videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Je innerlijke gids: via deze 3 wegen spreekt zij tot jou

Body
innerlijke gids

In 2003 kreeg Marylene Smeets de diagnose multiple sclerose, een aandoening die bekendstaat als chronisch. Toch is ze sinds 2005 vrij van MS-symptomen en voelt ze zich zelfs beter dan voor de diagnose. De ziekte leerde Marylene om naar haar innerlijke gids te luisteren en zo haar gezondheid te bevorderen. Je innerlijke gids kan via verschillende wegen tot je spreken. Marylene licht er 3 voor je uit. 

Je innerlijke gids: via deze 3 wegen spreekt zij tot jou

marylene smeetsMarylene: ‘De eerste jaren na mijn MS-diagnose had ik ernstige klachten. Op de warme en vochtige dagen in New York, waar ik woon en werk, kon ik niet meer dan een paar minuten lopen. Het schrikbeeld van een rolstoel spookte door mijn hoofd. Maar sinds 2005 ben ik symptoomvrij. Op zogenaamde tropische dagen kan ik nu lange bergwandelingen maken. Bovendien ben ik vrij van de angst dat ik ooit nog symptomen zal krijgen. Dat komt omdat ik ervan overtuigd ben geraakt dat ik met behulp van mijn innerlijke gids MS bij de wortel heb uitgeroeid. Je kunt stellen dat ik domweg geluk heb dat het zo goed met mij gaat. Maar zelfs als dat het geval is, ben ik dankbaar dat MS me heeft geleerd om naar mijn innerlijke gids te luisteren, want ik voel me gezonder en gelukkiger dan voor mijn diagnose. De innerlijke gids spreekt tot mij via drie informatiebronnen. Die kunnen jou ook helpen bij het bevorderen van je gezondheid.

1. Zie lichamelijke klachten als aanwijzingen van je innerlijke gids

Door serieuze slaapproblemen had ik al lang het gevoel dat ik baat zou hebben bij psychotherapie. Toen ik de diagnose MS had gekregen vond ik een psychotherapeut die – net als ik – geloofde in een verband tussen lichaam en geest. Volgens haar zou mijn ziekte iets kunnen spiegelen wat scheef zat in mijn psyche. Ze merkte op dat bij MS het auto-immuunsysteem het lichaam aanvalt. Ze dacht dat dit misschien mijn strengheid voor mezelf spiegelde. Ik vond die strengheid aanvankelijk nogal meevallen. Tot ik aan het einde van een sessie ‘oh, ik ben zo stom!’ uitriep toen ik per ongeluk het verkeerde bedrag op een cheque noteerde. Zij reageerde met een glimlach die leek te willen zeggen: ‘Zie je wel?’ Tijdens de therapie ontdekte ik de redenen waaróm ik zo hard voor mezelf was geworden en leerde ik om zachter voor mezelf te zijn.

Je innerlijke gids als vriendin

Ik geloof dat mijn innerlijke gids me via MS op de hoogte bracht van iets waarvan ik me niet bewust was. Mijn gids was als een echte vriendin: ze vertelde me de waarheid, hoe moeilijk die ook was. Sindsdien las ik veel boeken over het verband tussen lichaam en geest. Ik beschouw ‘Je kunt je leven helen’ van Louise Hay als een nuttig naslagwerk. Welke lichamelijke klacht ik nu ook heb, ik zie die als een mogelijke indicatie van mijn innerlijke gids dat ik iets in mijn hoofd moet aanpakken. Dit helpt mij om met nieuwsgierigheid naar lichamelijke klachten te kijken in plaats van met angst.

2. Interpreteer je dromen als berichten van je innerlijke gids

Kort na mijn MS-diagnose had ik een droom waardoor ik wakker werd met een bonzend hart. In de droom werden vier dieren naar mij gebracht: een schorpioen, een slang, een weekdier en een haan. Met een stok sloeg ik de eerste drie dood. Toen kraaide de haan. Samen met mijn therapeut heb ik uitgevogeld dat de schorpioen stond voor mijn neiging om dingen (en mensen!) snel af te kappen. De slang stond voor mijn neiging om aan mezelf te twijfelen. Het weekdier voor mijn neiging om mezelf als slap te zien. En de haan we concludeerden dat die weleens een nieuwe dag kon betekenen. Ik ben ervan overtuigd dat die droom de instructies van mijn innerlijke gids waren voor genezing.

Om inzichten vragen

In therapie heb ik de neigingen onderzocht die de eerste drie dieren leken te vertegenwoordigen: waar ze vandaan kwamen, hoe ik ze kon overwinnen. Wat mij betreft is de nieuwe dag inderdaad aangebroken: ik ben toleranter, vreugdevoller en meer overtuigd van mijn kracht dan voor de diagnose. Die droom had ik zonder dat ik erom vroeg. Maar mijn tweede therapeut leerde me om begeleiding van mijn dromen uit te nodigen door een vraag op te schrijven voordat ik ging slapen. De manier waarop ik mijn dromen vervolgens analyseer, is door op te schrijven wat ik me herinner zodra ik wakker word. En door dan over alles en iedereen in mijn droom de eerste associatie op te schrijven die bij me opkomt. Vaak reiken dromen inzichten aan waar ik in wakkere toestand nooit op was gekomen.

3. Luister naar je ‘tweede brein’ als woordvoerder van je innerlijke gids

Een tijdlang was ik een beetje te mager. Ik woog mezelf elke dag, in de hoop dat ik een kilootje was aangekomen. Tijdens een massage opperde ik tegen mijn masseuse dat deze gewoonte misschien stress voor mijn lichaam betekende. Daarop lieten mijn darmen van zich horen. (Darmen worden ook wel het ‘tweede brein’ genoemd.) Ze maakten een borrelend geluid. Toen ben ik mezelf maar eens in de week gaan wegen. Sindsdien interpreteer ik geborrel van mijn darmen als ‘ja’. Ik stel mijn onderbuik vragen — of ik een voedingsrichtlijn moet volgen, of ik een vakantie zal boeken… Als er binnen een paar minuten geborrel komt, is het antwoord ‘ja’. Als ze zich samentrekken, interpreteer ik dat als een ‘nee’.

Buikmassage

Je tweede brein kan natuurlijk ook via andere sensaties tot je spreken. Stel het eens een vraag (in gedachten of schriftelijk) en ga dan een tijdje stil liggen of zitten om te kijken wat er in je lichaam gebeurt. In mijn ervaring is het een kwestie van oefening: naarmate ik meer naar mijn ’tweede brein’ luister, hoor ik het beter. Ik denk dat het voor het luisteren naar je ’tweede brein’ het belangrijkste is om uit je ‘eerste brein’ te stappen en te focussen op lichamelijke sensaties. Ik geef mezelf ook regelmatig een Maya-buikmassage (instructies daarvoor zijn te vinden op Internet). Ik zie dat als een manier om mijn darmen te eren. Soms kom ik veel gevoelige plekken tegen, wat volgens mij een teken is dat ik gezonder moet eten, waardoor ik minder gestresst en meer gegrond zal worden. Soms komen er tranen tevoorschijn, wat ik zie als een signaal dat gebeurtenissen een diepere impact op mij hadden dan ik dacht.

Doop van mijn innerlijke gids

18 jaar na de MS-diagnose lijkt de datum van mijn diagnose meer op de doop van mijn innerlijke gids. Op die dag kreeg ze de naam MS. (Mijn initialen) Door mijn innerlijke gids voel ik me geweldig begeleid. She rocks. En ik weet dat jullie innerlijke gidsen dat ook doen.’

Over Marylene Smeets

Op marylenesmeets.eu vind je meer boeken over het verband tussen lichaam en geest. Zelf schreef Marylene een boek over haar genezingsproces, helpend voor iedereen met een gezondheidsuitdaging: Genadeloos geschenk — uitgepakt in New York.

Holistik Cards of Kindness

Bestel nu: Cards of Kindness

Een luxe bewaardoosje met 30 XL wenskaarten, ofwel lichtpuntjes om te versturen of in te lijsten
Bekijk de cards!
Holistik Cards of Kindness
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.