Seizoensrecept: knolselderij chorizosoep met appel & kruidenolie

Recipes

De koude maanden zijn aangebroken. Dat betekent niet alleen je dikke jas uit de kast trekken, maar ook je grote soeppan onder een laagje stof vandaan toveren. Niks zo fijn als een dampende kom soep na een koude dag. Daarom is dit recept uit het kookboek ‘Soep-er’ van Janine de Roode: een grote ode aan, jawel, soep! 

Herfst recept: knolselderij-chorizo soep met appel & kruidenolie

Een beauty is de knolselderij misschien niet, maar deze groente verdient absoluut een ereplekje in jouw keuken. Je kunt ‘m stomen, roerbakken, rauw eten in een salade én er dus een heerlijke soep meemaken. De knol zit bomvol vitamine C, wat ‘m geweldig maakt voor je weerstand. Vitamine C zorgt er ook voor dat je ijzer beter opneemt en dat is dan weer gunstig voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Hotspot in Utrecht: Soep-er

Soep-er is Utrechts eerste soepbar en mengt verrassende smaken en ingrediënten in een kommetje. Met traditionele recepten en een persoonlijke twist, zodat iedereen kan genieten van het veelzijdigste gerecht ter wereld: soep. Gezond, gemakkelijk en gezellig. Janine opende Soep-er in 2020 om haar liefde voor soep met ingrediënten uit alle windstreken te kunnen delen.

Ingrediënten voor vier personen

Voor de soep 

  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram gerookte pittige chorizoworst (of een vegan variant)
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 gele ui, in blokjes
  • 1 kleine prei, in halve ringen
  • 15 gram gedoogd eekhoorntjes-brood (funghi porcini), geweekt in warm water
  • 1 blik cannellinibonen van 400 gram (gewicht incl. vocht), afgegoten en uitgelekt
  • 1 grote knolselderij, geschild, in blokjes
  • 1 jonagold appel, geschild, in blokjes
  • 2 theelepel gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 liter kippenbouillon
  • 250 mililiter slagroom (of een vegan variant)
  • sap van 1⁄2 citroen
  • 1⁄2 eetlepel honing
  • zeezout en zwarte peper

Voor de kruidenolie

  • 7 g dille
  • 7 g krulpeterselie
  • 2 handjes munt
  • 2 takjes rozemarijn
  • 200 ml zonnebloemolie
  • geraspte schil van 1 biologische citroen

Topping

  • 125 gram gerookte pittige chorizoworst, in blokjes (of een vegan variant)
  • kruidenolie
  • 1 takje krulpeterselie

Bereidingswijze

1. Smelt de boter in een soeppan en bak de chorizoworst samen met de knoflook en de ui 5 min. op zacht vuur. Voeg de prei, het eekhoorntjesbrood met het weekvocht, de cannellinibonen, knolselderij, appel, tijm, laurierblaadjes, nootmuskaat, kaneel, kippenbouillon en zeezout en zwarte peper naar smaak toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep 30 min. zachtjes pruttelen met het deksel schuin op de pan.

2. Vis de laurierblaadjes uit de soep en voeg de slagroom, het citroensap en de honing toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.

3. Bak voor de topping de blokjes chorizo in een hapjespan in een laagje olijfolie tot de worst lekker knapperig is.

4. Gebruik van de dille en krulpeterselie zowel de steeltjes als de blaadjes, van de munt alleen de blaadjes en van de rozemarijn alleen de naaldjes. Hak de dille, krulpeterselie, munt en rozemarijn fijn. Doe alle ingrediënten voor de kruidenolie in een blender of foodprocessor en mix tot een mooie groene kruidenolie. Giet in een fles of maatbeker en dek af.

5. Top de soep af met wat blokjes chorizo in elke kom. Besprenkel met kruidenolie en bestrooi met een paar blaadjes krulpeterselie of andere verse kruiden die je nog overhebt van de kruidenolie. Soep-er, Janine de Roode, uitgeverij Terra, verkrijgbaar via bol.com, €25,99

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
0/5 (0 Reviews)
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.