Magnesium kan helpen om migraine, clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn en hoofdpijn door hypertensie (hoge bloeddruk) te verminderen. Hoe zit het precies met de verschillende soorten hoofdpijn, hoe weet je of je voldoende magnesium binnenkrijgt en wat kun je doen om het tekort tegen te gaan? Je leest het hieronder.
Verschillende soorten hoofdpijn
Er zijn verschillende soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn, sinus hoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn… Het opmerkelijke is dat ze allemaal in verband kunnen worden gebracht met een magnesiumtekort. Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij verschillende processen in het lichaam, waaronder het reguleren van spierspanning en het bevorderen van ontspanning. Een tekort aan magnesium kan leiden tot spierspanning en krampen, wat kan resulteren in hoofdpijn.
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door verkrampte spieren. Het voelt alsof er een strakke band om je hoofd zit en je nek en schouders zijn ook vaak stijf of pijnlijk. De oorzaak van deze klachten is vaak een elektrolytentekort, waar magnesium een grote rol bij speelt.
Migraine en clusterhoofdpijn
Migraine en clusterhoofdpijn worden ook vaak geassocieerd met een magnesiumtekort. In dit geval is er ook sprake van een magnesiumtekort, maar dan op specifieke plekken in de hersenen. De gezichtszenuw raakt ontstoken en veroorzaakt migraine. Daarnaast is bekend dat clusterhoofdpijn aanzienlijk en snel kan verminderen door het toedienen van magnesium via een infuus. Het is dus zeer waarschijnlijk dat magnesium van groot belang is bij het voorkomen van aanvallen van migraine en clusterhoofdpijn. Hetzelfde geldt voor B-vitaminen.
Hoofdpijn door een hoge bloeddruk (hypertensie)
Magnesium is heel belangrijk voor de ontspanning van de spieren. Een spier moet zich kunnen ontspannen om vervolgens weer extra energie te kunnen leveren. De belangrijkste spier in het lichaam is natuurlijk je hartspier. Als het hart onvoldoende kan pompen, stijgt je bloeddruk. Een magnesiumtekort zorgt ervoor dat je spieren, ook je hartspier, niet meer goed kunnen functioneren, met alle gevolgen van dien. Als je een te hoge bloeddruk hebt, heb je vaak voornamelijk hoofdpijn aan de achterkant van het hoofd en kun je last hebben van de volgende bijkomende klachten:
- Problemen met zien
- Slecht slapen
- Vermoeidheid
- Kortademigheid
- Duizeligheid
Hoe ga je een tekort tegen?
Om een tekort te voorkomen en verminderen is het in de eerste plaats belangrijk om op je voeding te letten. De Universiteit van Wageningen waarschuwt al jaren voor het feit dat westerse landbouwgrond zo goed als uitgeput is en steeds minder voedingsstoffen bevat. Een westers dieet bevat daarom vaak onvoldoende magnesium. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van je voeding. Je kunt ook een supplement slikken om er zeker van te zijn dat je genoeg magnesium binnenkrijgt.
Calcium en magnesium
Tenslotte is het belangrijk om ook voldoende calcium te nemen. Calcium en magnesium hebben elkaar nodig en werken samen. Op celniveau heeft je lichaam ze nodig in een verhouding van 1 (calcium) staat tot 3 (magnesium). Per dag heeft een gemiddelde volwassene ongeveer 1000 mg calcium en 400 mg magnesium nodig.
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bron: magnesiumshop.nl