Dit is hoe Karlijn omgaat met haar hooggevoeligheid – inclusief test of jij het ook bent

Heart + Soul
werkboek hooggevoeligheid, carolina bont
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
08.04.2018

Een plotselinge sirene, teveel Whatsappjes, grote groepen mensen of fel licht. Het zijn wat voorbeelden waar je als hooggevoelig persoon heftig op kunt reageren. Je systeem is dan simpelweg overprikkeld en dat kan zich op verschillende manieren uiten. Maar liefst 1 op de 5 mensen is met deze bijzondere eigenschap geboren. Voor iemand die niet hooggevoelig is, kan een HSP (highly sensitive person) overkomen als een aansteller. En dat is niet terecht. De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Hieruit blijkt dat de verwerking van prikkels in de hersenen bij hooggevoelige mensen daadwerkelijk anders verloopt. Ze worden intenser beleefd. En dat is iets dat steeds meer huisartsen, psychiaters en psychologen gaan inzien…

Dit is hoe Karlijn omgaat met haar hooggevoeligheid – inclusief test of jij het ook bent

Herken je je in bovenstaande en wil je weten of jij ook een hoogsensitief persoon bent? Doen dan hier de test. Zelf ervaar ik al van jongs af aan dat ik soms wat heftiger reageer op situaties dan gemiddeld. Ik pik snel gevoelens van mensen in mijn omgeving op (die kunnen zelfs al via email contact bij me binnenkomen), krijg regelmatig een hartverzakking bij het horen van een hard geluid (tot grote verbazing van mijn vriend die met al zijn goede bedoelingen met horten en stoten de geluidskabel probeert aan te sluiten voor het kijken van een film) of ik wil ineens – lees NU! – naar huis als ik op een feestje ben. En dat terwijl degene met wie ik daar ben het net gezellig begint te vinden… In de natuur fleur ik op, ik ben dol op eten maken voor dierbaren en ik verheug me op een date met een goede vriendin waar ik oprecht en in alle rust mee kan connecten. Zodra ik creatief bezig ben of me over de ups and downs van het leven kan verwonderen ben ik op mijn best.

Elaine Aron breekt onderwerp open

Door als tiener het boek van psychologe Elaine Aron te lezen over Hoog Sensitieve Personen vielen er een hoop puzzelstukjes op hun plek. Ik veroordeelde mezelf minder en kan beter begrijpen wat ik nodig heb om goed te functioneren. Toen we twee weken geleden Holistiks Spring Awakening Breakfast organiseerden ging het alsnog goed mis. Intens moe en leeggezogen was ik daarna. Niet een paar uur, maar een paar dagen bleef dit hangen. Terugkijkend op de dag van het event ben ik te ver bij mezelf vandaan gegaan. Hoe? Doordat er teveel prikkels op me af kwamen en ik daar totaal door overvallen werd. Ik was gastvrouw, event organisator en moderator tegelijk. Mix die ingrediënten met mijn perfectionisme en je hebt een Karlijn die zich het liefst vier dagen opsluit en anytime in huilen kan uitbarsten – en dat ook zeker weten doet.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Credits beeld Karlijn: Naoise Culhane

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!     We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.