Psychiater Dirk de Wachter: geluk najagen is dé ziekte van deze tijd en dit is waarom

Heart + Soul
Dirk de Wachter

Veel Nederlanders zeggen gelukkig te zijn. We staan zelfs in de top 5 van de gelukkigste landen ter wereld. Maar hoe kan het dan dat zoveel mensen zich eenzaam en onbegrepen voelen? Volgens de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter ligt onze focus verkeerd. In zijn boek De kunst van ongelukkig zijn legt hij haarfijn uit waarom je geluk beter niet kunt nastreven als levensdoel. Slimmer is het om je te richten op zingeving en verbinding. Vaak volgt geluk dan vanzelf. Met deze 3 adviezen kun je de eerste stap zetten naar een zinvol leven met ups én downs.

Psychiater Dirk de Wachter: geluk najagen is dé ziekte van deze tijd en dit is waarom

Dirk de wachter

Volgens onderzoek van het CBS geeft 22 procent van de Nederlanders aan perfect gelukkig te zijn. Slechts 3 procent van de Nederlandse bevolking voelt zich ongelukkig. Toch wijst een ander onderzoek uit dat maar liefst 43% van de volwassenen zich eenzaam voelt (en 10% zelfs zeer eenzaam blijkt te zijn). Dit lijkt tegenstrijdig. We leven toch in materiële welvaart? We hebben het toch goed? Toch voelen veel mensen weinig welzijn. Dit komt volgens De Wachter door het obsessief najagen van ons eigen geluk waardoor we de verbinding met anderen zijn kwijtgeraakt. Zijn boodschap is dan ook: doe iets voor de wereld, voel je betrokken, geluk volgt dan vanzelf. Hoe je dit in de praktijk aanpakt, hebben we samengevat in 3 goede adviezen.

1. Stop met het meten van geluk

In onze hedendaagse samenleving lijkt geluk het ultieme doel om na te streven. Volgens De Wachter is dit obsessief najagen van geluk dé ziekte van deze tijd. Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn, strookt namelijk niet met de realiteit. Erger nog, het veroorzaakt een tweedeling in de samenleving: ‘eentje van winners en losers, van wie succes heeft en wie buiten de boot valt.’ Van kinds af aan leren we dat we zelf verantwoordelijk zijn voor ons geluk. Ben je minder ‘succesvol’, dan is dit dus je eigen schuld. Dit idee is erg schadelijk. De Vlaamse psychiater raadt dan ook aan: ‘je moet geluk niet willen meten, wees er maar gewoon gelukkig mee.’

2. Herstel de verbinding

In onze individualistische samenleving zijn we het contact met onze medemens verloren. De verbindingen die we vroeger hadden door het familie-en verenigingsleven en het geloof hebben we grotendeels losgelaten. Daarvoor in de plaats is het streven naar geluk ons ultieme doel geworden. Maar om ons goed te voelen hebben we de verbinding met anderen nodig. Want in essentie blijven we toch groepsdieren. Volgens De Wachter is de uitdaging dan ook om die verbinding met elkaar te herstellen en de betrokkenheid bij de wereld weer terug te vinden. Belangrijk hierbij is een realistisch besef van wat social media hierin kunnen betekenen. En wat niet. Ook al zijn Instagram, Facebook of Whatsapp fantastische communicatiemiddelen, echt sociaal contact kun je er niet mee vervangen. Social media voldoen niet aan de diepe nood van de mens om anderen om zich heen te hebben. Gebruik deze tools dan ook vooral om ontmoetingen te organiseren: zoek elkaar op in real life.

3. Deel je verdriet

Verdriet, angst en eenzaamheid delen we in onze moderne samenleving liever niet met de buitenwereld. Dat terwijl deze emoties erg waardevol zijn. Juist op ongelukkige momenten kan diepe verbondenheid ontstaan. Delen maakt verdriet niet alleen draaglijker, je geeft ook de ander een voldaan gevoel. Mensen zouden volgens De Wachter best wat vaker elkaars psychiater mogen zijn. Dan zou zijn wachtkamer niet overvol zitten… Dirk de Wachter, De kunst van het ongelukkig zijn, via Bol.com, €19,99.

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.