Pijn is een onderwerp dat gauw wordt vermeden. Logisch, want niemand wil het graag ervaren. Toch is onze afkeer tegen lichamelijke en emotionele pijn niet geheel terecht. Pijn is namelijk een verdedigingsmechanisme dat vertelt dat je in gevaar bent. Pijn is met andere woorden heel nuttig. Maar wat te doen als pijn langer aanhoudt dan je lief is?
Langdurige pijnklachten? Waarom je lichaam de perfecte oplossing heeft
Acute pijn heeft een duidelijke functie: jou beschermen tegen gevaar. Maar hoe zit het met langdurige pijn? Waar wil chronische pijn ons tegen beschermen? Als pijn blijft aanhouden – en je hebt acute levensbedreigende situaties uitgesloten – wat wil jouw lichaam je dan vertellen? Je mind is een krachtig instrument, alleen weten we vaak niet (meer) hoe we er controle over kunnen hebben. Vaak heeft de mind de controle over ons en zitten we weer snel in onderbewuste automatische programma’s van ons brein. Toch wel die frietjes eten, tot laat uitgaan of lang blijven snoozen ondanks dat we bewust hadden voorgenomen om dit niet meer te doen. Jouw bewuste wil legt het af tegen geconditioneerde onderbewuste patronen.
Shock of trauma
Wie bestuurt dit alles nu? Ben jij dat of je mind? Je onderbewuste mind heeft grotendeels de regie over je. Dat is heel fijn: zo hoef je je zelf geen zorgen te maken over je ademhaling en of je vandaag wel of niet je nagels laat groeien. Maar het wordt een probleem als jouw mind ook bepaalt dat emoties niet gevoeld mogen worden. Je mind doet dit, omdat het in het verleden situaties heeft meegemaakt, zoals een shock of trauma, die een heftige imprint hebben achter gelaten. Omdat emotionele pijn ook een vorm van pijn is, doet je mind er alles aan om het niet te voelen. Je probeert zo snel mogelijk verlichting te zoeken, net zoals je bij fysieke pijn doet door bijvoorbeeld een zak ijs op een kneuzing te leggen.
Pijnprikkel
Dit automatische ‘emotioneel-vermijdend-gedrag’ van je mind kan in je nadeel werken als je mind besluit dat pijnlijke emoties helemaal niet meer gevoeld mogen worden. Uit onderzoek van dr. John Sarno is gebleken dat je brein probeert jouw aandacht af te leiden van negatieve, onderdrukte emoties die je diep vanbinnen ervaart. Dit doet je brein door jou te laten geloven dat je een zwakke plek hebt en daar pijn naartoe te sturen. Emoties die je niet meer bewust kunt voelen en opgeslagen liggen in je onderbewuste. Bij mensen met chronische klachten zijn deze emoties er zoveel dat je brein ze niet meer kan verwerken. Gevaar, denkt je brein. Met als gevolg dat iedere keer wanneer een onderdrukte emotie naar je bewustzijn komt, je brein je afleidt met een pijnprikkel. Waarom? Omdat het je wil beschermen tegen die emotionele spanningen uit het verleden. Pijnlijke emoties worden onbewust door je mind onderdrukt zodat je ze niet hoeft te voelen.
Wil je weten hoe je weer zonder klachten door het leven kan gaan?
Kijk dan op de website van The Chronic Pain Coach en ontdek de echte oorzaak achter jouw klachten.
MEER INFORMATIEPijnlijke emoties ervaren
De lichamelijk pijn die je nu voelt is er om je te vertellen dat er te veel emoties zijn onderdrukt en dat de opgebouwde lichamelijke spanning te groot is geworden. Vandaar dat je allerlei spierspanningen, triggerpoints en fysieke pijnen krijgt. De weg eruit is door je mind te omzeilen en jezelf te trainen dat pijnlijke emoties ervaren mogen worden. Op het moment dat je mind dit leert, ben je een nieuw programma aan het ‘installeren’ in je onderbewuste: een programma dat het oude, emotioneel vermijdende programma overschrijft. Nu gaat dit niet binnen 1 reset: je zal dit jezelf aan moeten leren en moeten trainen. Maar als je leert dat je geen weerstand hoeft te hebben tegen pijnlijke emoties, is er ook geen reden voor spanning in je lichaam.
3 Tips die je helpen bij het bewust worden van je emoties
1) Als je getriggerd wordt, kijk dan eens wat je voelt. Laat de gedachten erachter gewoon gaan en ga direct naar het gevoel.
2) Schijf eens over situaties die je dwars zitten en ga direct naar je gevoel; naar de boosheid, het verdriet of de frustratie. Laat het denken achterwege en focus alleen op je gevoel.
3) Vraag jezelf eens af hoe het komt dat je niet bij je emoties komt. Wanneer is dat ontstaan? Schrijf dat moment op en kijk wat je voelt.
Pijn als belangrijk signaal: dit is hoe je ernaar leert luisteren
Iedere keer als een onderdrukte emotie naar je bewustzijn komt, laat je brein dit weten met een pijnprikkel. Je brein wil de emotie namelijk niet voelen en bestempelt het daarom als gevaar. Zie de pijnprikkel maar als de langdurige klacht waar je last van hebt. Hoe je daar vanaf komt? Door naar de pijnprikkels te leren luisteren. Het zijn namelijk deze belangrijke signalen van je lichaam waar je op kunt anticiperen. In het 7-daagse CPC-programma legt Jan van Rosmalen op een laagdrempelige manier uit hoe je dat precies doet. Doe je mee? Hier vind je meer informatie.
*Disclaimer:
In principe vallen veel klachten die langer dan 6 weken duren onder ‘chronische klachten’. Uitzonderingen hierop zijn virussen, bacteriële infecties en welvaartsziekten en het is dus belangrijk dat je je klacht altijd medisch laat onderzoeken zodat je acute levensbedreigende situaties uitsluit.