Is jouw kind een oude ziel? Deze 5 tips helpen bij het opvoeden

Heart + Soul
kind oude ziel
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
07.06.2021

Zoals volwassenen een oude ziel in zich kunnen dragen, doen kinderen dat ook. Volgens kinderyoga coach Nienke Postma worden er zelfs steeds meer kinderen met een oude ziel geboren worden. Want dat is wat de wereld nu nodig heeft. Waarom het behoorlijk intens kan zijn om voor een kind met een oude ziel te zorgen en hoe je ondanks dat het beste in hem of haar naar boven haalt lees je hier. Wil je eerst uitzoeken of je zelf een oude ziel bent? Doe dan deze check. 

Is jouw kind een oude ziel? Deze 5 tips helpen bij het opvoeden

Nienke: Kinderen met een oude ziel zijn heel wijs. Toen ik nog klein was, zeiden anderen regelmatig dat ik een wijsneus was en mijn ouders waren niet altijd blij als ik tegen hen in ging en het beter dacht te weten. Mijn omgeving begreep mij vaak niet. Nog steeds loop ik daar tegenaan als ik meer zie of aanvoel dan een ander. En daar hebben de kinderen die ik in mijn werk als kinderyoga coach ontmoet ook mee te maken: onbegrip. Van binnen speelt er heel iets anders dan je aan de buitenkant ziet. Het kind lijkt irritant of bijdehand of stil, saai en teruggetrokken, maar heeft heel veel liefde en wijsheid in zich waar anderen wat aan kunnen hebben. Je kunt leren van deze kinderen, want zij hebben vaak hele goede oplossingen. Als ze maar gehoord en gezien worden.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide

5 onmisbare opvoedtips voor kinderen met een oude ziel

Voor ouders die dit herkennen in zichzelf en in hun kind volgen een aantal handige tips. Op deze manier krijg je meer rust, liefde en plezier terug in huis.

1. Verander je mindset

De opvoedstijl “Omdat ik het zeg” werkt bij kinderen met een oude ziel niet.  Zij houden niet van autoritair gedrag. Dit werkt trouwens ook niet bij volwassenen. Het is nu een andere tijd en een nieuwe generatie die recht heeft op uitleg. Het kind heeft een sterke mening en wil. Luister daar als volwassene ook naar, heb respect voor elkaar en ga minder vaak de strijd aan. Dat kost bakken energie en levert niets op. Wij ouders kunnen daar wel wat van leren. Stop met hard opvoeden, luister naar elkaar en laat het goede voorbeeld zien.  Dan krijg je dat ook terug van het kind.

2. Kinderen met een oude ziel zijn wijs

Kinderen met een oude ziel hebben veel wijsheid en weten het vaak ook beter. Zij voelen meer aan dan veel volwassenen en sommigen hebben een kloppende vooruitziende blik. Vraag daarom ook aan het kind naar een oplossing voor een concrete vraag: “Wat wil jij dat wij doen, zodat we het samen gezelliger hebben thuis?” of “Wat heb jij nodig?” Maak afspraken met elkaar. Ieder gezinslid bedenkt twee afspraken die hij of zij belangrijk vindt om de harmonie te bewaren in huis. Deze afsprakenlijst komt op een zichtbare plek te hangen en daar verwijst iedereen naar.

3. Kinderen met oude ziel zijn hoogsensitief

Vrijwel alle kinderen met een oudere ziel zijn hoogsensitief. Voor deze kinderen is het belangrijk om af en toe alleen te zijn op hun kamer. Ouders en kinderen hebben beiden ruimte en lucht nodig om te ontspannen en weer op te laden na een drukke dag. Zij voelen veel aan van elkaar. Dat merk je doordat de buik iets naar binnen trekt als ze tegenover elkaar staan. Afschermen door een hand op je navel te leggen kan helpen, of stel een roos vanuit de grond voor tussen beiden in. Bewaak je eigen ruimte, hierdoor komen er minder prikkels binnen bij een ieder en ontstaat er minder irritatie.

4. Zeg het met liefde

Deze kinderen voelen veel aan en willen liefde in het gezin. Er zit heus veel liefde in het kind, ook al is het soms irritant of bijdehand en zie je het niet meteen. Kinderen die moeilijk doen, hebben het vaak ook moeilijk. Geef daarom wat vaker een compliment, een knuffel en probeer positief te communiceren. Toon begrip en empathie, zo krijg je een betere verbinding met je kind. Deze kinderen kunnen veel in hun hoofd zitten. Sommigen hebben geen goede aardebinding. Ze piekeren meer en vallen moeilijker in slaap. Wees jezelf zonder masker. Daar prikken deze kinderen namelijk direct doorheen en kunnen ze van wakker liggen. Vertel liever waarom je bijvoorbeeld verdrietig of boos bent. Zij kunnen zich ook heel eenzaam voelen. Doe daarom ook af en toe leuke dingen met het hele gezin. Beter aarden lukt door dansen, wandelen of yoga.

5. Zoek een coach met een oude ziel

Een coach die ervaring heeft op dit vlak kan ouders laten voelen wat het kind voelt. Doordat je met een opstelling in de energie stapt van het kind gebeuren er bijzondere dingen. Kwartjes vallen. Je weet daarna wat een kind écht nodig heeft. Een kind is de spiegel van het innerlijk kind van de ouders. Hiermee wordt ook meteen duidelijk wat ouders in hun jeugd hebben meegemaakt wat ze nog mogen loslaten. Het kind kan dit onbewust aanvoelen en spiegelen. Misschien was er in een vorig leven wel een andere verbinding of relatie tussen de ouder en het kind. Een coach met een oudere ziel is ook belangrijk voor kinderen zelf. Iemand die het kind kan helpen om in zijn kracht te staan en bij zichzelf te blijven in een wereld vol onbegrip. Hiermee voorkom je veel problemen zoals verslavingen op latere leeftijd. De oplossing voor een betere band en meer harmonie in het gezin is soms makkelijker dan je denkt”.

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide

Bron: nieuwetijdskind.com

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.