videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

Preventief darmonderzoek: zo maakt het verschil voor je fysieke én mentale gezondheid

Body

Holistik
27.10.2023

Eén op de vijf Nederlanders loopt rond met darmklachten. Maar ook zonder klachten kunnen er ongemerkt verstoringen ontstaan, die op lange termijn leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Schuif deze kennis dus niet zomaar onder het tapijt, want de gezondheid van je darmen is van grote invloed op je algehele fysieke én mentale gezondheid. Zo wordt 90% van het ‘gelukshormoon’ serotonine in je darmen aangemaakt en bevindt wel 80% van je weerstand zich in je darmmicrobioom. Gelukkig wordt het steeds makkelijker om inzicht te krijgen in de staat van je darmen. De Darm Health Check van Perfect Lab zorgt ervoor dat je verstoringen op tijd de kiem in smoort en wijst je deskundig de weg naar vitaal ouder worden. 

Preventief darmonderzoek: zo maakt het verschil voor je fysieke én mentale gezondheid

‘Alles begint in je darmen’, wordt weleens gezegd, en je darmen worden ook wel je tweede brein genoemd. Dat is niet voor niets, want ze vervullen een sleutelrol als het gaat om je algehele gezondheid. Je darmmicrobioom is een verzameling van 100 biljoen organismen, waaronder bacteriën, virussen, schimmels en protozoa, die je maag-darmstelsel koloniseren. Wanneer deze organismen in balans zijn, bieden ze essentiële ondersteuning aan je weerstand en je hormonale systeem, zodat je lichaam haar gezondheidsregulerende functies optimaal kan uitvoeren. Denk aan het zorgen voor een goede opname van voedingsstoffen uit voedsel, het stimuleren van het immuunsysteem om je te beschermen tegen ziekmakers en het elimineren van gifstoffen. Anderzijds kan het ook rampzalige gevolgen hebben voor je gezondheid als je darmen niét in balans zijn.

Disbalans in de darmen

Een disbalans in je darmen ontstaat vaak door meerdere factoren. De meest voorkomende zijn stress, slechte voeding, medicijnen (waaronder antibiotica), alcohol en slaapgebrek. Verstoringen in de gezondheid van je darmen kunnen leiden tot chronische ontstekingen en ontstekingsziekten, een slechte afvoer van afvalstoffen en een verminderde opname van voedingsstoffen. Je kunt ook last krijgen van vermoeidheid, huidklachten, pijnklachten, depressie, angst en natuurlijk darmklachten. Over darmklachten gesproken: veel mensen met zogenaamde ‘onverklaarbare’ darmklachten krijgen het label Prikkelbaar Darm Syndroom. Helaas is het in veel gevallen zo dat er simpelweg niet voldoende onderzoek wordt gedaan naar de specifieke oorzaak van deze klachten. Als je de juiste waardes onderzoekt (zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van schimmels) kun je de oorzaak van de klachten vaak achterhalen en in de meeste gevallen ook met overzichtelijke leefstijlaanpassingen verlichten of verhelpen.

Preventief onderzoek: 16 ontlastingswaardes

Of je nu wel of geen klachten hebt, je doet er sowieso goed aan om regelmatig de gezondheid van je darmen te onderzoeken. Tegenwoordig heeft maar liefst 70% van de mensen in Nederland boven de 40 jaar een chronische ziekte. Veel van deze aandoeningen laten zich al in een vroeg stadium in je bloed en/of ontlasting zien en kunnen met leefstijlaanpassingen worden aangepakt. Juist daarom is preventief onderzoek doen zo belangrijk. Zeker als je in de afgelopen 5 jaar een antibioticakuur hebt gedaan, is het goed om extra aandacht te besteden aan de gezondheid van je darmen. Antibiotica doden namelijk ook de gezonde bacteriën in je darmen. Het nemen van een hoogwaardig proboticum kan onder andere helpen je darmen weer in balans te brengen. De Darm Health Check van Perfect Lab meet 16 darmwaardes. Ze geven je inzicht in je immuunsysteem, darmflora, ontstekingen, spijsvertering, parasieten, gisten en schimmels. Samen geeft dit een compleet beeld van je darmgezondheid.

Holistik’s Karlijn deed de Darm Health Check

Karlijn: Het is alweer twee jaar geleden dat ik de Darm Health Check heb gedaan. De hoogste tijd dus om opnieuw de staat van mijn darmmicrobioom onder de loep te nemen. Via Perfect Lab ontvang ik een pakje met daarin twee buisjes, handschoentjes en een heldere gebruiksaanwijzing. Je voelt ‘m al aankomen: de gezondheid van je darmen test je thuis aan de hand van een ontlastingsmonster. De rest van dit hoofdstuk sla ik daarom snel over. Rest mij alleen nog te zeggen: iedereen kan dit!

Omdat ik een gevoeligheid voor histamine in mijn systeem heb, besluit ik dit samen met een mogelijke glutenintolerantie als extra waarden te laten testen (naast de standaard 16 standaard waardes). Binnen 7 dagen ontving ik de uitslag. Kort daarna sprak ik met specialist Shahin van Lienden van Perfect Lab via de telefoon. Hij was tevreden over de uitslag. “Je ziet bij jou Karlijn een heel gezond beeld. Ik kan geen glutenintolerantie in deze waarden terugzien en ook valt het mee met het histamine-beeld. Positief is dat ik in deze recente testuitslag zie dat je infectie- ontstekingsmarkers wat zijn geoptimaliseerd ten opzichte van twee jaar geleden, en de verstoring in je darmflora ook is hersteld. Ga dus vooral zo door”, zegt Shahin.

Qua preventieve suppletie adviseert Shahin mij:
Omega-3 vetzuren: vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Wat betreft de darmgezondheid kunnen deze vetzuren helpen laaggradige ontstekingen in de darmwand te verminderen. Daarnaast ondersteunt Omega-3 in het behouden van de barrièrefunctie van de darmwand.
Zink: essentieel voor het behoud van een gezonde darmwand. Het speelt een cruciale rol in het onderhouden en herstellen van het darmslijmvlies. Daarnaast staat zink bekend om zijn invloed op het immuunsysteem, wat vooral nuttig kan zijn tijdens het verkoudheidsseizoen.
Psylliumvezels: voedingsvezels die kunnen helpen bij het reguleren van de stoelgang en het bevorderen van een gezonde darm. Psylliumvezels dragen ook bij aan een gevarieerde en gezonde darmflora. Over het algemeen krijgen mensen te weinig vezels binnen. Het advies van 30 gram vezels per dag is voor de meesten niet haalbaar. Vezels kunnen dus een goede toevoeging zijn bij een wisselend ontlastingspatroon en bij een te harde of zachte ontlasting.
Lactobacillus rhamnosus als probiotica: er is steeds meer bewijs dat dit gunstig is voor de darmgezondheid. Het draagt bij aan een gebalanceerde darmflora en wordt geassocieerd met een verbeterde gastro-intestinale gezondheid. Onderzoeken suggereren dat het symptomen van het prikkelbare darmsyndroom kan verminderen.

Opgelucht hang ik op. Blij om terug te horen dat er verbetering tot stand is gekomen afgelopen periode in mijn darmmicrobioom. Hoe? Ik denk door een tijdje probiotica te nemen, weer wat vaker ei en een stukje vis te eten en de nachtschade groenten en bewerkte plantaardige vetten links te laten liggen. Vol goede moed ga ik verder met mijn huidige voedingspatroon en de supplementen waar Shahin het over had. Fijn om eens in de zoveel tijd zo’n preventieve test te doen, dat geeft me een gerust gevoel.

Advies op maat en 20% Holistik-korting

Inzicht in de gezondheid van je darmen krijg je dus met de Darm Health Check. Deze test (die je thuis afneemt door wat ontlasting in een buisje te stoppen voor het lab) laat zien of er gisten, schimmels of infecties aanwezig zijn en geeft een kijkje in de werking van jouw spijsvertering. Ook meet de test de aanwezigheid van belangrijke gezonde darmbacteriën. Met de aanvullende waardes test je door op onder andere een glutenintolerantie, een lekkende darm, histamine en darmparasieten. Oftewel: je krijgt met de test een 360 graden view van je darmgezondheid. De huisarts test dit soort waardes doorgaans alleen bij (ernstige) klachten, en waarschijnlijk ook niet zo uitgebreid. De Darm Health Check kan voorkomen dat je pas in actie komt als er al wat aan de hand is. Ook geeft het een betrouwbaar inzicht in wat de oorzaak is als je wel al klachten ervaart. Als de uitslag van de test binnen is, neemt een specialist deze samen met jou telefonisch door en ontvang je deskundig advies op maat waarmee je eenvoudig je darmgezondheid kunt verbeteren. Met code HOLISTIKDARM ontvang je 20% korting op de Darm Health Check, de Bloed Health Check en de Premium Health Check. Tevens ontvang je met code HOLISTIKPH 25% korting (n.v.t op herhaalservice & voordeelverpakking) op je eerste levering voedingssupplementen van Perfect Health naar aanleiding van het gepersonaliseerde advies. Deze codes zijn 3 maanden geldig. Om je korting te verzilveren geef je tijdens het telefonisch consult met de medisch gezondheidsadviseur aan dat je gebruik wilt maken van de code HOLISTIKPH.

Premium Health Check: onderzoek je bloed én je darmen

Eerder schreven we over het belang van een jaarlijks preventief bloedonderzoek. Wil je echt een compleet beeld krijgen van je algehele gezondheid, dan is het aan te raden om eens in de zoveel tijd je bloed- én darmwaardes te laten controleren. Dat kan met deze Premium Health Check van Perfect Lab. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je met een los onderzoek toch belangrijke verstoringen in je lijf mist en leg je een bouwsteen voor je toekomstige gezondheid.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Perfect Lab. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.