Triggerpoints: zo ontstaan microknoopjes in je spieren en dit is hoe je ze heelt

Body
triggerpoints

Nathalie Meertens
24.05.2021

Triggerpoints zijn lokale microverkrampingen in een spier die aanvoelen als kleine ‘knoopjes’. Ze geven vaak vervelende pijn die bovendien flink kan uitstralen. In dit artikel lees je over mogelijke oorzaken en behandelingen. En Holistik zou Holistik niet zijn als we niet ook onderzoeken we deze koppige spierknopen je op een dieper niveau willen vertellen…

Triggerpoints: zo ontstaan microknoopjes in je spieren en dit is hoe je ze heelt

Een triggerpoint ontstaat wanneer een deel van je spier verkrampt. Deze verkramping belemmert de doorbloeding waardoor lokaal een chronisch zuurstoftekort ontstaat. Afvalstoffen hopen zich op de betreffende plek op en gaan op omliggende zenuwuiteinden drukken… Een recept voor venijnige pijn. Triggerpoints houden het overige deel van de spiervezel bovendien op grote spanning. Hierdoor kan de betreffende spier stijf gaan aanvoelen en uiteindelijk verkorten. Dit heeft vervolgens weer een negatieve invloed op je gewrichten en pezen. Naast pijn en stijfheid kunnen triggerpoints leiden tot klachten als verminderde spierkracht, duizeligheid, wazig zien en een algemeen gevoel van onwel zijn. Het kan ook zijn dat ze een bloedvat samendrukken waardoor je last kunt krijgen van koude handen of voeten.

Hoe ontstaan ze?

Triggerpoints kunnen ontstaan door een acute overbelasting (een verkeerde beweging, een ongeluk of een val) of door chronische overbelasting, bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding. Factoren zoals stress, ongezonde voeding en onvoldoende spierontspanning spelen ook vaak een rol bij het ontstaan van triggerpoints.  Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen. Namelijk dáár waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt.

Uitstralingspijn

Als een triggerpoint spontaan pijnlijk is, noem je het een actief triggerpoint. Wanneer er alleen sprake is van pijn bij druk op de spierknoop zelf, spreek je van een latent triggerpoint. In beide gevallen kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Triggerpoints in de lage rug geven bijvoorbeeld vaak uitstraling naar de heupen of billen. Het lastige is dat de pijn vaak nog meer spierspanning creëert en mensen zo in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide

Je kunt gedurende de dag de pijn verlichten door:

 • Voldoende rustperiodes in te bouwen tijdens het bewegen én (zittend) werken
 • De spier langzaam te rekken, bijvoorbeeld onder een warme douche of (voorzichtig) in de sauna
 • Te zorgen dat de temperatuur om je heen aangenaam is zodat je spieren voldoende kunnen ontspannen (de koukleumen onder ons weten als geen ander hoe je lichaam door kou kan verkrampen!)

Professionele behandeling

Triggerpoints kunnen verder op verschillende manieren professioneel behandeld worden, bijvoorbeeld door middel van dry needling, drukpuntmassage, manuele therapie, lasertherapie of shockwave therapie. Oefentherapie wordt vaak gebruikt om de behandeleffecten van deze methodes vast te houden.

Boodschap

Soms, vooral wanneer gerichte behandelingen niet effectief blijken te zijn, worden triggerpoints veroorzaakt of in stand gehouden door een ‘geestelijke verkramping’. Dit idee is helemaal niet zo gek: emotionele centra in onze hersenen beïnvloeden ons lichaam constant. Als we verlegen zijn, blozen we, en als we nerveus zijn, schiet onze maag in de knoop. Kan het zijn dat jouw triggerpoint een reflectie is van een innerlijk conflict tussen wat je écht wilt, en wat je doet? Het vereist dan mentaal en emotioneel, en uiteindelijk ook fysiek, constante spanning om een pad te bewandelen dat niet juist voelt. Of misschien verkramp jij dagelijks onder je perfectionistische innerlijke criticus, je bewijsdrang of een eeuwige behoefte aan controle.

Geestelijke verkramping

Deze geestelijke verkrampingen beperken vervolgens je weefseldoorbloeding: bloed en zuurstof stromen niet, afvalstoffen hopen zich op en je wordt beperkt in je bewegingsvrijheid. Je lichaam reflecteert zo de status van je geest. Vaak zijn het juist de onbewuste denkpatronen en emoties die zich uiten in het lichaam. Als je merkt dat je chronische spierspanning en pijnklachten niet reageren op fysieke behandelingen, is het een goed idee om op zoek te gaan naar antwoorden in je geest en ziel.

Voedingstips & supplementen

Heb jij last van triggerpoints en wil je ze graag laten behandelen? Dan is het goed om tussen en na de behandelingen extra gezond te eten. De volgende voedingsstoffen helpen bij het herstel van triggerpoints:

 • Eiwitten. Deze helpen je spieren te herstellen van schade en (over)belasting.
 • Magnesium. Dit mineraal draagt bij aan een goed functioneren en ontspannen van de spieren.
 • Vitamine D. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 89% van de mensen met chronische spierpijn een laag vitamine D-niveau heeft. Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met pijn aan skeletspieren, verlies van spiervezels en spierafbraak.
 • Vitamine C. Vitamine C wordt namelijk afgebroken als het lichaam stress heeft. Triggerpoints zijn ook een vorm van stress. Extra vitamine C nemen kan ervoor zorgen dat je spieren beter herstellen, kan spierafbraak voorkomen en spierkracht verbeteren.
 • Drink ten slotte veel water tijdens je herstel, met name na een behandeling. Door triggerpointmassages worden bloedvaten bijvoorbeeld verwijd en wordt je doorbloeding bevorderd. Afvalstoffen worden hierdoor sneller afgevoerd, maar daar is wel vocht voor nodig.

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide

Bronnen: triggerpointcoach.nl, drsvanderveen.nl, triggerpointtherapie.com

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.