Burn-out klachten beperken zich vaak niet tot je hoofd. Ze kunnen op allerlei plekken in je lijf opduiken. Zo is er een duidelijk verband tussen het krijgen van een burn-out en je ademhaling. Ademcoach Rob Koning raakte ooit zelf opgebrand. Uiteindelijk bleek ademcoaching de sleutel tot zijn herstel. Hoe verbonden ademhaling kan helpen bij het voorkomen (of genezen) van een burn-out legt Rob uit in dit artikel.
Ademhaling: zo helpt het bij het voorkomen (of genezen) van een burn-out
Rob: Om maar met de deur in huis te vallen: in Nederland heeft één op de zeven werknemers in Nederland burn-outklachten. Zelf heb ik ook te maken gehad met een burn-out. Ik weet dan ook precies waar je doorheen gaat. Constant het gevoel hebben de ‘uit’-knop niet te kunnen vinden. Altijd maar ‘aan’ staan, zelfs wanneer ik wilde slapen. Dagelijks leven in een vecht-of-vlucht-modus. Hoog oplopende emoties met m’n compagnons waarbij ik de hoofd- en bijzaken niet meer kon scheiden. Een onrustige periode, een tweede kleine pas geboren, net verhuisd en een hoge werkdruk op de zaak… Uiteindelijk hielp ademcoaching bij mijn herstel. Ademhaling en een burn-out hebben namelijk meer met elkaar te maken dan je denkt.
Stapelen van emoties
Een burn-out ontstaat onder andere door het onbewust vasthouden van spanning in je lichaam. Dat ‘stapelen’ van onderdrukte emoties en gevoelens kost veel kracht en energie. Zonde! Hoe lekker zou het zijn als je er vrij van bent? Je kunt op verschillende manieren verlichting brengen in klachten die een burn-out met zich meebrengt. Het is vooral van belang dat je het contact met je lichaam herstelt en verbetert, want als je (bijna) burn-out bent, ga je al een tijd structureel over je grenzen heen. Je hebt belangrijke signalen die je lichaam je geeft, niet (h)erkent. Je bent te ver gegaan en je lijf zegt nu STOP.
Verbonden ademen
Ademhalingsoefeningen zijn bij uitstek geschikt om meer ‘in je lijf’ te komen en dus minder ‘in je hoofd’. Ademhalen is nu eenmaal een fysiek bezigheid en dat voel je, elke inademing weer. Een rustige ademmeditatie (anapanasati) zorgt er voor dat je geest en lichaam kalmeren. Er zijn echter ook actieve ademtechnieken waarbij je bewust sneller ademt dan je lichaam van je vraagt. Verbonden ademen is zo’n techniek. Bij deze manier van ademen werkt de beweging van het ademen als uitnodiging om de opgeslagen spanning los te laten. Zo blaas je jouw lichaam als het ware schoon en vrij. Verbonden ademen is ademen zonder pauzes, waardoor het circulair wordt. Die circulaire ademhaling zorgt voor een bewegingsenergie (kinetisch) en zo ontstaat een ‘ademflow’ die je kunt vergelijken met het aantrappen van je fiets waardoor je snelheid maakt en vooruit gaat.
Ademflow
Die bewegende ademflow heeft een hoogfrequente trilling. De vastgezette spanning – ofwel de blokkades – hebben een laagfrequente trilling. Het woord blokkade zegt het eigenlijk al, het staat stil, denk maar aan vastzittende schouders om dit visueel te maken. Een natuurkundig verschijnsel dat de ‘law of entrainment’ wordt genoemd, lijkt ervoor te zorgen dat wanneer deze twee frequenties samen komen, alles wordt gelift naar de hoge frequentie. Op die manier kunnen blokkades worden opgelost. Dus zo kun je via je ademhaling jezelf vrij ademen van spanningen en onderdrukte emoties. En wanneer je daarvan verlost bent, is jouw originele blauwdruk wat overblijft. Zónder de opgeslagen bagage van vroeger.
Verbonden ademen, een oefening:
Zorg dat je even niet gestoord wordt en dat je ontspannen ligt. Het kan zijn dat je fysieke sensaties voelt zoals tintelingen, stijve vingers of kaak en licht in het hoofd. Geen paniek, je lijf is ijzersterk dus heb vertrouwen. Blijf vooral in je buik ademen en doe rustiger aan, zodra je terug gaat naar je eigen rustige ademtempo, komen de sensaties ook weer tot rust. Je zult merken als je dit vaker doet, dat het makkelijker gaat en je lijf eraan went. De sensaties maken je slecht bewust van de spanning in je lijf.
– ga ontspannen liggen
– inademing starten in je (zachte) onderbuik (je buik komt omhoog)
– lang en vol inademen, kort en ontspannen uitademen (uitademen is loslaten)
– ademen door open mond met ontspannen kaak,
– korte of zonder pauzes ademen in een ‘cirkel’,
– begin met 3 tot 5 minuten ademen en erna 5 minuten ontspannen, zet een timer.
Tip: yoga en meditatie ontspanningsdeken
Een yogadeken is een speciaal ontworpen deken die vaak wordt gebruikt tijdens yogabeoefeningen en meditatie. Ze zijn gemaakt van zachte, comfortabele materialen zoals katoen. Je kunt de deken gebruiken voor warmte en comfort. De warmte helpt om volledig te ontspannen en te genieten van de rustfase. Daarnaast bieden yogadekens extra ondersteuning bij specifieke houdingen. Je kunt hem bijvoorbeeld onder je knieën plaatsen tijdens knielende houdingen. Hiermee verminder je de druk op botten en gewrichten. Je kunt een yogadeken ook oprollen of opbouwen en gebruiken als (meditatie)kussen. Bij actievere yogavormen kan de deken worden gebruikt om zweet af te vegen en je gezicht en lichaam droog te houden. Daarnaast geeft een yogadeken een gevoel van geborgenheid: gebruik hem als zacht ‘schild’ waarmee je prikkels van buitenaf weert. Verkrijgbaar via de Holistik Shop, €29,95
Meer lezen over burn-out
Dit gebeurt er met je hormonen als je een burn-out hebt
Burn-out: zo bepalend is jouw eigen gedrag
Een burn-out & ayurveda
Burn-out en alcohol