overweldigend en Somatheeram, het resort waar ik verblijf is prachtig gelegen op een klif aan zee omgeven door honderden palmbomen die wuiven in de wind van de Indische oceaan. Ik logeer in een schattig cottagehuisje met buiten een hangmat in een weelderige tuin vol met medicinale planten en kruiden.

detox, ayurveda, puur en kuur, jeroen mei, indiaHet programma begint met een bezoek aan een Ayurvedisch arts en is bedoeld om mijn gezondheid in kaart te brengen en mijn constitutie (body-mind type) te bepalen (doe deze test als je benieuwd bent naar je eigen constitutie). Het consult bestaat uit een uitgebreide vragenlijst over mijn ziektegeschiedenis, voedselvoorkeuren, lifestyle en sexdrive. Én wat ik zou doen als er een ongeluk voor mijn ogen zou plaats vinden!? Er volgt een lichamelijk onderzoek, inspectie van de tong en polsdiagnose. Omdat ik geen echte lichamelijke klachten heb, behalve een gevoeligheid voor hoofdpijn wordt een algemeen verjongings- en detoxprogramma voorgeschreven (Rasayana Chikitsa) om body, mind en soul weer in een perfecte balans te krijgen. Daarnaast kan ik dagelijks de yoga- en meditatielessen volgen. Aansluitend op het consult krijg ik een vier-handen-massage en een Sirodhara behandeling. Dit is een bijzondere Ayurvedische techniek waarbij in een continue stroom warme medicinale olie wordt opgegoten op je derde oog. Met name goed bij hoofdpijnen, slaapproblemen en mentale spanningen. Na afloop voel ik me al een ander mens.

Dag 2: Sirodhara en Svedana Churna treatments

Elke ochtend begint voortaan om 7.00 uur in het Ayurvedacentrum van het resort. Na een kort consult met de dokter volgt de behandeling. De behandeling bestaat vandaag, naast de vier-handen-massage, uit Svedana Churna. Met warme kruidenstempels wordt mijn lichaam ‘gestempeld’ waardoor de medicinale kruiden en de warmte diep inwerken tot in mijn gewrichten. Wat volgt is nog een gezichtsmassage en een verkoelende emulsie op mijn voorhoofd met kamfer. Wat een manier om te dag te beginnen! Heel fijn! Verder staan vandaag nog een yoga- en meditatieles op het programma.

detox, ayurveda, puur en kuur, jeroen mei, india

Dag 3: olierijke Ayurvedische massages

Het vaste ritme in de Ayurvedakliniek bevalt me goed en herinnert mij eraan hoe belangrijk het is om een dagelijks een vaste routine aan te houden om je gezond te voelen en te blijven. Veel gezondheidsproblemen worden immers veroorzaakt door onregelmatigheid want daar houdt het lichaam niet van. Tijdens de dagelijkse vier-handen-massage wordt ik weer stevig in de olie gezet, want ayurvedische massages zijn vaak heel erg olierijk. Ditmaal bestaat de extra behandeling uit Sirovasthy. Er wordt een soort hermetische sluitende kroon op mijn hoofd vastgemaakt waar warme olie in gegoten wordt. Goed voor allerhande aandoeningen van het hoofd.

Vata, Pitta of Kapha eten

Drie keer per dag is er een uitgebreid buffet waar je afgestemd op je constitutie kunt eten (overal staan bordjes bij met Vata, Pitta of Kapha). Het eten is hier ronduit fantastisch en bestaat uit talloze variaties van groentegerechten (gestoomd, gebakken, gesauteerd) en curry’s van kikkererwten en linzen die allemaal even kruidig en geweldig smaken. Je proeft, ruikt en voelt dat alles vers is (Sattvisch) én, nog belangrijker, met zorg en aandacht is bereid. Ik besluit een afspraak te maken met de kok om wat van zijn recepten te ontfutselen, zodat we deze op Holistik kunnen publiceren! Hoe leuk is dat :-).

jeroen mei, india, ayurveda

Dag 4: helder oogwit

Als ik ’s ochtend mijn tong inspecteer zie ik dat deze schoner is dan normaal (bijna iedereen heeft wel wat beslag op zijn tong), mijn oogwit is witter en mijn ogen staan beter dan een paar dagen geleden. De intensieve behandelingen beginnen effect te sorteren. Ook mijn hoofd voelt frisser en de hoofdpijn die ik had bij aankomst door de slopende reis, is helemaal weg. Vandaag krijg ik naast de olierijke massage en de kruidenstempels een ‘bad’ in een zweetcabine, waardoor de medicinale werking van de behandelingen extra diep inwerken op het lichaam. Einde van de dag breng ik een bezoekje aan het strand onder aan de klif. De sfeer is mystiek, het resort blijkt op een heilige plek te staan vlakbij een Shiva tempel (een belangrijke Hindoeïstische godin), maar beneden op het strand staan ook diverse grote beelden van Jezus Christus aangezien in dit deel van India veel christenen wonen. Een beetje kitsch aandoende afbeeldingen van gigantisch formaat. Het zien van Indiërs die deze westerse icoon aanbidden in lotushouding is een bijzonder gezicht.

detox, ayurveda, puur en kuur, jeroen mei, india

Het strand aan het einde van de middag doet magisch aan. Het licht is betoverend, het camelkleurige fijne zand masseert mijn voeten terwijl de branding bruisend witte vlokken over het strand spoelt. Een in eenvoudige doeken gehulde Indiër staat gebogen in de branding om tijdens het op en neer gaan van de vloedlijn krabbetjes uit zee te vangen. Een koe, het heilige dier van India, loopt op het strand tussen de kleurrijke vissersboten. De lucht voelt aangenaam zwoel terwijl er vlagen van rook en wierook over de kustlijn scheren. India het land van de zevende chakra voelt even betoverend, magisch en bizar tegelijkertijd.

Dag 5: massage bungelend aan een touw

Het zit er al bijna weer op, maar vandaag word ik nog getrakteerd op een stevige massage van mijn rug, terwijl mijn masseur aan een touw hangt dat aan het plafond is bevestigd. Met zijn voeten masseert hij met stevige druk mijn rug benen en armen. Dit kan alleen in India! Na de voetmassage komt er nog een masseur bij en volgt de vier-handen-massage waarin ze in een perfect synchroon ritme mijn lichaam onder handen nemen in lange strijkende bewegingen. Tijdens een gezichtspacking waarmee ze afsluiten, val ik in een diepe slaap. Ik heb me in tijden niet zo ontspannen gevoeld. Na afloop van deze ochtendroutine mag ik zoals elke dag nog even plaatsnemen in een rotan ligstoel en is er zoals altijd de ‘tender coconut’ met een rietje.

detox, ayurveda, puur en kuur, jeroen mei, india

Een week lang ben ik letterlijk in de olie gezet en ik voel me alsof de batterij weer eens volledig opgeladen is. De verjongings- en detoxbehandelingen, het vaste ritme, het vegetarische en sattvische eten in combinatie met de weldadige natuur, hebben mijn body, mind en soul meer in balans gebracht. De rek in mijn lichaam voelt weer helemaal op spanning. Straks in Nederland staan me nieuwe uitdagingen te wachten, en ik hoop dit gevoel nog een tijdje bij me te houden. Ik ben in ieder geval van plan om in het dagelijks leven qua routine en eten ook weer even de puntje sop de ‘i’ te gaan zetten. De recepten die ik heb meegenomen en een handleiding voor een dagelijkse ochtendroutine om te aarden en te cleansen zal ik binnenkort met jullie delen. Want het onderhouden van je gezondheid door voeding en lifestyle is beter dan het behandelen van problemen als je lichaam al teveel uit balans is geraakt. Dit is niet voor niets al sinds duizenden jaren het devies uit de Ayurveda. Of zoals de wijsgeer Hippocrates ooit al zei; laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.

Ayurvedisch consult: aanbieding van Jeroen voor jou

Wil je zelf eens een Ayurvedisch consult ervaren? Meld je dan t/m 30 september aan bij Jeroen via praktijkvoorayurveda.nl. Doe dit onder vermelding van ‘Holistik’ en je krijgt €15 korting op je eerste uitgebreide consult van 1,5 uur.

Aanbieding verblijf in Somatheeram, India, via Puur & Kuur

Puurenkuur organiseert wereldwijd wellnessreizen, waarbij je kunt kiezen uit de thema’s Fitness, Detox, Thalasso, Ayurveda, Wellness, Yoga, Anti-stress en Mindfulness. Boek je via hen, dan ontvang je vaak leuke extra’s zoals in dit geval 15% korting op je verblijf in het Ayurveda resort Somatheeram, de plek waar Jeroen verbleef. Deze aanbieding is voor de snelle beslisser want is slechts geldig tot 30 september 2018. Verwacht ook een gratis kamer-upgrade voor 2 personen op één kamer (afhankelijk van beschikbaarheid bij aankomst). Alleenreizenden hebben het hele jaar bij Puurenkuur een streepje voor en ontvangen standaard 5% korting. Nog even terug naar Somatheeram: Je verblijft in dit fijne Ayurveda resort vanaf € 714 per persoon voor een volledige Ayurvedakuur incl. 7 overnachtingen, volpension, transfers en dagelijks ayurvedabehandelingen – excl. vluchten. Voor meer informatie, kijk op: puurenkuur.nl, info@puurenkuur.nl of bel (020) 573 03 50.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.