Yoga en meditatie zijn in het Westen momenteel de nieuwe tovermiddelen om gelukkig, kalm en in balans te zijn. Het is makkelijk en op elke hoek van de straat zo ongeveer verkrijgbaar. Maar wat gebeurt er als de nieuwigheid van je net aangeschafte meditatiekussen af is en je al twee dagen je meditatieoefening hebt laten verslonzen? Stress! Want we willen wel graag snel een effect. Maar is dat wel realistisch zonder commitment? Meditatie teacher Karianne Kraaijestein vertelt…
Mindfulness meditatie: begin hiermee als je de bomen door ’t meditatiebos niet meer ziet
Karianne: ‘Helaas, tovermiddelen zoals ze in sprookjes beschreven staan bestaan niet. Heeft het dan geen baat? Zeker wel, maar verwacht geen easy ride. Het vraagt om commitment. Iets waar veel mensen tegenwoordig moeite mee hebben. Maar daar zit juist het geheim van het succes in. Als je weet hoe je je meditaties langzaam kan opbouwen en een plek in je dagelijks bestaan geeft, zal je merken dat je anders in het leven gaat staan. Er zijn veel verschillende soorten meditatie. Voel je natuurlijk vrij om ze allemaal te onderzoeken en te experimenteren tot je iets vindt wat bij je past. Maar voor veel mensen kan de hoeveelheid aan opties, vooral als je net begint, verlammend werken. Zijn je doelen vooral verbinding maken met jezelf, ontspannen en inzicht krijgen in de werking van je geest? En wil je het liefst beginnen met een practice zonder toeters en bellen? Dan is mindfulness meditatie wat voor jou. Hieronder lees je over de basis van die meditatietechniek én hoe je kunt zorgen dat je je routine vasthoudt.
MEDITEREN VERLAAGT STRESS
In contact komen met je ademhaling, je lichaam en je sensaties bewust ervaren. Je gedachten en emoties een plek geven maar je er niet door laten beheersen. Het is bevrijdend. Je leert beter omgaan met moeilijke situaties en stress. Je ervaart meer en meer échte geluksmomenten en geniet van de simpele dingen. Ook leer je beter omgaan met moeilijke periodes in je leven. Hoewel we die liever vermijden, ontkomen we er niet aan. Je gedachten en je brein kun je niet stop zetten. Maar je kan wel zelf de bestuurder worden in plaats van meegesleurd te worden in de non-stop stroom van informatie die binnenkomt. Je gedachten zijn echt, maar niet waar.
BASISOEFENING: BEWUSTWORDING VAN JE ADEMHALING
Zoek een rustige plek in je huis, zorg dat je warm en comfortabel bent en dat je niet gestoord wordt. Zit op een meditatiekussen of een opgevouwen deken als je makkelijk in de lotushouding kan zitten. Ondersteun je knieën als ze de grond niet raken met een yogablok of een opgevouwen deken. Zit met een rechte rug en ontspan je schouders, je nek en je gezicht. Je mag ook op een stoel zitten. Zorg dan dat je voeten contact maken met de vloer. Het is een ontspannen en actieve houding tegelijk. Je handen mag je op je knieën leggen met je palmen omlaag of omhoog. Sluit je ogen. Adem drie keer diep in en uit door de neus. Adem diep in vanuit de bekkenbodem en houd de adem kort vast voordat je uitademt tot naar je bekkenbodem. Ontspan. Vervolgens adem je in zoals je dat gewoonlijk doet. Mocht je adem hoog zitten, probeer dan wel bewust je ademhaling vanuit je buik te laten komen en daar ook terug te brengen.
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
SNEL AFGELEID?
Als je snel afgeleid wordt tel dan in jezelf mee met je ademhaling van 1 tot 10. En elke keer als je mee wordt genomen met gebeurtenissen en gedachten, begin dan weer te tellen bij 1. Ook kun je je gedachten simpelweg aanschouwen en laten voor wat ze zijn.
Begin met 5 minuten per dag
Doe deze oefening dagelijks en begin met 5 minuten. Bouw dat met 2 tot 4 weken uit naar 20, 25 of 30 minuten. En als je heel druk bent, sla dan niet een dag over, maar ga 5 minuten zitten. Je wil je hersenen nieuwe patronen aanleren en dat lukt alleen met herhaling en dagelijks oefenen. Het helpt om een vast tijdstip in te plannen.
MEDITEREN IS SELFCARE
Meditatie kan veel los maken. Door jezelf op pauze-stand te zetten en te voelen kunnen emoties die je bewust of onbewust blokkeert vrij komen. Dat is niet ongebruikelijk. Geef jezelf die ruimte en laat het er zijn. Het kan helpen om tegen jezelf te zeggen: ‘het is okay’ of ‘dit mag er zijn’. Wees liefdevol naar jezelf. En dat is niet makkelijk, daar weet ik alles van’. Kijk voor meer informatie over Karianne en haar trainingen op yogafestinternational.com/academy.
Yoga & Mindfulness retreat ‘The Art of Inner Stillness’ van 6 t/m 12 september
Karianne staat bekend om haar passie, nieuwsgierigheid, creativiteit en haar kracht om mensen te helpen om hun volledige potentieel te ontdekken. Deze talenten zet ze in tijdens het The Art of Inner Stillness retreat, waarin alles draait om innerlijke stilte: het tegengif voor ons hectische moderne leven. Het retreat vindt plaats op het prachtige, stille eiland Koufinisia waar je omringd wordt door weinig meer dan het geluid van de zee en de wind. Dagelijkse yoga (zachte ashtanga en yin) en meditatie-oefeningen helpen jou de verbinding tussen je lichaam en geest te herstellen. Los van de afleiding van het alledaagse leven, kun je de subtiele schommelingen in jouw energieveld goed onderzoeken. Er ontstaat ruimte om te accepteren hoe de dingen echt zijn. Na deze dagen voel je je jong, fris en licht. Het retreat is van 6 t/m 12 september en boek je vanaf €1850. Eten en drinken zit bij de prijs inbegrepen. Hier vind je vast een voorproefje waar je twee van Karianne’s online meditaties kunt ervaren. Kijk voor meer info en aanmeldingen op kariannekraaijestein.com/mindfulness-greece.
Tip: yoga en meditatie ontspanningsdeken
Een yogadeken is een speciaal ontworpen deken die vaak wordt gebruikt tijdens yogabeoefeningen en meditatie. Ze zijn gemaakt van zachte, comfortabele materialen zoals katoen. Je kunt de deken gebruiken voor warmte en comfort. De warmte helpt om volledig te ontspannen en te genieten van de rustfase. Daarnaast bieden yogadekens extra ondersteuning bij specifieke houdingen. Je kunt hem bijvoorbeeld onder je knieën plaatsen tijdens knielende houdingen. Hiermee verminder je de druk op botten en gewrichten. Je kunt een yogadeken ook oprollen of opbouwen en gebruiken als (meditatie)kussen. Bij actievere yogavormen kan de deken worden gebruikt om zweet af te vegen en je gezicht en lichaam droog te houden. Daarnaast geeft een yogadeken een gevoel van geborgenheid: gebruik hem als zacht ‘schild’ waarmee je prikkels van buitenaf weert. Verkrijgbaar via de Holistik Shop, €29,95
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!