videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Ayurveda en de eeuwenoude wijsheden over je vrouwelijke cyclus

Heart + Soul
baarmoeder, ayurveda, arvigo therapie, vrouwelijke cyclus
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
13.05.2019

De baarmoeder is het powerhouse van elke vrouw. In onze moderne maatschappij waarin we vooral draaien op mannelijke energie (doelgerichtheid, daadkracht en succes) wordt haar kracht onderschat. Pijnlijke menstruatie gerelateerde kwalen worden opgelost door de pil, anti-depressiva of zelfs het definitief verwijderen van dit wonderbaarlijke orgaan dat leven kan dragen. Talyah Donker is Arvigo® therapeut en in opleiding tot Ayurveda expert. Ze pleit voor een holistische benadering van onze vrouwelijke cyclus, met meer liefde voor het energielichaam van waaruit gevoelens en ervaringen zich wortelen in ons fysieke lichaam. 

 

Ayurveda en de eeuwenoude wijsheden over je vrouwelijke cyclus

De reis die wij hebben gemaakt, vanaf het moment dat we in de baarmoeder van onze moeder terecht zijn gekomen tot waar we nu staan, heeft zijn sporen achtergelaten. Wat wij ervaren als fysieke pijn is vaak een reflectie van ons veel subtielere energielichaam, waaruit gevoelens en ervaringen zich wortelen in ons fysieke lichaam. Of we er nou bewust van zijn of niet, de meesten van ons kunnen op dat vlak wel wat heling gebruiken.

Vrouw als cyclisch wezen

baarmoeder, ayurveda, arvigo therapie, vrouwelijke cyclusDankzij de menstruatiecyclus van de vrouw kan de mensheid zich voortzetten. Deze kun je daarnaast inzetten als kompas voor je leven. Tegenwoordig zijn we nauwelijks nog verbonden met onze menstruatiecyclus en zien we het eerder als een last dan iets waar verborgen schatten in liggen. Alleen voor de voortplanting zien we de voordelen ervan in. Daar buiten heeft de menstruatiecyclus over het algemeen geen functie. Helaas is de pil in het Westen meestal de enige remedie die ingezet wordt bij menstruatieklachten en hormonale onbalans. De Ayurveda stelt dat deze remedie zelfs rampzalig is voor het lichaam.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Ayurveda en de dosha’s

De Ayurveda classificeert 3 fysieke constituties, de ‘doshas’ ofwel basiskrachten:
– Vata (ether & lucht) bewegingskracht
– Pitta (vuur) transformerende kracht
– Kapha (aarde & water) bindkracht.

Het fysieke lichaam is opgebouwd uit de elementen ether, lucht, vuur, aarde en water en ieder individu heeft alle doshas; bij de een zijn er bepaalde elementen meer overheersend dan bij de ander en vice versa. Dit maakt elk lichaam en persoon uniek. Wanneer je weet wat je natuurlijke constitutie is (dit is bepaald op het moment dat je werd geboren), dan zijn er verschillende mogelijkheden en manieren om weer in je natuurlijke staat te komen. Alle doshas zijn onderverdeeld in een aantal sub-doshas, die ieder verantwoordelijk zijn voor verschillende taken in het lichaam. Vata is bijvoorbeeld onderverdeeld in:

    •  Prana Vata (neerwaartse en binnenwaartse beweging) verantwoordelijke voor vitaliteit en intellect.
    •  Udana Vata (opwaartse beweging) verantwoordelijk voor spraak en kracht, maar ook verlichting.
    •  Vyana Vata (rondgaande beweging) verantwoordelijk voor alle circulaire systemen en warmte distributie.
    •  Samana Vata (lineaire beweging) verantwoordelijk voor vertering en opname
    •  Apana Vata (neerwaartse en uitwaartse beweging) verantwoordelijk voor de uitwaartse beweging van ontlasting en menstruatie.

Wanneer een van de sub-doshas geblokkeerd wordt, dan heeft dit een effect op de hele dosha en dus ook de andere sub-doshas. Vata is verantwoordelijk voor alle beweging in het lichaam, dus ook het bewegen van de doshas Pitta & Kapha. Met andere woorden; wanneer iemand de pil slikt en een deel van het super intelligente systeem blokkeert, kunnen er uiteindelijk klachten op verschillende vlakken ontstaan, bijvoorbeeld depressie. In het Westen zou er dan gemakkelijk nog een antidepressiva bijgeschreven worden. We zijn vergeten hoe naar ons lichaam te luisteren en verdoven de kreten ervan met medicatie. Ayurveda kijkt naar de oorzaak, zodat symptoombestrijding niet eindeloos blijkt te zijn maar in de kern aangepakt kan worden. Elke maand hebben wij als vrouw de mogelijkheid om onszelf te (her)ontdekken en tot diepere inzichten te komen. De baarmoeder ‘moedert’ ons ook. Zij baart ons elke keer weer… Het wonderbaarlijke lichaam zit vol geheimen en werkt continu om ons in balans te houden; de menstruatiecyclus functioneert hierin als een soort navigatiesysteem. Dit wordt ook wel ‘menstrual cycle awareness’ (MCA) genoemd. MCA kan ons helpen om tot de kern van wie wij werkelijk zijn te komen, door de verschillende lagen van ons wezen te ontleden. Kijk je er op deze manieren naar, dan is de menstruatiecyclus een prachtige tool met grote potentie om jezelf mee te helen.

Periode om te resetten

De menstruatieperiode is een perfect moment om te resetten. Elke maand krijgen vrouwen de mogelijkheid om het oude te laten gaan en het nieuwe te genereren. Door elke keer weer een stukje dichter bij onszelf te komen, baren wij onze werkelijke zelf steeds meer. De cyclische reis eindigt na de menopauze. Echter betekent dit niet dat de krachten die de cyclus met zich meebrengt dan ook stoppen. Het kan eerder gezien worden als een soort “graduation,” je bent nu pro en kunt de krachten inzetten wanneer en waar nodig. Het is belangrijk om tijdens je menstruatie extra te rusten. Koste wat kost doorgaan is niet luisteren naar het signaal van je lichaam. De emancipatie van de vrouw is extra sterk wanneer zij zichzelf volledig kan omarmen. We zijn inmiddels al voortvarend op weg om gelijk naast onze broeders te staan, echter betekent dit niet dat we een mannenritme (waarop de huidige maatschappij wel is gebouwd) dienen aan te houden. Wij hebben een vrouwenritme gekregen. En wanneer we daarin ons potentieel ontwikkelen kan dat net zo goed, en misschien zelfs beter, functioneren. Als je tijdens je menstruatie veel klachten ervaart, wil dat niet zeggen dat je het niet goed doet of dat je er (nog) bewuster mee om moet gaan. Ernstige menstruatiepijnen (dysmenorrhea) of endometriose (het groeien van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder) zijn aandoeningen die door de omgeving en de medici zeker serieus genomen moeten worden. Helaas is dit meestal niet het geval, dit kan erg ontmoedigend zijn. Toch zijn er talloze manieren om verlichting en heling te vinden bij de kern. Geef nooit op en vraag altijd een second opinion aan.

Menstruatie en Arvigo® Therapie

Arvigo® Techniques of Maya Abdominal Therapy® (lichaamstherapie dat o.a. het voortplantingsstelsel ondersteunt en een brede uitwerking op het lichaam heeft) is in Nederland nog niet zo bekend. Deze effectieve therapie kan bijdragen in herstel maar kan je ook helpen om in contact te komen met je baarmoeder (lees: je centrum), of de ‘spirit’ van je baarmoeder mocht deze zijn verwijderd. Samen met de Ayurvedische geneeskunst kunnen deze holistische en tijdloze geneeswijzen veel doen voor het welzijn van de vrouw. Beide geneeswijzen helpen je om de balans te herstellen waardoor klachten, omtrent de menstruatiecyclus en de hormonale huishouding, door het zelfhelend vermogen van het lichaam verholpen kunnen worden en het lichaam weer tot optimaal functioneren gebracht kan worden. Bottom line is dat ze de vrouw terugzet in haar kracht zodat ze zichzelf kan helen. Kijk voor meer informatie over Arvigo® therapie en het werk van Talyah op wombodhi.com.

Oefening: monitoren van je menstruatiecyclus

De Menstrual Cycle Awareness methode verdeelt de menstruatiecyclus in 4 innerlijke seizoenen:
Winter (oude wijze vrouw) – dag 27 t/m dag 5
Lente (meisje) – dag 6 t/m dag 11
Zomer (sensuele vrouw) – dag 12 t/m dag 19
Herfst – (heks) dag 20 t/m dag 26
Dit is een archetype cyclus. De seizoenswisselingen kunnen verschillen per vrouw, alsmede de duur van de cyclus en een seizoen. Elk seizoen brengt bepaalde kerngevoelens en gunstige handelingen met zich mee. Hoe ervaar jij ze?
Dag 1 tekent de eerste dag van je menstruatie. Hou je menstruatie gedurende een paar maanden bij door je gevoelens per dag op te schrijven. Ontdek je een patroon? Herken je terugkerende gevoelens of behoeften? Zie je veranderingen doordat je er nu bewust naar kijkt? Hoe kun je je hierop voorbereiden en de periode waarin je zit optimaliseren? (meer informatie over de vrouwelijke cyclus en de archetypen vind je in Holistik Handboek).

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.