Bij de term biologische klok denk je misschien alleen aan je slaap-waakritme. Maar de biologische klok gaat óók over hoe snel jouw lichaam ouder wordt. Ieder mens veroudert namelijk op zijn eigen snelheid. Waar de een zit op z’n 50e al hoogbejaard voelt en veel fysieke kwalen heeft, voelt de ander zich op z’n 75e nog altijd topfit. Bij deze mensen matcht hun biologische leeftijd (hoe oud hun lijf écht is) niet met hun kalenderleeftijd. Het is fijn als deze twee wel overeenkomen, maar nóg beter is het om je biologische leeftijd te verlagen tot onder je kalenderleeftijd. Zoals bij die topfitte 70-plusser dus. En dat kan – want je biologische leeftijd is beïnvloedbaar! Hoe je de klok terugdraait lees je hieronder.
Biologische klok & veroudering: zo draai je de tijd terug
De biologische klok of het verouderingsproces wordt nog vaak beschouwd als een vaststaand proces waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Inderdaad, iedereen wordt ouder in jaren, maar de biologische klokt tikt lang niet bij iedereen even snel. Verschillende factoren – zoals aan de holy trinity van voeding, slaap en beweging – kunnen het biologische verouderingsproces versnellen of vertragen. Op jonge leeftijd lopen de kalenderleeftijd en de biologische leeftijd redelijk gelijk op, schrijft hoogleraar Gerontologie Andrea Maier in haar boek Eeuwig houdbaar. Maar met het toenemen van de jaren groeien mensen biologisch gezien uit elkaar. De resultaten van onder andere een gezonde of juist ongezonde leefstijl laten zich (letterlijk) zien.
Je biologische leeftijd verlagen: 5 tips
Dit verhaal vind je misschien een beetje angstaanjagend, maar er is heel goed nieuws: je kunt je biologische leeftijd beïnvloeden. Je kunt de klok van je lijf letterlijk terugdraaien, dus. De volgende 5 tips helpen je daarbij.
1. Achterhaal je biologische leeftijd
Als je gericht te werk wilt gaan bij het verlagen van je biologische leeftijd, is het handig om eerst te achterhalen hoe oud je lichaam nú echt is. Dat kan met de epiAge test. Je biologische leeftijd wordt berekend aan de hand van een speekselmonster. Je neemt het eenvoudig zelf af en stuurt het op, waarna het in een laboratorium uitgebreid wordt geanalyseerd. Met deze test krijg je inzicht in de veroudering van jouw lichaam. Extra handig is het natuurlijk om de test na bijvoorbeeld 6 maanden te herhalen om te kijken of onderstaande gezonde gewoonten het gewenste effect hebben. Hoe motiverend als je zwart op wit ziet staan dat je lichaam jonger is geworden? Geloof ons, dan huppel je met plezier weer die sportschool in.
2. Voeding
Het zal je niet verbazen dat voeding een grote rol speelt bij veroudering en het tegengaan daarvan. Er is veel onderzoek gedaan naar de verjongende of verouderende effecten van verschillende voedingsmiddelen. In dit artikel hebben we een aantal belangrijke healthy aging do’s & don’ts voor je op een rij gezet. En in deze blog kun je alles lezen over het Langlevendieet, ontwikkeld door gerontoloog en celbioloog dr. Valter Longo. Spoiler alert: een van de simpelste en meest effectieve dingen die je vandaag al kunt doen is per dag twee porties (biologisch) fruit en drie kleurrijke porties (biologische) groente per dag eten. Uit onderzoek bleek dat deze hoeveelheid de kans op het krijgen van een beroerte en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, longziekten en kanker het meest verlaagde. Antioxidanten in groente en fruit helpen ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen, twee belangrijke factoren die bijdragen aan celveroudering.
3. Slaap
Goed en voldoende slapen is razend belangrijk als het gaat om lang en gezond leven. Drie afzonderlijke studies tonen aan dat vijf uur of minder slapen per nacht het sterfterisico met 15% verhoogt. Niet genoeg en/of slecht slapen beïnvloedt bovendien je dagelijkse welzijn en productiviteit, wat weer weerslag heeft op je stresslevels. Een chronisch slaaptekort verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van onder andere obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Heel belangrijk dus om minimaal 8 uur per nacht (goed) te slapen. Kun je wel wat gezonde slaaptips gebruiken? Lees dan dit artikel.
4. Beweging
Surprise, surprise: ook lichaamsbeweging is héél belangrijk. Een speciale rol is weggelegd voor krachttraining. Zeker als je je bedenkt dat je een flink deel van je spiermassa verliest als je ouder wordt (tussen je 35e en 65e mag je gedag zeggen tegen zo’n 7,5 kilo aan spiermassa). Met krachttraining houd je je spiermassa op peil. Het zorg ook voor een hogere botdichtheid, een betere balans en flexibiliteit. Krachttraining maakt het je een stuk makkelijker om tot op hoge leeftijd dagelijkse handelingen te blijven uitvoeren. Denk aan opstaan en gaan zitten, iets van een hoogte pakken, iets oprapen, je schoenen aantrekken, en spelen met (klein)kinderen. Krachttraining wordt bovendien in verband gebracht met het vertragen en omkeren van veroudering op cellulair en genetisch niveau. Onderzoek laat zien dat oudere volwassenen die minstens twee keer per week aan krachttraining deden, 46% minder kans hadden om te overlijden. Ze hadden ook 41% minder kans op een hartstilstand en 19% minder kans op overlijden aan kanker.
5. Slik de juiste supplementen
Supplementen kunnen je ook helpen bij het verlagen van je biologische leeftijd. Deze 3 belangrijke supplementen verdienen een plekje in jouw longevity protocol.
NMN
NMN (nicotinamide-mononucleotide) is een molecuul dat van nature in alle levensvormen voorkomt. Het is een afgeleide van vitamine B3 en een voorloper van NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide), een belangrijk co-enzym dat in alle lichaamscellen voorkomt. NAD+ is nodig voor allerlei verschillende lichaamsfuncties, waaronder het vertragen van het verouderingsproces. Hoe ouder je wordt, hoe minder NAD+ je in je lichaam hebt. En die afname begint al rond je 20-25e levensjaar! Slim dus om je lijf een handje te helpen met een supplement. Veel onderzoeken suggereren dat NMN kan beschermen tegen diabetes, hartziekten, Alzheimer en veroudering in het algemeen. Jongere mensen ervaren door het gebruik ervan meer energie, een beter werkend metabolisme en een beter dag- en nacht ritme. Wij gebruiken zelf het liposomale NMN supplement van Purovitalis. Het is uitvoerig getest en daarom een aanrader. Het fijnste aan dit supplement is de liposomale technologie, die ervoor zorgt dat de werkzame stof intact jouw cellen bereikt.
Spermidine
Spermidine is een natuurlijk polyamine die voor het eerst werd gevonden in sperma. Het stofje zou fantastische eigenschappen hebben voor je algehele gezondheid en je vruchtbaarheid. Recent onderzoek suggereert dat spermidine een belangrijke trigger is voor autofagie: een eiwitomzettingsmechanisme dat beschadigde cellen opruimt. Zo kan spermidine onder andere helpen cellen gezond te houden, waardoor jij vitaal oud kunt worden. Aangezien de hoeveelheid spermidine in je lichaam afneemt naarmate je ouder wordt, kun je overwegen om je voorraad actief aan te vullen.
Resveratrol
Resveratrol is een natuurlijke stof die onder meer voorkomt in de schil van rode druiven en de wortel van de Japanse duizendknoop. Tijdens het ouder worden kan het de stofwisseling stimuleren en gunstige effecten hebben op je hormoonbalans, met name door je oestrogeengehalte in evenwicht te houden. Resveratrol kan bovendien het hart beschermen, de bloedsuikerspiegel verlagen en ontstekingen remmen. Ook kan een reservatrol supplement leververvetting en leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang helpen tegen te gaan.