Positieve psychologie is een relatief nieuwe stroming binnen de psychologie. In plaats van focussen op psychologische problemen zoals angst, depressie en stress kijken positief psychologen naar omstandigheden waarbij mensen tot bloei komen. De nadruk ligt met andere woorden op mogelijkheden. Niet op onmogelijkheden. Het resultaat? Wetenschappelijk bewezen gelukstechnieken die écht werken.
Je geluksgevoel vergroten? Deze 3 technieken uit de positieve psychologie werken écht
Je kunt nog zo gezond leven, als je diep van binnen niet happy bent komt dat je gezondheid niet ten goede. Mensen die lekker in hun vel zitten en optimistisch zijn ingesteld leven gemiddeld zelfs 9 jaar (!) langer dan zwartkijkers. Moeten alle pessimisten van deze wereld zich nu zorgen gaan maken? Gelukkig niet. Er zijn namelijk wetenschappelijk beproefde technieken die je helpen om een positiever levensgevoel te ontwikkelen. Deze technieken zijn afkomstig van een relatief nieuwe stroming binnen de psychologie: de positieve psychologie.
Positieve psychologie
Positieve psychologie is een stroming binnen de psychologie die de nadruk legt op mogelijkheden, in plaats van onmogelijkheden. Positieve psychologen doen onderzoek naar omstandigheden waarbij mensen tot bloei komen en technieken die het welbevinden van mensen bevorderen. Denk maar aan onderzoek naar succes, geluk, plezier, welbevinden, vriendschap, empathie en liefde. Deze stroming binnen de psychologie manifesteert zich als een tegenhanger van reguliere psychologie, die zich meer richt op onmogelijkheden en op psychologische problemen zoals angst, depressie, stress en afwijken’ gedrag.
Gelukstechnieken
Positieve psychologie heeft een sterke wetenschappelijke fundering. Deze vorm van psychologie toetst technieken die in zelfhulpboeken zijn beschreven zeer grondig om zo het kaf van het koren te scheiden. Maar hoeveel ‘gelukstechnieken’ zijn er dan wel niet? Nou, heel wat. Maar laten we beginnen met de 3 technieken hieronder. Volgens positief psycholoog Sjoerd Hiemstra zijn ze alles behalve ingewikkeld en super effectief. Al na enkele weken neemt je geluksgevoel een vlucht.
1. Vergeef jezelf (en anderen)
Met assertief reageren als iemand je slecht behandelt is niks mis. Het wordt pas een probleem als je gevoelens van wrok jarenlang met je meedraagt terwijl de persoon in kwestie al lang uit je leven is verdwenen (en zich misschien wel van geen kwaad bewust is). Volgens vergevingsexpert Frederic Luskin betekent vergeving niet dat je goedkeurt wat de ander je heeft aangedaan. Het gaat veel meer om wat is gebeurd minder persoonlijk te nemen en iemand anders niet eindeloos verantwoordelijk stellen voor jouw welzijn. Oei, die komt binnen!
2. Count your blessings
Gelukkige mensen besteden meer aandacht aan leuke en mooie ervaringen dan ongelukkige mensen. Wat helpt is het bijhouden van een dagboek waarin je elke dag – of elke week, ook goed – 3 tot 5 dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Oprah Winfrey doet het dagelijks en gaat de deur niet uit zonder haar gratitude diary. Maak je notities vooral niet te ingewikkeld, iets heel simpels is ook prima. Als je dit een paar weken volhoudt zul je zien dat je je een stuk gelukkiger gaat voelen. Niet omdat er meer leuke ervaringen zijn, maar omdat je ze beter bent gaan waarnemen.
3. Geef wat meer
Geven – zonder bij te houden wat je er voor terugkrijgt – is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor je emotionele welzijn en geluksgevoel. Bij geven kan het gaan om cadeautjes, maar ook om complimenten of aandacht. Aardig zijn zet een positieve, opwaartse spiraal in werking. Als jij vriendelijk bent, reageren mensen negen van de tien keer ook positief op jou. Op die manier ontstaat er verbinding. En is dat niet waar het leven uiteindelijk om gaat?
Zelfhypnose Package
Tijdens zelfhypnose ga je in trance en krijg je toegang tot je onderbewustzijn.Bestel voor €19,95!
Koop nu!
Bronnen: De Houdbare Vrouw, Hanny Roskamp en Pim Christiaans en Psychologie Magazine, Femke de Gijs