Dankbaarheid is de sleutel tot geluk, liefde én succes. Dit wordt regelmatig gezegd door moderne wijsgeren. Maar hoe maak je verbinding met die verhoogde energie frequentie? Juist, door dankbaarheid te tonen! Voor je lichaam is je emotionele staat namelijk de waarheid. Zodra je daarmee leert spelen gaat er een wereld voor je open. Een dankbaarheidsdagboek geeft je houvast en helpt je bij het opstarten van dit boeiende proces.
Wat is dankbaarheid eigenlijk?
Dankbaarheid is een positieve emotie die zorgt voor meer geluk en innerlijke rust. Het maakt dat je wilt glimlachen, je hart wilt openen en negatieve gedachten kunt laten verdwijnen naar de achtergrond. Dankbaarheid uiten is een belangrijk onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling, omdat je op deze manier gedwongen wordt om dankbaar te zijn voor alles wat je hebt behaald. Laten we eens inzoomen op wat het precies inhoudt, om er daarna optimaal de vruchten van te kunnen plukken.
Hoe kom je in een staat van dankbaarheid?
Heel erg leuk hoor, al die begrippen. Maar hoe wordt je nou echt effectief dankbaarder voor alles in je leven? En wat is nu de beste manier om dat te uiten? Het mooiste zou zijn om er elke dag mee bezig te gaan, maar je wil er natuurlijk ook een goede balans in vinden. Hieronder geven we je 3 tips om nog dankbaarder te zijn.
Een lijstje maken
Ten eerste associeer je dankbaarheid waarschijnlijk met bepaalde mensen en dingen die je blij maken. Één van de simpelste manieren om je à la minute met deze energiefrequentie te verbinden, is dan ook het maken van een lijstje van bijvoorbeeld 3 dingen waar je dankbaar voor bent. Doe dit elke ochtend of avond, en je hebt je dag al binnen een paar minuten energetisch naar een hoger plan getild.
Onvoorwaardelijke dankbaarheid
Toch gaat het verhaal over dankbaarheid dat in veel spirituele kringen wordt verteld verder dan dit. Het is de kunst om volledig te leven vanuit dit concept, los van een bepaald moment of ‘iets’ om dankbaar voor te zijn. Dankbaar zijn wordt dan minder een ritueel en meer een staat van zijn. In beide gevallen is het natuurlijk waardevol. Maar als je je ermee weet te verbinden op je allerslechtste dag, zelfs als je niets kunt bedenken wat leuk of fijn is, dan wordt het pas echt een krachtige tool.
Gebruik zelfreflectie als middel
Zelfreflectie is een ontzettend krachtige tool om te combineren met het idee van ”dankbaar zijn voor wat je hebt”. Wanneer je namelijk gaat reflecteren en diep in jezelf gaat graven, kom je vaak achter nieuwe inzichten over jezelf. Met die inzichten kun je objectief kijken naar wat je allemaal bereikt hebt en daar dus gemakkelijker dankbaar voor zijn.
Van persoonlijkheid naar persoonlijke realiteit
Zoals Dr Joe Dispenza uitlegt in zijn boek Becoming Supernatural; het cultiveren van positieve emoties – los van je externe omstandigheid – kan je leven veranderen. Letterlijk, want een positief gevoel zorgt voor positieve gedachten (en dus voor dankbaarheid).
Dit komt door het volgende. Positieve gedachten vormen zich tot positieve overtuigingen, die je gedrag bepalen. Je overtuigingen en gedrag creëren samen je persoonlijkheid en – zoals Dispenza het zegt – ”your personality creates your personal reality”. Als je nu al dankbaar bent voor wat je hebt én voor wat je graag wilt, vertel je je lichaam eigenlijk dat alles er al is.
Dat de toekomst waar jij naar verlangt als het ware al plaatsgevonden heeft. Je lijf weet namelijk niet of iets in je externe omgeving gebeurt of dat jij het je gewoon voorstelt. Voor je lichaam is je emotionele staat de waarheid. Daarom voelen mensen met PTSS zich bij een flashback alsof hun trauma daadwerkelijk opnieuw plaatsvindt.
Dankbaarheid geeft energie
Als jij je lichaam elke dag opnieuw vertelt dat jouw ideale toekomst er al is, wordt de kans een stuk groter dat je deze ook daadwerkelijk naar je toetrekt. Je trekt aan wat je uitstraalt.
Net wat te nuchter om dat te geloven? Zie het dan zo: Als jij het grootste deel van de dag (onbewust) zit te mokken omdat je nog steeds niet gelukkig/gezond/succesvol/geliefd genoeg bent, wat is dan de kans dat je de actie onderneemt die nodig is om te bereiken wat je wilt?
Stel je nu voor dat je het grootste deel van de dag overloopt van plezier, dankbaarheid, zekerheid, vertrouwen en levensenergie. Visualiseer wat je dan zou doen, zou zeggen, en denken… Reken maar dat je dan de wind in je rug hebt op de weg naar jouw bestemming.
Leren om onvoorwaardelijk dankbaar te zijn en op elk moment verbinding te kunnen maken met deze emotie, geeft je dus de brandstof die je nodig hebt om je doelen te bereiken.