De zomer nodigt uit om er lekker veel op uit te trekken. Struinen door de natuur biedt verkoeling en brengt ontspanning. Wees je echter bewust van de teek die ook dol is op het bos, hoog gras én jouw huid. Volgens het RIVM is het aantal Lyme patiënten (ziekte veroorzaakt door tekenbeet) afgelopen 20 jaar verviervoudigd. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgt Lyme na een tekenbeet: dat zijn zo’n 27.000 mensen per jaar. Klassiek homeopaat en orthomoleculair therapeut Gerrie Hasselaar (en ex-Lymepatient) vertelt je meer over de verschillende stadia van Lyme. Zo leer je het beginstadium van deze ziekte herkennen en voorkom je hopelijk om in een vergevorderd stadium van Lyme te belanden.
Ziekte van Lyme: zo herken je de 4 verschillende stadia
Gerrie: ”In werkelijkheid zou het aantal Lyme patiënten zomaar eens hoger kunnen liggen. Dit komt omdat de reguliere testen voor Lyme nog onvoldoende betrouwbaar zijn en de symptomen van Lyme lastig te herkennen zijn. Zo kun je maanden, of zelfs jaren chronisch ziek zijn zonder een duidelijke oorzaak, of een diagnose krijgen zoals fibromyalgie of chronisch vermoeidheidssyndroom. En als je hoogsensitief bent, bestaat de neiging deze ‘onverklaarbare’ symptomen toe te schrijven aan deze gevoeligheid. De ziekte van Lyme (ook wel Borreliose genoemd) kan ontstaan na een infectie met de bacterie Borrelia Burgdorferi-sensu lato-complex, oftewel de Lymebacterie. De ziekte van Lyme kan ernstig zijn en chronisch worden. Daarom is het belangrijk om een infectie zo snel mogelijk te herkennen. Onderstaande informatie helpt je daarbij.
Stadium 1 – Start klachten na infectie
Stadium 1 herken je meestal allereerst aan een EM (Erythema migrans) huiduitslag. Wanneer er een rood plekje ontstaat dat niet groter wordt dan een 10-eurocentmuntje en binnen twee weken weer verdwijnt, is de kans klein dat je een Lyme-infectie hebt opgelopen. Maar let op, in hooguit 50% ontstaat deze EM; als je je alleen richt op dit symptoom kun je een Lyme-diagnose dus snel missen. Check daarom ook onderstaande symptomen. Wanneer wel een EM ontstaat, is er altijd een besmetting met de Lymebacterie en is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Bij 5% verschijnt na de beet een lymphadenosis cutis benigna; een rood-paars onderhuids bultje (zie afbeelding hieronder). Herkenbare klachten in dit stadium zijn verder:
- Keelpijn
- Koorts, grieperigheid
- Niet meer goed of scherp kunnen zien
- Tintelingen
- Nachtelijke zweetaanvallen
- Hoofd- en/of nekpijn
- Vermoeidheid
- Spier- en/of gewrichtspijn
Stadium 2 – Uitbreiding klachten
In stadium 2 kun je ook EM uitslag krijgen. Soms verschijnen er meerdere plekken, verspreid over de huid. Verder kan een dikke knie, een aangezichtsverlamming met hevige pijn en soms zelfs uitval van arm of been optreden. Andere symptomen waar je deze fase aan herkent zijn:
- Spierpijn
- Gewrichtsontstekingen
- Pijnen die verspringen
- Tintelingen
- Branderige en kriebelende plekken op je huid
- Problemen met plassen, blaasontstekingen of nierproblemen
- Druk op de borst
- Een hoge bloeddruk
- Onregelmatige hartslag
- Bij een infectie van de zenuwen en hersenen kunnen neurologische klachten ontstaan zoals een harde ruis of pieptoon in de oren, slecht zien, hersenmist, vergeetachtigheid
Afhankelijk van de plaats waar de Lymebacterie zich verstopt, kunnen in deze fase vormen van Lyme zoals Neuroborreliose, Lyme Artritis of Lyme Carditis ontstaan.
Stadium 3 – Chronische Lyme
Je bent in stadium 3 beland als de klachten die je in stadium 2 ervaart langer dan een jaar spelen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat 65% van de chronische lymepatiënten ook dealt met co-infecties. Dat betekent dat Lyme een mengelmoes van klachten kan opleveren, waarbij het herkennen van deze afzonderlijke co-infecties en eventuele opportunistische infecties heel belangrijk is voor Lymeherstel. De kenmerken van chronische Lyme zijn:
- Klachten bestaan langer dan een jaar
- Je hebt meer dan één symptoom
- Symptomen komen en gaan
- Pijn verplaatst zich
- Symptomen verergeren bij hormonale schommelingen (eisprong, menstruatie, overgang)
- Symptomen veranderen bij antibioticagebruik (zowel verbetering als verergering)
- Verstoring van het afweersysteem, vaak lage waardes magnesium, zink en vitamine D
- Vermoeidheid die nauwelijks verbetert
- Verstoorde schildklierfunctie
- Darmproblemen, onregelmatige en wisselende stoelgang
- Allergieën
- Slaapstoornissen
- Leverstoornissen
- Belasting met zware metalen
- Psychische klachten
In deze fase kan ook de zogenaamde Acrodermatitis Chronica Atrophicans (ACA) optreden. ACA kun je herkennen aan gevoelsverlies op een perkamentachtige huid, ontsteking en verlittekening van de huid. Daarnaast kunnen symptomen als jeuk, een strak en branderig gevoel, een harder wordende of dunner wordende huid, scheurtjes in de huid en kleine bloedingen ontstaan (Lichen Sclerose). Verder kun je denken aan uitzakking van vetweefsel (anetodermie).
Stadium 4 – Post Treatment Lyme Syndroom (PTLDS)
Stadium 4 noemen we het Post Treatment Lyme syndroom: het afweersysteem is zodanig onderdrukt dat herstel nog erg moeilijk is. Hierbij zijn erg heftige klachten denkbaar en spreken we over restschade. Klachten van restschade die na (verschillende) antibiotica-kuren kunnen ontstaan zijn:
- Ernstige vermoeidheid
- Ontlastingsproblemen
- (Spier- en gewrichts)pijnen
- Huiduitslagen
- Hoofdpijn
- Concentratie- en geheugenproblemen.
Persistorcellen
Zoals je ziet kan Lyme allerlei verschillende klachten geven: Lyme kan elke aandoening/ziekte nabootsen. Het is bij iedereen verschillend hoe de ziekte zich uit en klachten komen vaak in golfbewegingen. Het ene moment heb je niet of nauwelijks last, het andere moment heb je plotseling alle klachten weer. In het allerergste geval kun je zelfs volledig gehandicapt raken doordat je niet meer kunt lopen, praten, denken, of overal altijd pijn voelt. Bij chronische Lyme spelen zogeheten persistorcellen een rol: cellen die slapen in verschillende vormen, waardoor antibiotica niet of nauwelijks effect heeft. Als de cellen ontwaken, kunnen alle Lyme-klachten direct oplaaien.
Oproep aan therapeuten: vakopleiding tot Lyme herstel therapeut
Lyme en de bijbehorende co-infecties komen steeds vaker voor. Helaas zijn er nog te weinig therapeuten bekend met de ziekte van Lyme en de aanverwante symptomen. Mijn streven is om de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat er meer mensen op een zo natuurlijke en effectieve manier geholpen kunnen worden. Op 13 september 2024 start een nieuwe 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding tot Lyme herstel therapeut (43 ECTS). Je leert daarin om Lyme op een natuurlijke manier te behandelen, waarbij ook 2 dagen de basis-homeopathie is meegenomen.* Je krijgt onder andere les van huisarts en darmdeskundige Rhea Heeringa. Ben jij therapeut of heb je de intentie om therapeut te worden? En wil je leren hoe jij deze ziekte en co-infecties kunt herkennen en vervolgens deze grote groep kunt helpen met een unieke allround behandeling? Dan is deze opleiding iets voor jou! Meer informatie vind je hier. Op zoek naar een Lymeherstel-therapeut? Klik dan hier.’
*Ervaren homeopaten krijgen een homeopathische verdieping afzonderlijk van de niet-homeopaten (NVKH geaccrediteerd).
Meer lezen van Gerrie over lyme:
1. Ben jij hoogsensitief? Wees extra alert op de symptomen van Lyme
2. Lyme: deze groep maakt meer kans het te krijgen en zó herken je de symptomen
3. Chronisch ziek zonder diagnose: denk dan aan de ziekte van Lyme
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!