Wil je lief zijn voor je lijf? Vergeet de knalgele pakken uit de supermarkt en brouw je eigen warme chocolademelk. De toegevoegde specerijen geven dit recept een helende werking. Alleen al het ingrediënt cacao doet wonderen voor je gezondheid…
Recept van de Azteken: medicinale chocolademelk met kaneel en cayenne
De geschiedenis van warme chocolademelk begint eeuwen geleden, in de valleien van Midden-Amerika. De Azteken brouwden een drank van cacaobonen die ze ‘Xocolatl’ noemden. Het drankje bevatte, volgens de Azteken, de wijsheid van de goden en ging vermoeidheid tegen. Xocolatl werd gebruikt tijdens ceremonies en werd vooral gedronken door priesters, priesteressen en astrologen. Het drankje werd gemaakt door geroosterde cacaobonen te mengen met heet water en kruiden, net zo lang tot een bittere drank ontstond. Soms werden er pepers of andere specerijen aan toegevoegd.
Warme cacaodrank
Tijdens een van hun ontdekkingsreizen maakten de Spanjaarden kennis met Xocolatl. Ze namen scheepsladingen vol cacaobonen mee naar Spanje om hun eigen ‘chocolademelk’ te brouwen. Aan het begin van de 17e eeuw won het cacaodrankje aan populariteit in Nederland. In 1828 deed de Amsterdamse Conrad van Houten een belangrijke uitvinding: de cacao pers. Vanaf dat moment kon men cacaopoeder maken én mengen met allerlei ingrediënten zoals vet, suiker en melkpoeder. Al snel was er van het oorspronkelijke, heilzame drankje niet veel meer over.
Cacao & je gezondheid
Hoogste tijd om warme cacaodrank in ere te herstellen vind je niet? Onderstaand recept – op basis van rauwe cacao – is een super gezond alternatief voor mierzoete chocolademelk uit de supermarkt. Cacao zit namelijk vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding én dragen bij aan een gezond hart. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium, koper en ijzer. IJzer is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en is – net als koper – essentieel om het zuurstofgehalte in je lichaam op peil te houden. Als je een tekort aan ijzer of koper hebt, voel je je futloos. Met dit heilzame drankje vul je tekorten aan en blaak je snel weer van de energie.
Ingrediënten medicinale chocolademelk
- 500 ml biologische rijstdrink (deze drank heeft van nature een licht zoete smaak)
- ½ – 1 tl cayennepeper
- 2 el biologisch cacaopoeder
- ½ – 1 tl kaneelpoeder
- ½tl gemberpoeder
- ¼tl kardemom poeder
- ahornsiroop naar smaak als je een andere (minder zoete) plantaardige drink gebruikt
Zo maak je medicinale chocolademelk
Giet de rijstdrink in een pannetje en verwarm op middelhoog vuur samen met het cacaopoeder en de specerijen. Blijf roeren met een lepel of garde. Verdeel over twee bekers. Enjoy!
Kant-en- klare ceremoniële cacaodrank
In plaats van allerlei losse ingrediënten in huis halen, kun je ook warme cacaodrank maken met flakes, bijvoorbeeld van Pure Kakaw. De cacao waar deze flakes van zijn gemaakt groeit in het biologische voedselbos van Finca El Porvenir, Guatemala. De cacaobonen worden met de hand geselecteerd en op traditionele wijze bereid met kennis die al generaties lang wordt doorgegeven. De bonen zijn minimaal bewerkt, waardoor alle gezonde en actieve voedingsstoffen behouden blijven. Dit resulteert in een 100% biologische ceremoniële cacao (zonder suiker) van hoge kwaliteit. Met liefde, zorg en intentie behandeld voor het zelf maken van heilzame cacaodrank.
Zo maak je een heilzaam cacao drankje
Gebruik 15- 25 gram cacao flakes voor een normale dosis en 33 – 42 gram voor een ceremoniële dosis. Deze flakes zijn qua werking vergelijkbaar met een blok, maar extra makkelijk in gebruik. Terwijl je 125 ml water of (plantaardige) melk verwarmt op laag vuur – zorg ervoor dat het niet kookt, maar alleen warm genoeg is om de cacao op te lossen – voeg je de flakes toe en roer tot deze volledig zijn opgelost. Gebruik een garde of een blender om het mengsel goed te mixen en een romige consistentie te bereiken. Schenk het warme cacao drankje in een kop of mok en geniet van het heilzame effect.
Benieuwd naar meer zoete recepten? Hieronder nog wat inspiratie!
Recept: friszoete vegan maanzaad-citroenyoghurtcake
Recept: zoete aardappelmuffins met bosbessen en amandelen
Recept: Snoezige zoete koekjes met eetbare bloemblaadjes