Hara is een Japans begrip en betekent letterlijk ‘buik’. Het hara punt verwijst naar het gebied tussen de onderkant van je borstbeen en het begin van je schaambeen. Maar waarom vormt dit energiecentrum dan de basis van jouw bestaan?
Het Japanse hara punt: jouw buik als energiecentrum
Hoewel hara letterlijk ‘buik’ betekent, verwijst het woord naar veel meer dan alleen een tastbaar onderdeel van je lijf. Japanners zien hara als je belangrijkste bron van kracht, rust en stabiliteit. Volgens Seigen Yamaska – auteur van het boek De weg van hara – zit hara diepgeworteld in de Japanse cultuur en zie je het overal in terug: van de vechtkunst (judo, aikido, karate) en de theeceremonie (sado) tot aan het bloemschikken (kado) en de Japanse kaligrafeerkunst (shodo). Maar wat is hara dan precies? En, ook niet onbelangrijk, wat hebben wij westerlingen er aan?
Hara punt
In onze westerse samenleving ligt de focus op denken, ratio. Het grootste deel van de dag zitten we in ons hoofd in plaats van ons lijf. Hierdoor ontstaat een onevenwichtige verdeling van energie, wat resulteert in spanningen en stress. We voelen dit vaak wel, maar weten niet goed hoe we spanning moeten ‘wegdenken’. En precies dan biedt het hara punt uitkomst. Zodra je jouw aandacht naar het hara punt verlegt, neutraliseer je emoties en gedachtes. Het hara punt wordt om die reden ook wel ‘geen geest’ of ‘dragende midden’ genoemd. Als je een Japanner vraagt waar zijn IK zich bevindt dan wijst hij naar zijn buik. Blijkbaar is de buik een nulpunt waar de IK rust vindt. Waar de IK als een neutrale waarnemer, zonder allerlei gedachten en gevoelens, aanwezig kan zijn.
Maak van je belly je best friend
In de 24/7/365-maatschappij waarin we leven hebben we allemaal behoefte aan een manier om kracht en kalmte te vinden als we omringd worden door chaos. Op dit soort momenten kun je jouw focus voortaan op het hara punt richten. Het centrum van dit punt bevindt zich ongeveer 4 centimeter onder je navel. Zie het als een ballonnetje dat groter of kleiner wordt al naar gelang je er aandacht aan geeft. Hoe meer je bent verbonden met je hara punt, hoe meer vertrouwen je hebt in wat je doet. Je leert om je intuïtie te volgen en er naar handelen, zónder eerst in je hoofd te gaan om de feiten te controleren.
Zenboeddhisme
Het zal je nu niet verbazen dat het hara punt in het zenboeddhisme ook een belangrijke rol speelt. Tijdens zazen (zitmeditatie) word je aangespoord je aandacht te laten rusten in je hara en ook van daaruit te ademen. Dat is nog best een kunst – zo is het verleidelijk om je buik in de zittende meditatiehouding in te trekken en aan te spannen om rechtop te blijven zitten. Terwijl het voor je hara ademhaling juist bevorderlijk is om je buik te laten ontspannen en een beetje uit te zetten. Wist je dat dit focuspunt bij de oudere Theravada stroming trouwens nogal wat opgetrokken wenkbrauwen veroorzaakte? In het Theravada boeddhisme leerden monniken en leken al eeuwen om hun aandacht strikt net onder het puntje van hun neus gericht te houden tijdens het mediteren. Precies daar waar de lucht naar binnen en buiten gaat. De buik was volgens veel van hen een te ‘aards’ focuspunt.
Oefenen
Leven vanuit je hara kun je op elk moment van de dag oefenen. Neem bijvoorbeeld een paar keer per dag de tijd om bewust vanuit je buik te ademen. Hara breathing is wel een ander soort buikademhaling dan je misschien gewend bent. Bij hara breathing blijft je buik namelijk ook bij het uitademen uitgezet. In je onderbuik ontstaat een soort van zachte (energetische) ballon die opgeblazen blijft gedurende de hele ademcyclus. Je kunt ook tijdens het wandelen of sporten proberen de bewegingen vanuit je hara te laten komen. Zelf een mailtje typen kan je vanuit je hara doen. En probeer je woorden eens niet vanuit je hoofd, maar vanuit je buik te laten komen. Zo maak je van je belly stap voor stap jouw best friend.
Oefening: Kracht in je hara ontwikkelen
Deze oefening helpt je contact te maken met je hara en gevoel te krijgen voor het ontspannen en aanspannen van het punt. Als je hara breathing wilt proberen, zal het door deze oefening een stuk makkelijker worden om je onderbuik ontspannen én uitgezet te houden tijdens de hele ademcyclus.
- Ga comfortabel staan en adem diep in. Zet je buik en borst zo veel mogelijk uit.
- Adem alle lucht uit via je neus. Terwijl je dat doet span je je buik zoveel mogelijk aan. Trek je navel richting je ruggengraat.
- Hou je buik aangespannen voor 5 seconden of totdat je voelt dat je moet inademen.
- Laat de spanning in je buik abrupt los, zo snel mogelijk, en adem heel diep in. Focus op het gevoel van ontspanning in je onderbuik. Probeer deze ontspanning moeiteloos je inademing te laten sturen en zet je buik weer uit.
- Adem nu een tijdje normaal en probeer dit ontspannen gevoel in je buik vast te houden. Herhaal deze stappen nu opnieuw.
Thuiskomen in je eigen lichaam?
Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guideBron: happyhara.nl