Yogateacher legt uit: dit is de ware betekenis van zelfliefde volgens de yogabijbel ‘Bhagavad Gita’ 

Heart + Soul
trend selfcare
Debbie Jongejan

Debbie Jongejan
19.02.2018

“With Faith you can see the invisible, you can believe the incredible and you can receive the impossible”Met deze quote begint Debbie Jongejan, yogateacher en founder van organic yogametten merk OHMat, haar column over lief zijn voor jezelf. Want als íets een hype is on 2018, dan is het wel selfcare. Maar wat betekent zelfliefde nu eigenlijk écht? Het gaat in ieder geval veel dieper dan jezelf verwennen met een maskertje of een pan zelfgemaakte soep. Dit is hoe Debbie zelfliefde cultiveert vanuit de Bhakti Yoga: de hoogste vorm van yoga met toewijding als fundament. 

Yogateacher legt uit: dit is de ware betekenis van zelfliefde volgens de yogabijbel ‘Bhagavad Gita’ 

Debbie: Selfcare begint met het verleggen het accent. Zie het als maken van een switch van wat heb IK nodig naar wat heeft de ander nodig en hoe kan ik er voor die ander zijn? Ik haal mijn vertrouwen om zo te kunnen leven uit de Yoga filosofie. Deze filosofie of levenswijze heet Bhakti Yoga. Het is het hoogte pad van Yoga met de principes devotie en toewijding als fundament. Je ziet deze principes terug in bijvoorbeeld het Boeddhisme en Hindoeïsme. Monniken leggen hun leven vol vertrouwen in de handen van God, iets dat tot uiting komt in de liefde die zij geven aan alle andere wezens op Aarde. Zo eert een boeddhist het leven van een mier als een gelijke. Monniken hebben een relatie met het onzichtbare en vertrouwen volledig op dat wat is en dat wat komen gaat. Ik ben deze levensfilosofie gaan bestuderen en heb heel veel geleerd van de Bhagavad Gita, ofwel ‘de yogabijbel’. Nog steeds vraag ik mezelf vaak af: ‘Hoe kan je van iets houden dat je niet kan zien of kan proeven. Hoe kan je van God houden en jezelf volledig overgeven aan die liefde…’ De Gita leert ons de Spirituele dimensie van het leven en relaties. En ik heb mazzel dat ik getrouwd ben met Liladhar, die 10 jaar monnik is geweest in het verre oosten. Mijn hart is heus nog niet volledig vrij van demonen, maar elke dag probeer ik dit bewustzijn wel te cultiveren in de relaties die ik heb met Liladhar, mijn familie, vrienden en werk.

 

Overgave aan liefde, hoe dan?!

Ik leer dagelijks van mijn huidige relaties en ervaringen en gebruik ze als zeep voor mijn ‘inner cleanse’. Want ook ik heb eerst de straattegels gevoeld voordat ik ontwaakte. En nog steeds ga ik soms op mijn giecheltje, in mijn volste vertrouwen dat iedereen oprecht compassievol handelt vanuit het hart. Maar dat is helaas niet zo en dit zijn dan ook mijn ware lessen. Het hart is overschaduwd met, Angst, Jaloezie, Trots, Arrogantie, Boosheid, Lust en Hebzucht vanuit onze geconditioneerde mind. We hebben allemaal een dosis van deze demonen in ons. En we hebben vast ook allemaal al eens ongeluk ervaren. Weet dat je deze obstakels nodig hebt om Liefde en Selfcare te ontwikkelen, dus verdruk ze niet. Laat ze bestaan maar behandel ze met vergeving. Zo heb ik bijvoorbeeld veel geleerd van het op jonge leeftijd verliezen van mijn moeder. Ik kan nu na 15 jaar zeggen dat ik er sterker uit ben gekomen.

Begin met cultiveren van vertrouwen

Start met je vertrouwen en geloof dat alles begint vanuit je eigen hart. Dat iedereen hier op aarde de mogelijkheid en het recht heeft op innerlijke vervulling en geluk. Hiervoor moet je je eigenwaarde cultiveren. Vaak wordt eigenwaarde en zelfvertrouwen gemeten met de hoeveelheid materieel dat we hebben. We focussen ons op uiterlijk en vergeten ons innerlijk. Echter, zelfvertrouwen meet je op momenten waarop je niets hebt en nog steeds je eigenwaarde behoudt. En vergeef. Want zonder vergeving wat ‘de ander jou zogenaamd heeft aangedaan, of wat jou is overkomen’, kan geen enkele relatie bestaan. Ik benoem specifiek zogenaamd, omdat het handiger is om niet jezelf een slachtoffer te voelen, maar te beseffen dat elke intrinsieke actie, in dit of vorige leven, een gelijke reactie heeft. Karma! En daarom begint deze mysterieuze journey in je eigen hart. Eerst maar eens de poetsdoek halen door de kamers van je eigen hart. Dit kan dus ook als je in een relatie zit, want ook in relaties hebben we obstakels. Niet ;-)? Contempleer in je Yoga practice over je eigen gedrag. Ik heb veel geleerd van de woorden van mijn Spirituele teacher Radhanath Swami: “Try not to be the enjoyer in life, but aspire to serve with Love. Be more humble like a blade of grass”. Want ondanks wij met onze voeten het gras plat drukken, het heeft de veerkracht om zonder beledigd te zijn weer terug te buigen. Hier kunnen wij nog wat van leren. We nemen alles enorm persoonlijk. Dit is het valse Ego. Ego is okay, maar het valse Ego vreet je op in relaties. Zoals ik altijd dacht ‘ik heb toch recht op een NORMALE relatie, waarom tref ik elke keer die foute man?!’ We zijn allemaal wel eens gebruikt of bedrogen, maar ware overwinning zit in vergeving. Dit is het fundament voor een gezonde relatie, met onsZelf en die ander. De diepe kwaliteit van vergeving is verwarmender dan de zon.

Wet van Karma

Het is belangrijk om de wet van Karma te begrijpen. Bestudeer jezelf daarom met geduld en peace. Want voor elke actie staat een gelijke reactie. Hoe je zaait, zal je oogsten. Onze spirituele aard wil dienen, de hand uitreiken naar de ander. Maar vaak in onze geconditioneerd geest, kiezen we ervoor de eeuwige controller te zijn. Alleen dat zijn we niet. Want je kunt op een boot (metafoor voor je leven) de zeilen bestieren, de wind kan je niet controleren. Dus wees alert en bewust met je gedachtes en acties. Hoe je omgaat met deze obstakels is aan jou. Bewustwording van je eigen schaduwkant is een eerste stap. Leer ze herkennen in je gedachtes, want ze hebben een gelijke reactie in je hart. We worden allemaal puur geboren, maar onderweg leren sommige mensen te haten en sommige mensen lief te hebben. Het is aan jou welk pad te kiezen. De mens creëert nou eenmaal kwaad, en kwaad creëert lijden. Ik noem maar weer het voorbeeld van alle overvolle slachthuizen. We zijn niet eens in staat om een koe te eren, laat staan een mier. Terwijl we allemaal ziel zijn, en slechts door karma in een ander geconditioneerd lijf terecht gekomen. Wij denken dat we boven die ander staan, maar we zijn in essentie gelijk. Liefde wacht onaangetast in je hart. Want wij zijn liefde, dit is onze ware aard…

Ik nodig je uit om mee te gaan naar Portugal waar we een Hatha- en Yin Yoga Retreat organiseren van 2 – 7 mei. Ik noem het ‘A Taste of Happiness’ aangezien je soms je Mind op vakantie moet sturen, zodat je je Spirit kunt cleansen. Ons team bestaat uit Amber met haar sweet morning Hatha flow, Liladhar met de intens fijne holistische massages en ikke, met de dagelijkse portie liefdevolle Yin. Deelnemen aan een retreat is een stap in de goede richting van Selfcare. Want ware spiritualiteit is ogen hebben, die het onzichtbare kunnen zien. Meer info vindt je op almayoga.nl/inforetreat/. Of kijk op instagram: @almayogaretreats of @ohmat. Omgeef jezelf met de mensen die jou spiritueel voeden. 

trend selfcare

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link