Je kent het vast: je begint je week vol goede moed, een receptenselectie en een koelkast vol ingrediënten. Maar naarmate de week vordert raken je ingrediënten én je ideeën op. Dit kookboek is je beste vriend van Lucy Tweed is er om je precies op dat moment te redden. Lucy Tweed weet als voormalig foodstyliste van Donna Hay als geen ander hoe een makkelijke maaltijd én een overheerlijk feestmaal gemaakt wordt. We delen graag een simpel recept voor een broccoli kaas taart met basilicum en citroen met je.
Recept: broccoli-kaastaart met basilicum en citroen
Lucy Tweed: ‘Zoals voor alles waarmee je opgroeit geldt ook voor eten dat je geen idee hebt hoe lekker iets is tot je de wijde wereld in gaat en het kunt vergelijken. Dat breng ik mijn kinderen ook bij. Maar ik verwacht wel van ze dat ze te pas en te onpas opsommen waarom ik zo fantastisch ben… Mam had trouwens wel gelijk. En zelf dingen bakken is een heel kalmerend, haast meditatief ritueel, al heb ik er zelden tijd voor. In dit recept pimpen we een typisch kant-en-klaar gerecht om het meer huisgemaakt te laten overkomen.’
Ingrediënten voor een broccoli kaas taart (6-8 personen)
1 stronk broccoli, roosjes fijngehakt
1 ui, fijngehakt
2 el olijfolie
1 biologische citroen
3 el gehakte bieslook
50 g fijngeraspte parmezaan
445 g kruimeldeeg van goede kwaliteit
120 g basilicumblaadjes
250 g diepvriesspinazie, ontdooid en uitgeknepen
25 g oreganoblaadjes
500 g verse ricotta, verkruimeld
5 eieren, licht geklutst (houd 1 tl apart voor het bestrijken)
zeezout en versgemalen zwarte peper
Optioneel: Extra parmezaan en extra citroenrasp
Zo maak je de broccoli kaas taart
- Verwarm de oven voor tot 160 °C hetelucht / 180 °C elektrisch.
- Bak de broccoli en ui 10 minuten in de olie op matig vuur en haal de pan van het vuur. Rasp de schil van de citroen tijdens het afkoelen over de broccolimix.
- Spatel en kneed de bieslook en parmezaan door het deeg, maak er een bal van, wikkel hem in plasticfolie en laat even rusten.
- Hak het basilicum met de spinazie en oregano fijn in een keukenmachine.
- Meng de ricotta en geklutste eieren (behalve de theelepel die je apart gehouden hebt) in een grote kom en spatel het basilicummengsel erdoor. Voeg zo nodig naar smaak peper en zout toe.
- Rol het deeg tot een diameter van 40 centimeter en een dikte van ongeveer 5 millimeter, en leg het op een pizzaplaat.
- Schep het broccolimengsel in het midden van het deeg en strooi de gekruide ricotta erop, maar laat rondom een rand van 7 centimeter vrij. Vouw het deeg zo ver mogelijk over de vulling heen en knijp er plooitjes in om het vast te zetten.
- Kluts het apart gehouden ei met 1 eetlepel water. Bestrijk het deeg met het eiwater en bak de taart 30–40 minuten, tot de buitenrand mooi goudbruin is en de binnenkant veerkrachtig aanvoelt.
- Serveer de taart warm of koud.
Dit kookboek is je beste vriend, verkrijgbaar via o.a. Bo.com, €24,99.
Benieuwd naar meer taart recepten? Hieronder nog wat inspiratie!
Recept: plaattaart met zalm, bimi & gegrilde courgette
Vegan recept: spinazietaart met knapperige korst voor een grauwe herfstdag
Veganuary recept: crunchy plaattaart met kikkererwten en aubergine