Gelukkig willen steeds meer vrouwen losbreken uit de ongezonde dieetcultuur waar we in leven. We zien in dat de heersende schoonheidsidealen vaak onrealistisch zijn en kiezen steeds vaker voor een intuïtieve eetwijze. Toch kan de dieet-mindset flink hardnekkig zijn. Vooral als je jarenlang van het ene naar het andere hippe dieet bent gegaan. Deze 8 signalen wijzen erop dat je (onbewust) nog vastzit in een dieet-mindset…
Déze 8 signalen wijzen erop dat je (onbewust) vastzit in een dieet-mindset
Het idee dat we pas gelukkig kunnen zijn als ons lijf er zus of zo uitziet, en dat we naar iedereen behalve onszelf moeten luisteren om te weten wat en hoe we moeten eten en bewegen, verstoort de band met je lichaam. Deze dieet-mindset kan ontzettend hardnekkig zijn. De cultuur waarin we leven legt vrouwen nog steeds deze mindset op, en vaak houden we ‘m onderling ook nog in stand. Bijvoorbeeld door tijdens een gezellige lunch met vriendinnen bezig te zijn met wat we wel en niet ‘mogen’ eten… Als je de verbinding met je lijf wilt herstellen, is het belangrijk om je ervan bewust te worden wanneer je het in de steek laat. In haar boek (B)lijf in balans zet Hanna Aerts 8 signalen op een rij die erop wijzen dat jij (onbewust) nog vasthoudt aan een dieet-mindset.
Thuiskomen in je eigen lichaam?
Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guide8 signalen die erop wijzen dat je je vasthoudt aan een dieet-mindset
- Je telt calorieën en houdt altijd de etiketten van voedingsmiddelen in de gaten. Dit zit zo in je systeem dat je het vaak onbewust doet.
- Je wilt alleen ‘veilige’ dingen eten. Dingen die bijvoorbeeld caloriearm, vetarm of koolhydraatarm zijn. Hiervan eet je dan veel om toch een vol gevoel te creëren, terwijl je voelt dat je lichaam niet voldoende energie binnenkrijgt. Je merkt dan ook dat je steeds ‘zin’ houdt om te eten (dit gebeurt vaak wanneer mensen geen of weinig koolhydraten eten). Hanna’s advies: streef naar een ‘voldaan’ gevoel in plaats ven een ‘vol’ gevoel, schrap geen voedingsmiddelen uit je eetpatroon, en eet altijd gezonde koolhydraten bij een maaltijd.
- Je hebt het gevoel dat je alleen op bepaalde tijdstippen van de dag mag eten of dat je zo lang mogelijk niet moet eten tussen eetmomenten.
- Als je ‘verboden’ voedingsmiddelen eet, wil je gaan compenseren door minder te eten of meer te gaan sporten. Hanna’s advies: je lichaam vindt altijd haar eigen balans weer terug. Je hoeft niet te compenseren, dat doet je lichaam vanzelf voor je. Leer vertrouwen op de signalen van je lichaam.
- Je gaat minder eten wanneer je kleding te strak aanvoelt of om een bepaald kledingstuk te kunnen passen.
- Je gaat koffie of light frisdranken drinken om je hongergevoel te verminderen.
- In het openbaar zorg je dat je ‘goed’ eet. Dit stimuleert de drang naar eten dat jij als ‘verboden’ hebt bestempeld op momenten dat je alleen bent en vergroot de kans op eetbuiten.
- Je vergelijkt jouw eetgewoonten met anderen (vrienden, familieleden, mensen op social media) en gaat hierbij snel aan jezelf twijfelen.