videocam WEBINAR | Qi Gong als zachte revolutie met Merel van Bockxmeer - 29 juni, 19.00 u

Gefermenteerde voeding: waarom het dagelijks een plekje op je bord verdient

Body

Holistik
06.06.2025

Je hebt wellicht een potje probiotica in de kast staan, maar wist je dat je ook met voeding – in plaats van supplementen – kunt zorgen voor je darmgezondheid? Steeds meer mensen ontdekken de heilzame werking van gefermenteerde voeding. Van kimchi tot kefir, en van tempeh tot kombucha: je ziet het tegenwoordig overal op de kaart staan. Niet zo gek, want gefermenteerde producten zitten bomvol smaak én levende micro-organismen die je spijsvertering, weerstand en zelfs je stemming ondersteunen.

Gefermenteerde voeding: waarom het dagelijks een plekje op je bord verdient

Fermenteren is een eeuwenoud conserveringsproces waarbij bacteriën, gisten en – niet schrikken – schimmels helpen om voedsel te transformeren én verrijken. Het mag dan hip zijn, maar er is niets nieuws aan fermenteren. Vrijwel elke cultuur kent een eigen fermentatie-traditie. Denk aan zuurkool uit Europa, kefir uit de Kaukasus, kimchi uit Korea en miso uit Japan.

Remedie

Tijdens dit proces ontstaan probiotica: levende bacteriën die je darmflora ondersteunen. Dit zijn dus géén ‘slechte’ bacteriën, maar juist de good guys die het intelligente ecosysteem in je darmen helpen in balans te blijven. Zie gefermenteerde voeding als een ouderwetse remedie voor hedendaagse health issues zoals een verstoorde opname van voedingsstoffen, laaggradige ontstekingen en een uit balans geraakte darmflora.

Vertragen = verbinden

fermentatie

Gefermenteerde voeding is een vorm van slow food. Het fermentatieproces vraagt tijd, zorg en aandacht. Het fermentatieproces laat zich niet overhaasten. Dat doet iets met je beleving van een ingrediënt en maakt dat je anders gaat eten. Met meer dankbaarheid, en meer connectie met je lichaam – of je het nou zelf hebt gemaakt of niet. En dat is misschien wel het mooiste (holistische) effect van gefermenteerd voedsel: het ondersteunt je niet alleen van binnenuit, maar helpt je ook even stil te staan en te verbinden.

Fermentatie als Japanse traditie

Geen zorgen: om te profiteren van de voordelen van fermentatie hoef je niet altijd de chef in jezelf op te roepen. Wij kloppen voor onze kant-en-klare gefermenteerde producten graag aan bij TerraSana. TerraSana laat zich inspireren door de eeuwenoude Japanse traditie. In Japan worden fermentatieprocessen al generaties lang doorgegeven, met een diep respect voor tijd, natuur en vakmanschap. Denk aan miso die tot wel 18 maanden rijpt in 100 jaar oude cederhouten vaten, in fermentatieruimtes die juist niet klinisch zijn, maar gebruikmaken van de natuurlijke omgeving en microflora. Elke dag wordt er aandacht aan besteed, en die toewijding proef je – in de diepe smaak, kracht en authenticiteit van het product.

Gefermenteerde producten van TerraSana

miso

TerraSana fermenteert met liefde en geduld de beste ingrediënten. Zo krijgt hun genmai miso minimaal 12 maanden de tijd om te rijpen in 100 jaar oude cederhouten vaten. Want hoe langer het fermentatieproces, hoe krachtiger de smaak, hoe lager het suikergehalte en hoe rijker aan probiotica. Het resultaat: pure, voedzame producten zoals tamari, mirin, amazake, genmai su (rijstazijn) en ume (ingelegde pruim), die elk gerecht verrijken.

Zelf fermenteren: een magisch proces

Toch de magie van zelf fermenteren ervaren? Zeker het proberen waard; het hele proces helpt je vertragen, werkt verbindend, en geeft voldoening. Je ervaart met eigen handen hoe voeding tot leven komt en transformeert. Bovendien kun je de smaken precies afstemmen op jouw voorkeur en fermenteren op jouw tempo. En het kan gelukkig nog steeds eenvoudig zijn, bijvoorbeeld met dit simpele kimchi recept van TerraSana.

Aan de slag met kimchi (recept)

Met een pickle pers – een Japanse tool die TerraSana verkoopt – kun je thuis groenten en fruit fermenteren. Bijvoorbeeld met behulp van dit stappenplan. Je kunt beginnen met uitjes, zuurkool of deze makkelijke kimchi:

Dit heb je nodig

Zo maak je het

  1. Was de kool. Snijd de Chinese kool in grove stukken van 2-3 centimeter.
  2. Meng de stukken kool en het zeezout in een grote kom. Kneus de kool goed met je handen, totdat de kool nat begint te worden. Dit duurt minimaal 2 minuten.
  3. Maak de kimchi-pasta. Pers de knoflook. Rasp de gember. Rasp de wortel. Snijd de bosui fijn. Meng samen met de gochugaru, genmai miso en genmai su.
  4. Voeg de kool toe aan de kimchi-pasta en meng alles goed door elkaar met je handen of een lepel.
  5. Doe de kool en de kimchi-pasta in de pickle pers. Doe het deksel op de pickle pers en laat op kamertemperatuur staan voor 24-48 uur om te fermenteren.

Tip(s)

  • Wil je de kimchi op een authentieke manier maken, dan is gochugaru een ingrediënt dat niet mag ontbreken. Dit zijn Koreaanse chilivlokken. Het verschil tussen gochugaru en chilivlokken is dat gochugaru wat milder is van smaak en wat grover van structuur. Gebruik je chilivlokken, gebruik dan ongeveer de helft minder dan in het recept staat. Het wordt dan wel echt een stuk pittiger.
  • Bewaar de kimchi tot 4 dagen in de koelkast.
  • Korter of langer fermenteren kan ook. Proef na iedere x aantal uur om te zien of de kimchi naar je smaak is. Als je in een pickle pers fermenteert, is het gebruikelijk om tot 7 dagen te fermenteren.
  • Gebruik je liever een gewone glazen pot in plaats van de pers? Ook goed. Zorg dan dat je jouw fermentatie-creatie dagelijks even ‘laat boeren’ (door de deksel kort te openen en weer te sluiten), en houd rekening met een iets langere fermentatietijd: minimaal drie dagen. Succes!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TerraSana. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Winterboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Winter Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.