Is jouw kind een oude ziel? Deze 5 tips helpen bij het opvoeden

Heart + Soul
oude ziel kind
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
29.04.2019

Zoals volwassenen een oude ziel in zich kunnen dragen, doen kinderen dat ook. Volgens kinderyoga coach Nienke Postma worden er zelfs steeds meer kinderen met een oude ziel geboren worden. Want dat is wat de wereld nu nodig heeft. Waarom het behoorlijk pittig kan zijn om voor een kind met een oude ziel te zorgen en hoe je ondanks dat het beste in hem of haar naar boven haalt lees je hier. Wil je eerst uitzoeken of je zelf een oude ziel bent? Doe dan deze check. 

Nienke: “Mijn kind is zo wijs, ze gaat geregeld in discussie en weet alles beter. Zij bepaalt thuis graag wat er gebeurt en neemt veel ruimte in. Het kost mij veel energie. Met andere kinderen gaat het vaak makkelijker. Zij luisteren, zijn volgzaam en doen alles wat ik zeg. Mijn dochter heeft een oude ziel. Steeds meer ouders hebben een kind met een oudere ziel en dat kan pittig zijn…

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Oude ziel kind is wijsneusje

Kinderen met een oude ziel zijn heel wijs. Toen ik nog klein was, zeiden anderen regelmatig dat ik een wijsneus was en mijn ouders waren niet altijd blij als ik tegen hen in ging en het beter dacht te weten. Mijn omgeving begreep mij vaak niet. Nog steeds loop ik daar tegenaan als ik meer zie of aanvoel dan een ander. En daar hebben de kinderen die ik ontmoet ook mee te maken: onbegrip. Van binnen speelt er heel iets anders dan je aan de buitenkant ziet. Het kind lijkt irritant of bijdehand of stil, saai en teruggetrokken, maar heeft heel veel liefde en wijsheid in zich waar anderen wat aan kunnen hebben. Je kunt leren van deze kinderen, want zij hebben vaak hele goede oplossingen. Als ze maar gehoord en gezien worden.

Impact van een vorig leven

Kinderen met een oude ziel hebben een groter bewustzijn en zien, voelen en weten vaak meer dan hun omgeving op een bepaald vlak. Zij hebben al meerdere levens meegemaakt. Sommige kinderen kunnen al op hele jonge leeftijd zingen of drummen als een volwassen artiest. Een kind dat niet durft te zwemmen is misschien wel verdronken in een vorig leven. Ik ben er zelf achter gekomen met een eenvoudige oefening dat ik een heftig vorig leven had. Tien levens terug. Met een spiegelopstelling ging ik in gedachte naar -10 en stapte uit de lift. Daar stonden in een kamer 10 mannen met een wapen op mij gericht. Ik had een andere mening dan zij hadden en zij wilden mij aanvallen. Daar kwam mijn angst voor sommige mannen dus vandaan en mijn angst van vroeger om mij te uiten. Met systemisch werk tijdens de opleiding Spiegelcoaching heb ik alles verwerkt en losgelaten. Dat ging heel snel, waardoor mijn angst is verdwenen. Het is een soort familieopstelling. Nu voelt het veilig om mezelf te laten horen en zien.

Begrip voor de oude ziel

Voor kinderen met een oude ziel is het belangrijk dat zij met iemand kunnen praten die hen echt begrijpt. Zelf had ik weinig aan een psycholoog. Die voelde niet wat ik voelde, had een jongere ziel en zat teveel in haar hoofd, te wetenschappelijk. Jaren later heb ik iemand ontmoet die mij begreep. Ik zat helemaal vast en de energie stroomde niet meer. Ik kon niet mezelf zijn, ik was al 3 keer bijna overspannen en had veel verdriet. Zij hielp mij de energie weer te laten stromen en lekker in mijn vel te zitten. Ik leerde oefeningen en kon mijn verhaal kwijt. Bij een lezing over oude zielen vorig jaar wist ik het zeker: “Ik ben hier om kinderen te helpen met een oudere ziel.  Ik herken deze kinderen meteen aan hun grote ogen en de wijze blik”.

5 onmisbare opvoedtips voor kinderen met een oude ziel

Voor ouders die dit herkennen in zichzelf en in hun kind volgen een aantal handige tips. Op deze manier krijg je meer rust, liefde en plezier terug in huis.

1. Verander je mindset
De opvoedstijl “Omdat ik het zeg” werkt bij kinderen met een oude ziel niet.  Zij houden niet van autoritair gedrag. Dit werkt trouwens ook niet bij volwassenen. Het is nu een andere tijd en een nieuwe generatie die recht heeft op uitleg. Het kind heeft een sterke mening en wil. Luister daar als volwassene ook naar, heb respect voor elkaar en ga minder vaak de strijd aan. Dat kost bakken energie en levert niets op. Wij ouders kunnen daar wel wat van leren. Stop met hard opvoeden, luister naar elkaar en laat het goede voorbeeld zien.  Dan krijg je dat ook terug van het kind.

2. Kinderen met een oude ziel zijn wijs
Kinderen met een oude ziel hebben veel wijsheid en weten het vaak ook beter. Zij voelen meer aan dan veel volwassenen en sommigen hebben een kloppende vooruitziende blik. Vraag daarom ook aan het kind naar een oplossing voor een concrete vraag: “Wat wil jij dat wij doen, zodat we het samen gezelliger hebben thuis?” of “Wat heb jij nodig?” Maak afspraken met elkaar. Ieder gezinslid bedenkt twee afspraken die hij of zij belangrijk vindt om de harmonie te bewaren in huis. Deze afsprakenlijst komt op een zichtbare plek te hangen en daar verwijst iedereen naar.

3. Kinderen met oude ziel zijn hoogsensitief
Vrijwel alle kinderen met een oudere ziel zijn hoogsensitief. Voor deze kinderen is het belangrijk om af en toe alleen te zijn op hun kamer. Ouders en kinderen hebben beiden ruimte en lucht nodig om te ontspannen en weer op te laden na een drukke dag. Zij voelen veel aan van elkaar. Dat merk je doordat de buik iets naar binnen trekt als ze tegenover elkaar staan. Afschermen door een hand op je navel te leggen kan helpen, of stel een roos vanuit de grond voor tussen beiden in. Bewaak je eigen ruimte, hierdoor komen er minder prikkels binnen bij een ieder en ontstaat er minder irritatie.

4. Zeg het met liefde
Deze kinderen voelen veel aan en willen liefde in het gezin. Er zit heus veel liefde in het kind, ook al is het soms irritant of bijdehand en zie je het niet meteen. Kinderen die moeilijk doen, hebben het vaak ook moeilijk. Geef daarom wat vaker een compliment, een knuffel en probeer positief te communiceren. Toon begrip en empathie, zo krijg je een betere verbinding met je kind. Deze kinderen kunnen veel in hun hoofd zitten. Sommigen hebben geen goede aardebinding. Ze piekeren meer en vallen moeilijker in slaap. Wees jezelf zonder masker. Daar prikken deze kinderen namelijk direct doorheen en kunnen ze van wakker liggen. Vertel liever waarom je bijvoorbeeld verdrietig of boos bent. Zij kunnen zich ook heel eenzaam voelen. Doe daarom ook af en toe leuke dingen met het hele gezin. Beter aarden lukt door dansen, wandelen of yoga.

5. Zoek een coach met een oude ziel
Een coach die ervaring heeft op dit vlak kan ouders laten voelen wat het kind voelt. Doordat je met een opstelling in de energie stapt van het kind gebeuren er bijzondere dingen. Kwartjes vallen. Je weet daarna wat een kind écht nodig heeft. Een kind is de spiegel van het innerlijk kind van de ouders. Hiermee wordt ook meteen duidelijk wat ouders in hun jeugd hebben meegemaakt wat ze nog mogen loslaten. Het kind kan dit onbewust aanvoelen en spiegelen. Misschien was er in een vorig leven wel een andere verbinding of relatie tussen de ouder en het kind. Een coach met een oudere ziel is ook belangrijk voor kinderen zelf. Iemand die het kind kan helpen om in zijn kracht te staan en bij zichzelf te blijven in een wereld vol onbegrip. Hiermee voorkom je veel problemen zoals verslavingen op latere leeftijd. De oplossing voor een betere band en meer harmonie in het gezin is soms makkelijker dan je denkt”.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Bron: nieuwetijdskind.com

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link