Met déze 7 tips haal je het meeste uit essentiële oliën

Body

Essentiële oliën zijn zeer geconcentreerd. Voor de productie van één liter olie zijn soms wel hon­derden kilo’s verse planten nodig. Dat maakt sommige oliën ontzettend kostbaar. En dan wil je er natuurlijk zoveel mogelijk profijt van hebben. Met onderstaande tips haal je het meeste uit jouw oliën.

Zó haal je het meeste uit essentiële oliën

citroenmelisseJe kunt essentiële oliën in elke tijd van het jaar voor je laten werken. Zelf heb ik een hele collectie aan flesjes in mijn kast staan. Van betaalbare ‘basis oliën’ zoals lavendel, pepermunt en citroen tot kostbare oliën zoals rozenolie, frankincense (wierook) en mirre olie. De duurste olie die ik heb en waar ik heel spaarzaam gebruik is citroenmelisse olie. Ik durf het bijna niet te zeggen maar een flesje van deze olie (5 ml, een heel klein flesje dus) kost ruim €220. Je snapt dat ik daar geen druppel van verspil!

Tijd van het jaar

Welke olie ik gebruik hangt van mijn stemming af én de tijd van het jaar. Zo vind ik citroenolie (perfect om de winter uit je huis en hoofd te verdrijven) en sandelhout olie (fijn bij mediteren, helpt bij het orderen van versplinterde gedachten) prettige oliën in deze tijd van het jaar. Andere oliën die ik vaak gebruik zijn geranium olie (een super vrouwelijke olie, werkt ontspannend bij emotionele druk), marjolein olie (bij opgeblazen gevoel), sinaasappel (opwekkend), eucalyptus olie (helpt bij hooikoorts) en wintergroen (tegen spierpijn).

3 manieren

Je kunt essentiële oliën in principe op 3 verschillende manieren gebruiken:

1) In een verstuiver
Essentiële oliën zijn ideaal om je huis lekker te laten ruiken en je stemming te beïnvloeden. In mijn huis is altijd wel een verstuiver te vinden die een heerlijke geur verspreidt, afkomstig van een paar druppels essentiële olie. Fijne geuren voor in mijn woonkamer vind ik sinaasappel en mandarijn omdat ze me een positief gevoel geven. In de slaapkamer kies ik voor kalmerende lavendel olie of sensuele yang ylang olie.

2) Voor je huid
Voor het creëren van een fijne massageolie kun je een paar druppels essentiële olie toevoegen aan een plantaardige ‘basisolie’ zoals amandelolie of jojobaolie. Maak bijvoorbeeld eens je eigen wierookolie. Deze olie wordt al duizenden jaren gebruikt op plaatsen voor rust en meditatie over de hele wereld. Wierookolie verzacht je luchtwegen en verzorgt een droge huid. Aan 5 à 10 druppels wierookolie per 10 ml plantaardige olie heb je voldoende.

3) Inhaleren en oraal gebruik
Bepaalde essentiële oliën lenen zich perfect om te inhaleren. Zo verzacht en kalmeert akkermuntolie je keel en luchtwegen. Giet 2 à 3 druppels van deze olie in een kom heet water, adem de damp 10 minuten in en een verstopte neus verdwijnt als sneeuw voor de zon. Er zijn ook oliën voor oraal gebruik. Als ‘drager’ kun je honing gebruiken. Zo kun je 2 keer per dag 1 à 2 druppels gemberolie innemen voor meer energie en bevorderen een paar druppels citroenolie je concentratie.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Met deze 7 tips heb je het meeste plezier van je oliën

Zoals je ziet kun je essentiële oliën dus op allerlei manieren voor je laten werken. Om er zoveel mogelijk plezier van te hebben, zet ik nog een paar handige tips voor je op een rij:

1) Gebruik voor orale inname van essentiële oliën altijd een drager, honing of een kruideninfusie zijn hier uitermate geschikt voor
2) Verdun essentiële oliën met een plantaardige olie, een neutrale crème, gel of sham­poo. Als basisolie zijn zoete amandelolie en jojobaolie erg geschikt
3) Tip voor een gevoelige huid: eerst een druppel olie in een beetje plantaardige olie aanbrengen op de binnenzijde van de elleboogplooi. Wacht 24 uur. Is er geen roodheid, jeuk of irritatie dan kan de olie gebruikt worden
4) Alle citrusoliën (schil van bergamot, sinaasappel, citroen, pompelmoes, mandarijn) zijn fotosensibiliserend. Vermijd blootstelling aan zonlicht of zonnebank gedurende ten minste 12 uur na gebruik op de huid
5) Essentiële oliën zijn niet geschikt om in je oren of ogen te druppelen
6) Na opening zijn essentiële oliën nog 6 à 8 maanden bruikbaar als supplement of voor contact met de huid (massage, crème, bad). Gebruik oliën nadien enkel nog voor verstuiving
7) Bewaar essentiële oliën op een koele, donkere plek om er zo lang mogelijk plezier van te hebben

We adviseren wel om alvorens het oraal gebruik van essentiële oliën advies in te winnen bij een deskundige.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link