Heb je last van neerslachtigheid? Je bent niet alleen. Veel mensen weten hoe het voelt als er een grijze sluier over het leven ligt. In dit artikel lees je over mogelijke oorzaken en symptomen van neerslachtigheid. Ook delen we een aantal tips om de grijze sluier op te lichten zodat sombere gevoelens de boel niet overnemen.
Neerslachtig? Symptomen, oorzaken & tips om jezelf op te beuren
Wat is neerslachtigheid?
Neerslachtigheid is een somber gevoel, een gevoel van kleurloosheid of vaag verdriet. Iedereen voelt zich in vlagen weleens neerslachtig. Als het gevoel echter lang aanhoudt en/of heviger wordt, is het slim om een arts raad te plegen. Het zou kunnen dat je dan bijvoorbeeld last hebt van een depressie of op weg bent naar een burn-out.
Symptomen neerslachtigheid
Een neerslachtig gevoel gaat vaak samen met:
- Lusteloosheid
- Vermoeidheid
- Verdriet
- Onrust
- Piekeren
- Gebrek aan motivatie
- Behoefte jezelf te isoleren
- Gebrek aan eetlust
- Slaapproblemen
- Boosheid of irritatie
- Geen plezier meer hebben in dingen
- Besluiteloosheid
- Angst
- Concentratieproblemen
Oorzaken van neerslachtigheid
Er zijn heel veel mogelijke oorzaken van neerslachtigheid. Het kan een duidelijk aanwijsbare gebeurtenis zijn, zoals het verlies van een dierbare. Misschien zie je als je terugkijkt dat je al een langere tijd gestresst bent en daardoor nu vast zit in een neerslachtig gevoel. Maar het kan ook dat je de oorsprong van je neerslachtigheid niet zo goed kunt aanwijzen. Als het gevoel niet over gaat, kun je beginnen met je bewust(er) worden van je gedachten gedurende de dag. Soms is je ‘interne monoloog’ de oorzaak van je neerslachtigheid zonder dat je het door hebt. Veel mensen zijn in hun hoofd allesbehalve aardig tegen zichzelf. Negatieve gedachten kunnen op den duur erg veel stress veroorzaken in je lichaam, met neerslachtigheid tot gevolg. Verder is de een ook wat melancholischer ingesteld dan de ander. Het is goed om van jezelf te weten wat voor jou ‘normale’ stemmingswisselingen zijn en wanneer je aan de bel moet trekken.
Wat te doen als je neerslachtig bent?
Hieronder zetten we een aantal tips voor je op een rij die je kunnen helpen als je neerslachtig bent.
- Geef het gevoel de ruimte. Laat het er zijn. Neerslachtigheid onderdrukken kan het gevoel versterken. Bovendien is een belangrijk verschil tussen neerslachtigheid en een depressie dat neerslachtigheid kort duurt. Meestal waait het gevoel na een paar dagen weer over.
- Wist je dat neerslachtigheid veroorzaakt kan worden door voedingstekorten? In dit artikel lees je over natuurlijke methoden om uit een dal te komen.
- Bewegen kan helpen, want als je beweegt maak je endorfines aan. Dit worden ook wel geluksstofjes genoemd.
- Probeer af en toe tegengesteld te handelen. Dus als je de behoefte voelt jezelf te isoleren, zoek dan de verbinding op. Voel je juist dat je in van alles wilt vluchten, daag jezelf dan uit te zitten met je gevoel. Zo voorkom je dat je jezelf steeds verder het neerslachtige gevoel in werkt.
- Achterhaal de oorzaak van je neerslachtigheid. Je kunt erover schrijven of erover praten met mensen bij wie je je veilig voelt. Leg jezelf vooral niet de druk op om vervolgens de oorzaak ook meteen weg te nemen. Simpelweg wat meer inzicht opdoen kan al helpen.
Gedicht van Rumi
Voel je veel weerstand tegenover je neerslachtigheid? Dit beroemde gedicht van Rumi kan misschien wat verzachting brengen. Het heet ‘The Guest House’:
This being human is a guest house.
Every morning a new arrival.
A joy, a depression, a meanness,
some momentary awareness comes
as an unexpected visitor.
Welcome and entertain them all!
Even if they’re a crowd of sorrows,
who violently sweep your house
empty of its furniture,
still, treat each guest honorably.
He may be clearing you out
for some new delight.
The dark thought, the shame, the malice,
meet them at the door laughing,
and invite them in.
Be grateful for whoever comes,
because each has been sent
as a guide from beyond.
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast