Een DNA-test: zo kan het jouw gezondheid levenslang verbeteren

Body

Holistik
23.02.2024

Ruim 10,3 miljoen Nederlanders hadden op 1 januari 2021 één of meer chronische aandoeningen. Denk aan hart- en vaatziekten, diabetes, leververvetting of Parkinson. Meestal ontstaan ze door leefstijlfactoren waaronder stress, verkeerde voeding en te weinig beweging. Chronische aandoeningen kondigen zich meestal al vroeg aan in je lichaam door afwijkende bloedwaardes of verstoringen in je darmen. Daarom is het doen van preventief bloed- en ontlastingonderzoek zo’n belangrijke bouwsteen voor een goede gezondheid. In de uitslagen zie je namelijk de impact van jouw huidige leefstijl terug. Je gezondheid wordt echter ook voor zo’n 50% bepaald door genetische factoren. Steeds vaker duiken mensen daarom in hun unieke blauwdruk met behulp van een DNA-test. DNA-onderzoek toont je de risico’s om bepaalde aandoeningen te ontwikkelen, achterhaalt je medicijngevoeligheid en onthult wat je genetische persoonlijke kenmerken zijn (zoals lactose-intolerantie of een overgevoeligheid voor alcohol of koffie). Hieronder vertellen we je meer. 

Een DNA-test: zo kan het jouw gezondheid levenslang verbeteren

Wat is DNA?

Je lichaam is opgebouwd uit miljarden lichaamscellen waarin je DNA ligt opgeslagen. Het is de kern van je erfelijkheid, jouw unieke code die maakt wie je bent. Als een waar architectonisch plan bevat jouw DNA de instructies voor de opbouw en het onderhoud van je lichaam, hetgeen een fundamentele blauwdruk is voor je bestaan. Stel je voor dat 3 miljard piekfijne bouwstenen harmonieus samenvloeien tot 23 perfect gepaarde chromosomen. Chromosomen bevatten duizenden genen. Elk gen bevat specifieke instructies voor het aanmaken van een eiwit. Eiwitten zijn de werktuigbouwers die alles creëren in je lichaam: van het zachtste weefsel tot het sterkste bot, en ze zijn cruciaal voor het behouden van je gezondheid.

Een typefout in het genetische script

Wanneer deze genen foutloos gelezen worden, functioneer jij op je best. Maar stel je een typefout voor in dit genetische script; de consequenties daarvan kunnen variëren van onschuldige variaties in uiterlijke kenmerken tot ernstige gezondheidsproblemen. Daarom is preventief DNA onderzoek zo belangrijk. Het geeft inzicht in je genetische kwetsbaarheden en biedt je de kans om je gezondheid proactief te bewaken. Het menselijk genoom (het totaalpakket van je genen) is een wonderlijke biologische databank en tevens de sleutel tot het begrijpen van je eigenheid en het beschermen van je gezondheid. Noem dit menselijk genoom het hart van de preventieve geneeskunde.

Werk gericht aan je gezondheid

In ieder mens is de volgorde van de bouwstenen in het DNA voor 99,6% gelijk. Het kleine percentage dat anders is, bepaalt bijvoorbeeld je uiterlijke kenmerken zoals oog-, huids- en haarkleur. Maar ook de mogelijke aanleg voor bepaalde ziekten en aandoeningen. Met een DNA-test krijg je inzicht in jouw gevoeligheden én krachten. Zo kun je gericht werken aan de verbetering van je gezondheid en preventie van bepaalde ziekten en aandoeningen. Het mooie is dat je zo’n onderzoek maar één keer in je leven hoeft te doen, want je DNA verandert niet! Welke andere preventieve gezondheidstest je ook doet in je leven, zoals bloedonderzoek, de uitslag wordt altijd diepgaander als je ook kennis van jouw unieke genetische profiel hebt. Zie het als een 360 graden view van je gezondheid. Dat maakt DNA-onderzoek tot zo’n duurzame investering in je gezondheid én toekomst.

Perfect Lab DNA Health Check

Wil je weten of je genetisch meer of minder risico loopt op de meest voorkomende aandoeningen? Of wil je simpelweg een diepgaander inzicht in je gezondheid? Een DNA-test biedt uitkomst. Een zeer betrouwbare DNA-test is die van Perfect Lab. Met deze DNA Health Check krijg je inzicht in onder andere:

  • Jouw genetische aanleg voor 16 verschillende veel voorkomende aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, beroerte, Alzheimer, botontkalking, reuma, diabetes type 2 en nog veel meer.
  • Jouw gevoeligheid voor de meest voorgeschreven medicijnen.
  • DNA-gerelateerde persoonlijke kenmerken zoals lactose- of glutenintolerantie en of je een gevoeligheid hebt voor alcohol of koffie en hoe je lichaam omgaat met stress, etc.
  • Welke leefstijlmaatregelen voor jou persoonlijk in het bijzonder belangrijk zijn. Hiermee kan je gericht je gezondheid verbeteren.

Naderhand krijg je uitgebreid telefonisch advies, over hoe je met jouw persoonlijke DNA-uitslag de rest van je leven gezondheidswinst kunt behalen.

360 graden view van je gezondheid

De meeste winst behaal je als je DNA-onderzoek combineert met preventief bloedonderzoek of een preventief darmonderzoek. Als je op basis van je DNA-test bepaalde gevoeligheden ontdekt en specifiek leefstijladvies ontvangt, ga je meer intentioneel leven. Met preventief bloed- en darmonderzoek houd je vervolgens je waardes die hierop betrekking hebben in de gaten, zodat je weet wanneer het goed zit en je je geen zorgen hoeft te maken. Zo hoef je niet langer te gissen en heb je meer regie als het aankomt op je gezondheid. Vergelijk dit met het dashboard van je auto; zo lang er geen lampje gaat branden weet je dat het goed zit.

Een DNA-test leert je waar je gevoeligheden liggen en hoe je jezelf kunt beschermen. Bovendien kun je door middel van preventief (bloed)onderzoek precies in de gaten houden hoe het ervoor staat met belangrijke waardes. Zo hou je juist meer de controle over je gezondheid, en helpt een DNA-test je vitaal oud te worden.

Hoe werkt de DNA Health Check?

Deze volledig anonieme DNA-test werkt als volgt: Als je de test thuis hebt ontvangen, neem je een speekselmonster bij jezelf af. Stuur het speekselmonster daarna gratis op naar het laboratorium. Je DNA wordt eerst door een gecertificeerd laboratorium in kaart gebracht. Er vinden een aantal kwaliteitscontroles plaats. Daarna ontvang je de resultaten in jouw digitale omgeving van ‘Mijn Perfect Lab’. Met code DNAHOLISTIK krijg je 15% korting op de DNA-test. Met deze zelfde code ontvang je ook nog eens 15% korting op de Darm Health Check, de Bloed Health Check en de Premium Health Check (exclusief aanvullende waardes).

Holistik’s Karlijn deed de DNA Health Check

Karlijn: “Een beetje spannend blijft zo’n test altijd, aangezien je DNA een blauwdruk is van jezelf waar je het de rest van je leven mee moet doen. Toch heb ik absoluut invloed met mijn leefstijl op welke ‘kant’ van mijn genen ik de nadruk legt. Dit noem je ook wel de leer van de epigenetica. Dit is het vakgebied binnen de genetica dat de invloed bestudeert van de omkeerbare erfelijke veranderingen in je genexpressie, die optreden zonder wijzigingen aan te hoeven brengen in het DNA van je celkern. Wees niet bang, dit was gelijk de moeilijkste zin uit dit stukje tekst. Het meest interessant vond ik het consult met Berkay, een van de gezondheidsadviseurs werkzaam bij Perfect Lab, over mijn DNA-uitslag. Hij wist helder een verbinding te leggen tussen mijn eerdere preventieve onderzoeken (darm- & bloedonderzoek) die ik door Perfect Lab vorig jaar heb laten uitvoeren.

Wat opviel in mijn genenprofiel?

Op de meest voorkomende aandoeningen (hart en vaatziekten, diabetes, reuma , dementie , leververvetting, etc.) loop ik minder risico dan gemiddeld. Uiteraard geweldig om te weten, dat geeft toch een bepaalde rust. Wel moet ik extra alert zijn op slokdarm- en darmaandoeningen. Niet leuk om te horen. Gelukkig weet ik dat ik zelf een behoorlijke invloed heb op de mogelijke ontwikkeling daarvan in de toekomst dankzij de bijbehorende (wetenschappelijk onderbouwde) preventieve leefstijladviezen die de DNA-test geeft. Daarnaast heb ik regelmatig de Darm Health Check gedaan. Hiermee verwierf ik inzicht in de actuele stand van mijn darmgezondheid. Zijn er afwijkingen gevonden? Dan pak ik deze meestal heel gericht aan. De adviezen van Berkay over de uitslag van mijn DNA-test zijn daarbij zeer behulpzaam, zo kon hij tot een diepgaande analyse van mijn gezondheidsprofiel komen.

Je kunt de DNA uitslag dus altijd gebruiken om andere preventieve onderzoeken – zoals bloed- en ontlastingsonderzoek – beter te analyseren. Zo kom je uit op een ‘360 graden gezondheidsprofiel’. Mijn DNA-profiel kan ik de rest van mijn leven gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer het ooit aankomt op het moeten innemen van bepaalde medicijnen. In mijn persoonlijke Farmaco-profiel staat precies beschreven op welke medicijnen ik mogelijk overgevoelig reageer. Bijzonder hé, dat slechts één speekselbuisje je zo’n schat aan informatie oplevert? De uitslag van de test zal met het klimmen van de jaren overigens meer voor zich gaan spreken. Hoe jonger je bent, hoe meer je lichaam nog aan disbalansen kan opvangen. Hoe ouder je wordt (en je wens is om dit proces zo vitaal mogelijk te ondergaan), hoe meer preventieve zorg je lichaam nodig heeft van jou door de leefstijlkeuzes die je maakt.”

Dit is pas een greep uit de waardevolle info die je haalt uit de DNA Health Check, ik kan wel kantjes vol schrijven, maar dan heb je in elk geval een idee 😀”.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Perfect Lab. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.