videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

DNA test: de zuiverste spiegel van jouw gezondheid

Body

Holistik
28.03.2024

Je gezondheid wordt voor zo’n 50% bepaald door genetische factoren. Steeds vaker duiken mensen daarom in hun unieke blauwdruk met behulp van een DNA-test. DNA-onderzoek toont je de risico’s om bepaalde aandoeningen te ontwikkelen, achterhaalt je medicijngevoeligheid en onthult wat je genetische persoonlijke kenmerken zijn (zoals lactose-intolerantie of een overgevoeligheid voor alcohol of koffie). We vertellen je er graag meer over én vonden een geschikte DNA-test die je nu tijdelijk met 20% Holistik-korting bestelt… 

DNA test: de zuiverste spiegel van jouw gezondheid

In Nederland heeft meer dan de helft van de volwassen een of meer chronische aandoeningen. Een ernstig gegeven, voornamelijk als je weet dat veel van deze ellende te voorkomen valt. Maar hoe? Gezondheid is een complex samenspel van je leefstijl en genen. Als je hierin betrouwbaar inzicht krijgt, kun je veel meer de regie nemen wat betreft je gezondheid. Afwijkende waardes, die vooral veroorzaakt worden door leefstijlfactoren, haal je eenvoudig uit bloedonderzoek. Denk aan een verhoogd cholesterol en een tekort aan vitamine D. Minder voor de hand liggend is gezondheidswinst die te behalen valt wanneer jij weet hoe je genen in elkaar steken. De gezondheid van je genen breng je tegenwoordig eenvoudig in kaart door preventief DNA onderzoek.

DNA onderzoek

DNA-onderzoek geeft je inzicht of je meer of minder risico loopt op de meest voorkomende aandoeningen, welke persoonlijke kenmerken bij jou zwak of juist heel sterk ontwikkeld zijn, maar ook jouw gevoeligheid voor de meest voorgeschreven medicijnen. Niet alleen fascinerend om te weten, maar cruciaal om de regie over je gezondheid te krijgen. Zo’n DNA onderzoek hoef je trouwens maar één keer in je leven te doen omdat je genen gedurende je leven niet veranderen. Een duurzame investering dus, waarmee ontzettend véél gezondheidwinst te behalen valt.

Wat is DNA?

DNA ligt opgeslagen in al je lichaamscellen. Het is de kern van je erfelijkheid, jouw unieke code die maakt wie je bent. Je DNA bestaat uit duizenden genen. Elk gen bevat specifieke instructies voor het aanmaken van eiwitten. Deze eiwitten zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor alles wat je maar kunt creëren in lichaam: van het zachtste weefsel tot je organen tot bot. Ze zijn cruciaal voor je gezondheid!

Preventief DNA onderzoek is van belang

Wanneer deze instructies in je genen (DNA code) foutloos worden gelezen functioneer jij op je best. Helaas komen fouten in dit genetische script bij iedereen voor. De consequenties kunnen variëren van onschuldige variaties in uiterlijke kenmerken tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals veel voorkomende ziekten. En laat dit nou precies zijn waar DNA onderzoek inzicht in geeft. Deze gezondheidsinformatie, die je anders nooit te weten zult komen, geeft je de kans om proactief de regie te nemen over je gezondheid. Jouw genetische paspoort. Want meten is weten!

Perfect Lab DNA Health Check

Wil je weten of je genetisch meer of minder risico loopt op de meest voorkomende ziekten? Of wil je gewoon een diepgaander inzicht in jouw persoonlijke gezondheid? Een preventief DNA onderzoek biedt uitkomst. Een zeer betrouwbaar DNA onderzoek is die van Perfect Lab. Met deze DNA Health Check krijg je inzicht in onder andere:

1. Jouw genetische aanleg voor 16 veel voorkomende aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, beroerte, Alzheimer, botontkalking, reuma, diabetes type 2 en nog véél meer.
2. Jouw gevoeligheid voor de meest voorgeschreven medicijnen. Dit is belangrijk om te weten of je wel voor jou de juiste dosering krijgt voorgeschreven.
3. DNA-gerelateerde persoonlijke kenmerken zoals lactose- of glutenintolerantie en of je een gevoeligheid hebt voor alcohol of koffie en hoe je lichaam omgaat met stress, etc.
4. Welke leefstijlmaatregelen voor jou persoonlijk in het bijzonder belangrijk zijn.

Hiermee kun je gericht je gezondheid verbeteren. De uitslag wordt telefonisch uitgebreid met je doorgenomen, en je krijgt gepersonaliseerd advies over hoe jij met deze uitslag de rest van je leven gezondheidswinst kunt behalen.

360 graden view van je gezondheid

Zoals je inmiddels weet wordt een groot deel van je gezondheid bepaald door je genen. Daarom alleen al is een DNA onderzoek van grote toegevoegde waarde wanneer je proactief aan je gezondheid wil werken. Maar de synergie ontstaat vooral als je ook regelmatig de actuele stand van je gezondheid in kaart brengt. We hebben het dan voornamelijk over dat deel van je gezondheid wat door leefstijlfactoren wordt beïnvloed. Dit doe je door jaarlijks een uitgebreid bloedonderzoek te doen, liefst gecombineerd met een ontlastingsonderzoek. Nogmaals; je gezondheid is een complex samenspel van je leefstijl en genen. Door een DNA-, bloed- en ontlastingsonderzoek te doen krijg je een 360 graden view van je gezondheid. Het grote voordeel is dat je dan echt een diepgaand gepersonaliseerd gezondheidsplan kunt opstellen, om zo gezond mogelijk oud te worden. Je DNA uitslag is dus je genetische paspoort dat je altijd kunt gebruiken om andere gezondheidsonderzoeken diepgaander te kunnen analyseren en begrijpen.

Hoe werkt de DNA Health Check?

Deze volledig anonieme DNA-test werkt als volgt: Als je de test thuis hebt ontvangen, neem je een speekselmonster bij jezelf af. Stuur het speekselmonster daarna gratis op naar het laboratorium. Je DNA wordt eerst door een gecertificeerd laboratorium in kaart gebracht, die overigens ook werkt voor het Erasmus ziekenhuis.  Er vinden een aantal kwaliteitscontroles plaats. Daarna ontvang je de resultaten in jouw digitale omgeving van ‘Mijn Perfect Lab’.

Met code DNAHOLISTIK krijg je 20% korting op de DNA-test. Met deze zelfde code ontvang je ook nog eens 20% korting op de Darm Health Check, de Bloed Health Check en de Premium Health Check van Perfect Lab (exclusief aanvullende waardes).

Holistik’s Karlijn deed de DNA Health Check

Karlijn: “Een beetje spannend blijft zo’n test altijd, aangezien je DNA een blauwdruk is van jezelf waar je het de rest van je leven mee moet doen. Toch heb ik absoluut invloed met mijn leefstijl op welke ‘kant’ van mijn genen ik de nadruk legt. Dit noem je ook wel de leer van de epigenetica. Dit is het vakgebied binnen de genetica dat de invloed bestudeert van de omkeerbare erfelijke veranderingen in je genexpressie, die optreden zonder wijzigingen aan te hoeven brengen in het DNA van je celkern. Wees niet bang, dit was gelijk de moeilijkste zin uit dit stukje tekst. Het meest interessant vond ik het consult met Berkay, gezondheidsadviseur en werkzaam bij Perfect Lab, over mijn DNA-uitslag. Hij wist helder een verbinding te leggen tussen mijn eerdere preventieve onderzoeken (darm- & bloedonderzoek) die ik door Perfect Lab vorig jaar heb laten uitvoeren.

Wat viel op in mijn genenprofiel?

Op de meest voorkomende aandoeningen (hart en vaatziekten, diabetes, reuma , dementie , leververvetting, etc.) loop ik minder risico dan gemiddeld. Uiteraard geweldig om te weten. Wel moet ik extra alert zijn op slokdarm- en darmaandoeningen. Niet leuk om te horen. Gelukkig weet ik dat ik zelf een behoorlijke invloed heb op de mogelijke ontwikkeling daarvan in de toekomst dankzij de bijbehorende (wetenschappelijk onderbouwde) preventieve leefstijladviezen die de DNA-test geeft. Daarnaast heb ik regelmatig de Darm Health Check gedaan. Hiermee verwierf ik inzicht in de actuele stand van mijn darmgezondheid. Zijn er afwijkingen gevonden? Dan pak ik deze meestal heel gericht aan. De adviezen van Berkay over de uitslag van mijn DNA-test zijn daarbij zeer behulpzaam, zo kon hij tot een diepgaande analyse van mijn gezondheidsprofiel komen.

Je kunt de DNA uitslag dus altijd gebruiken om andere preventieve onderzoeken – zoals bloed- en ontlastingsonderzoek – beter te analyseren. Zo kom je uit op een ‘360 graden gezondheidsprofiel’. Mijn DNA-profiel kan ik de rest van mijn leven gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer het ooit aankomt op het moeten innemen van bepaalde medicijnen. In mijn persoonlijke Farmaco-profiel staat precies beschreven op welke medicijnen ik mogelijk overgevoelig reageer. Bijzonder hé, dat slechts één speekselbuisje je zo’n schat aan informatie oplevert? De uitslag van de test zal met het klimmen van de jaren overigens meer voor zich gaan spreken. Hoe jonger je bent, hoe meer je lichaam nog aan disbalansen kan opvangen. Hoe ouder je wordt (en je wens is om dit proces zo vitaal mogelijk te ondergaan), hoe meer preventieve zorg je lichaam nodig heeft van jou door de leefstijlkeuzes die je maakt. Dit is overigens pas een greep uit de waardevolle info die je haalt uit de DNA Health Check van Perfect Lab”.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Perfect Lab. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.