Als je overweegt om van je partner te scheiden, kan er een stortvloed aan twijfels, oordelen, angsten en verwarring over je heen komen. Voor de meeste mensen geldt dat dit vraagstuk complex is en er flink wat tijd en ruimte nodig is om tot een heldere beslissing te komen. Daarin ben je zeker niet alleen. In dit artikel lees je hoe je de innerlijke chaos rondom dit onderwerp een plekje kunt geven en hoe je stappen zet richting een wijze keuze.
In ons land worden jaarlijks zo’n 65.000 huwelijken gesloten. Mannen zijn gemiddeld 37 jaar oud en vrouwen zijn gemiddeld 33 jaar oud als zij in het huwelijksbootje stappen. Uiteindelijk eindigt zo’n 34 procent van alle huwelijken in een echtscheiding. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen scheiden is 42 jaar, mannen zijn gemiddeld 45 jaar. De 3 belangrijkste redenen voor echtscheiding zijn (in volgorde van belangrijkheid):
- gebrek aan aandacht en liefde
- niet met elkaar kunnen praten
- ontrouw
Ik wil scheiden maar ik durf niet
Het is heel normaal om angst te voelen rondom het onderwerp scheiden. Het is een grote beslissing, en daar bovenop hebben we allemaal specifieke ideeën rondom het huwelijk en scheiden geïnternaliseerd. Bijvoorbeeld dat je alleen in specifieke uitzonderlijke gevallen moet scheiden, dat je je kinderen en onherstelbaar mee beschadigt, of zelfs dat het een zonde is. Schuif je angst niet onder het tapijt en probeer zo begripvol mogelijk naar jezelf te zijn. Misschien helpt het om over je angsten te schrijven, om te kijken waar ze vandaan komen en hoe realistisch het is dat ze uitkomen. Het kan ook heel helend zijn om ze met iemand te delen, misschien iemand die ook door een scheiding heen is gegaan.
Grote levensbeslissing
Nadat je met je gevoelens aan de slag bent gegaan, is het op een gegeven moment natuurlijk tijd om een beslissing te nemen. Het is oké als je je angst nooit helemaal kwijt raakt. Het is misschien zelfs zinloos om daar überhaupt naar te streven. Een grote levensbeslissing maken is altijd spannend, vooral als je niet zeker weet wat daarna gaat komen en als er andere mensen bij betrokken zijn. Accepteer dus ook dat de angst van het niet-weten er bijhoort.
Hoe weet je zeker dat je wilt scheiden?
Verbonden met het idee dat een beetje angst ervaren onvermijdelijk is, is het feit dat je misschien nooit honderd procent zeker gaat weten dat je wilt scheiden. Bedenk je ook dat sommige mensen er wél helemaal zeker van zijn, en later spijt krijgen! Je weet nooit precies hoe je je over een beslissing gaat voelen in de toekomst. En hoewel scheiden een belangrijk, complex onderwerp is dat je niet moet minimaliseren, is het ook weer geen zaak van leven of dood. Vooral niet in deze moderne maatschappij. Toch kan het om verschillende redenen wel zo voelen, bijvoorbeeld omdat je financieel afhankelijk bent of heel bang bent voor oordelen uit je omgeving. Als je merkt dat je het overzicht in je hoofd kwijtraakt en ook niet meer goed bij je eigen gevoel kan komen, kan het helpend zijn om een of meer sessies te boeken bij een coach of therapeut.
Wat moet je doen als je wilt scheiden?
Als je wilt scheiden, heb je een advocaat nodig die een verzoek voor je indient bij de rechtbank. Zijn jij en je partner het eens over de scheiding, dan kunnen jullie samen afspraken maken (bijvoorbeeld over de kinderen, woning en financiën) en samen het verzoek indienen. Je kunt ook in je eentje het verzoek indienen. Dan laat je partner aan de rechtbank weten het wel of niet met je eens te zijn. Als je het niet eens bent met je partner over (de gevolgen van) de scheiding, heb je allebei een eigen advocaat nodig. In dit geval is het ook een optie om een mediator in te schakelen. Op de site van de Rijksoverheid kun je meer lezen over verschillende soorten scheidingen. Je advocaat en/of mediator kan je ook helpen met praktische vraagstukken die je hebt.