Na een kletsnatte periode vriest het nu dat het kraakt! Gelukkig went je lijf snel aan nieuwe, koudere temperaturen, zo vertelt TNO-onderzoeker Boris Kingma aan De Volkskrant. En er is van alles wat je kunt doen om het jezelf ondertussen zo comfortabel mogelijk te maken. Hieronder vind je 10 tips om je huis én lijf duurzaam te verwarmen.
SOS voor koukleumen: met deze 10 tips verwarm je jouw huis en jezelf
1. Neem een voorbeeld aan Japanners
Wist je dat we een voorbeeld kunnen nemen aan Japanners? Kuijer vertelt aan de Volkskrant: ‘Japanners verwarmen vaak lokaal. Veel huishoudens hebben een kotatsu, een lage eettafel met een deken eroverheen en daaronder een verwarmingselement waaraan je je onderlijf kunt warmen. Ook dragen veel Japanners een gewatteerde, comfortabele binnenjas, een hanten. Dat is veel duurzamer dan een heel huis stoken.’ Je kunt je ook wapenen tegen de kou met geitenwollen sokken, thermo ondergoed en een kruik.
2. Maak optimaal gebruik van het weer
Open als de zon schijnt al je gordijnen en sluit ze als het slecht weer is. Kies voor zware gordijnen met een voering.
3. Zet je CV ketel op 60 graden
De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Door de temperatuur van je ketel te verlagen bespaar je direct veel gas en dus geld én CO2 uitstoot.
Holistik Woonboek
Gratis bij inschrijving van onze wekelijkse nieuwsbrief
GRATIS
76 pagina's dik!
4. Isoleer je ramen beter
Wil je je ramen nog beter isoleren? Er bestaan speciale ‘raamisolatiekits’, die je ramen beter geschikt maken voor warmte. De kits bevatten een speciaal folie dat je op de binnenkant van je glas plakt, of op het kozijn spant. Raamisolatie isoleert minder goed dan HR++ en triple glas, maar kan een goede tijdelijke oplossing zijn aldus MilieuCentraal. Kozijnfolie is de goedkoopste variant en heb je al vanaf €2,50 per vierkante meter.
5. Houd de verwarming vrij
Probeer zo min mogelijk spullen voor je verwarming te zetten. Zo kan de warme lucht zich niet goed door je huis verspreiden.
6. Sla je glaasje wijn over
Wist je dat je alcohol beter kan laten staan als je een koukleum bent? Alcohol verlaagt namelijk de temperatuur van je lichaam. Dat warme gevoel na een slok alcohol komt omdat je bloedvaten vergroot worden, maar dat is slechts van hele tijdelijke aard. Bepaalde kruiden, zoals gember, kunnen je lichaamstemperatuur wél verhogen. Verwerk gember bij voorkeur in een gerecht. Geen fan van gember? Dan zijn peper en bruine rijst goede alternatieven. Ook eten dat veel gezonde vetten bevatten, zoals noten, zijn goed in het regelen van je lichaamstemperatuur.
7. Plak folie achter je verwarming
Radiatorfolie is misschien wel één van de meest ondergewaardeerde producten als het op energiebesparingen aankomt. Als je radiatoren hebt tegen een buitenmuur die niet geïsoleerd is kun je radiatorfolie achter de radiator plakken. Hierdoor ontsnapt er minder warmte naar buiten via de buitenmuur. Goed nieuws voor alle koukleumen van deze wereld én de planeet.
8. Laat de oven even open staan
Laat de oven na gebruik open afkoelen. Dan zal de temperatuur van je keuken toch weer een paar graden warmer worden zonder dat je extra energie hebt verbruikt. Hetzelfde geldt voor de droger!
9. Investeer in een elektrische deken
Zet de verwarming wat lager en schaf een elektrische deken aan. Zo’n XXL knuffelbeer is namelijk voordelig in gebruik. Als je 3 uur wegkruipt onder elektrische deken kost je dat omgerekend slechts 9 (!) cent.
10. Kom in beweging
Tenslotte, sta op tijd even op om te bewegen. Even shaken, springen en stretchen stimuleert je bloedsomloop en geeft je lichaamstemperatuur instant een boost.
Holistik Woonboek
Gratis bij inschrijving van onze wekelijkse nieuwsbrief
GRATIS
76 pagina's dik!
Bronnen: voordewereldvanmorgen.nl, rtlnieuws.nl