Steeds meer vrouwen zien hun menstruatiecyclus als een bron van wijsheid. Terecht. Want leven volgens je cyclus is niet alleen goed voor je gezondheid, maar blijkt ook op emotioneel en energetisch gebied magisch. Zo ook volgens Alexandra Pope en Sjanie Hugo Wurlitzer, die een boek schreven over je menstruatie als krachtbron: Claim je cyclus. Om toegang te krijgen tot deze bron doorloop je tijdens je cyclus 5 kamers. Stap voor stap leiden ze je naar innerlijke overvloed en authentieke zelfexpressie. Ben je klaar om de eerste kamer te betreden?
De 5 geheime kamers van je menstruatiecyclus
- Afzondering
- Overgave
- Vernieuwing
- Verbeelding
- Helderheid & Richting.
Voordat we je vertellen wat je je in deze 5 kamers zult aantreffen: onthoud dat jouw ervaring leidend is. Misschien ervaar je iets wat hier niet besproken wordt of merk je de overgangen nauwelijks op. Misschien sla je een kamer helemaal over: sommige vrouwen nemen bijvoorbeeld niet genoeg tijd voor niets-doen om hun verbeelding (kamer 4) tot leven te laten komen. In het algemeen geldt: hoe meer rust en stilte je uitnodigt vóór en tijdens je menstruatie, hoe dieper je deze reis kunt ervaren. Laten we kijken wat je onderweg tegenkomt…
Kamer 1: Afzondering
Je betreedt kamer 1 een paar uur tot een paar dagen voor de eerste dag van je bloeding. Hier staat kwetsbaarheid centraal. Je bent even uit het dagelijkse leven gestapt: als het niet fysiek is, dan wel emotioneel en/of energetisch. Als je lekker in je vel zit, kan dit fijn zijn. Je ervaart stilte, rust, verwondering, verbondenheid en harmonie. Vraag je echter al een tijd te veel van jezelf of heb je nog oud zeer te helen, dan is het in kamer 1 waarschijnlijk minder aangenaam. Je voelt je eenzaam, bang, instabiel, misschien zelfs depressief. Als je het nodig hebt, vraag dan zeker om (professionele) steun. Probeer ondanks alles volledig aanwezig te blijven in kamer 1. De kwetsbaarheid die je voelt is tijdelijk, en vooral ook heel vruchtbaar. De belangrijkste opdracht in deze fase is om om ‘nee’ te zeggen tegen de wereld, en ‘ja’ tegen jezelf. Wat heb je nodig? Hoe kun je je schema aanpassen om deze behoeften te bevredigen? Zie deze tijd ook als een oefening in overgave. Verwelkom het Onbekende, zoek even niet meteen naar oplossingen.
Kamer 2: Overgave
Deze kamer ga je binnen op de eerste dag van je bloeding. Hier willen je geest en lichaam gaan loslaten. Lukt het je om je over te geven aan dit proces, dan zal het zich vanzelf ontvouwen. Misschien moet je huilen, lachen, heel veel slapen, schrijven of schreeuwen. Laat het gebeuren. Hoe meer je probeert in te grijpen en de boel onder controle te houden, hoe zwaarder je zult worden. Het kan ook zijn dat je in kamer 2 juist ineens heel veel energie krijgt en de behoefte hebt deze fysiek te uiten. Pope & Wurlitzer raden dit echter af. Deze energie is volgens hen bestemd voor de vernieuwing van je lichaam en geest. Laat haar haar eigen werk doen in plaats van haar in te zetten waar jij wilt. Je wordt nu uitgenodigd om je to do list zo veel mogelijk los te laten, te rusten, en vertrouwen te houden in het proces.
Kamer 3: Vernieuwing
In de derde kamer staat een warm oxytocine-bad voor je klaar (oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd). Je voelt je omhelsd, geliefd, verbonden en geaard. Nu pas ben je écht aangekomen in je innerlijke tempel. Het Goddelijke heeft je weer gevonden en herinnert je aan wie je echt bent. Alles voelt betekenisvol, als het je tenminste lukt om al die liefde toe te laten. Voel je weerstand, onderzoek deze dan eens. Vind je het op andere momenten in je leven ook moeilijk je volledig open te stellen voor onvoorwaardelijke liefde? Wat heb je nodig om je veilig te voelen, om vol overgave te kunnen ontvangen? Er ontstaat ook nu een verleiding om meteen weer de wereld in te springen. Maar onthoud: er wachten nog andere kamers op je! Houd je nog even rustig en loop niet te hard van stapel. Dit is wel een goed moment om een doel te stellen, omdat je oog in oog staat met je hart, en dus met je diepste verlangens. Zo verwelkom je toch langzaam weer je eigen wilskracht en bewustzijn, die even on hold stonden in kamer 1 en 2.
Kamer 4: Verbeelding
In kamer 4 ontmoet je je Roeping. Je fantaseert over je unieke bijdrage aan de wereld en ontvangt misschien een belangrijk inzicht. Dit kan komen in de vorm van een plaatje in je hoofd, een idee, een diep fysiek weten of een vaag onderbuikgevoel. Schrijf je ingevingen op. Misschien heb je de behoefte om meteen in actie te komen, maar wacht nog even. Om de hele boodschap te ontvangen, moet je nog wat langer blijven luisteren. Gefocust actie ondernemen zou volgens Pope & Wurlitzer een subtiel integratieproces kunnen verstoren en tot desoriëntatie kunnen leiden. Ook hier staat niets-doen weer centraal, zelfs al heb je een heerlijke ingeving gekregen en wil je er het liefst meteen mee aan de slag gaan. Je krijgt de opdracht om aanwezig te blijven in jezelf en door te gaan met loslaten, ook al stromen er allerlei nieuwe energieën binnen.
Kamer 5: Helderheid en Richting
In kamer 5 mengt je opgedane wijsheid met actie en vastberadenheid. Je maakt je klaar om terug te keren naar het ‘gewone’ leven. Vergelijk dit proces met het overgangsmoment van slapen naar waken, waarin je probeert je dromen vast te houden. Als je te snel opstaat, vergeet je je droom zo. Jouw opdracht hier is om je vast te houden aan je eigen timing, en je niet meteen weer te laten meeslepen door de eisen van de maatschappij. Voor hoogsensitieve vrouwen kan deze periode lastig zijn, vooral als je tijdens je menstruatie goed gerust hebt. Nu komen er langzaam weer meer prikkels op je af, en dat kan overweldigend zijn. Probeer ze te doseren; zet je telefoon op tijd even uit, bijvoorbeeld. Vertrouw er bovendien op dat jouw cyclus jou precies de goede kant op leidt. Blijf trouw aan jezelf, en zie hoe je inzichten gedurende de rest van je cyclus hun vruchten in de fysieke wereld gaan afwerpen…
Alle fasen van je cyclus zijn verbonden
Helaas kunnen maar weinig vrouwen het zich veroorloven om tijdens hun menstruatie even helemaal out of office te zijn. Wanneer het je niet lukt om je agenda te legen, zorg dan op z’n minst dat je meerde malen op een dag bewust ‘incheckt’ met je lichaam en energie. Doe wat je kan om uit te rusten en houd bovenstaande informatie vers in je geest en hart. Probeer op z’n minst één of twee keer per seizoen wél een soort mini-vakantie van je menstruatie te maken. Het is verder belangrijk om te weten dat je deze fasen pas echt optimaal kunt beleven als je de rest van je menstruatiecyclus ook begrijpt en bewust meemaakt. Claim je cyclus staat vol met informatie die je helpt je cyclus volledig te doorvoelen en omarmen. Claim je cyclus (€24,50) is o.a. verkrijgbaar via Bol.com.