Remedie uit Ayurveda: zo voorkom je een winterdepressie door goed voor je zintuigen te zorgen

Heart + Soul
ayurveda, winter, depressie
Debbie Jongejan

Debbie Jongejan
04.01.2019

Sommige springen uit hun bed tijdens het frisse winterseizoen. Anderen trekken liever nog een extra deken over hun hoofd. Ik hoor bij de laatste groep. Toch moeten we door de winter heen om te ontwaken in de lente. Maar wat als die sombere gevoelens je toch te pakken krijgen? Depressieve gevoelens zijn ongrijpbaar en een gevoelig onderwerp. Het is verdrietig als iemand zich niet gelukkig voelt en er is vaak geen ruimte voor. Vrienden en familie hebben vaak geen oplossing voor de hand en dat kan de afstand tussen jou en de ander vergroten. Met dit lijstje holistische Ayurveda tips kom je er hopelijk weer bovenop. 

Remedie uit Ayurveda: zo voorkom je een winterdepressie door goed voor je zintuigen te zorgen

Laatst luisterde ik naar een lezing van Dr. Frawley, over de Ayurvedische kijk op depressies en hoe je de geest kan helen van deze gevoelens. Dr. Frawley is DE man op Ayurvedagebied en had, met betrekking tot mijn holistische kijk op het leven, interessante uitspraken en tips. Ayurveda is een 5000 jaar oude holistische gezondheidsfilosofie die zijn oorsprong vindt in India. Ayurveda kijkt naar de oorsprong van de ziekte en probeert vanuit daar te helen. Je komt hier dus niet weg met een paracetamolletje. Men gebruikt in Ayurveda dan ook alleen plantaardige medicijnen. In Ayurveda wordt geloofd dat wij bestaan uit energie. Het lichaam, onze organen, onze geest. Alles is opgebouwd uit energie en onzichtbaar aan elkaar verbonden. Je kunt je voorstellen dat als je je goed voelt, je energie in balans is. Is er een disbalans? Dan ontstaat een kiem van potentiële ziekte.

Depressie in de winter

In de winter wordt onze energie opgeslurpt en is de zon minder intens aanwezig. Als gevolg hiervan liggen virussen en depressie op de loer. Toen ik jaren geleden weer eens op ‘Kerstvlucht’ sloeg naar in India in een Ashram, ben ik de filosofieles uitgestuurd door de leraar met het recept; ‘Komende dagen moet jij tijdens deze les in de zon liggen. Je bent ziek.’ En dat klopte. Een paar maanden voordat ik de Ashram in ging werd ik geopereerd aan een levensbedreigende acute ziekte. Ik was naar India gegaan om te helen en totaal uitgeput. Mijn energie was uit balans, om maar niet te spreken over mijn depressieve gevoelens… Terwijl dat ik dit niet had verteld had de leraar, had hij geen nader onderzoek nodig om die diagnose vast te stellen. Dagen lag ik stilletjes in de zon op te laden. Tot ik geen traan meer over had en ik mij als een bloem voelde opbloeien.

Zintuigen zijn voeding voor je brein

Dr. Frawley vervolgt in zijn reading: “Door je zintuigen (zien, horen, proeven, ruiken en voelen) juist te gebruiken, kun je jezelf positief voeden. Onze zintuigelijke ervaringen zijn namelijk voedsel voor het brein, dat nou eenmaal beter is in doem denken. Is het niet ladies? Maar weet dat als het brein positief geladen is, dit een direct effect heeft op onze energie en gedrag. Dr. Frawley vertelt hoe enorm belangrijk Prana is. Prana is een yogaterm die zich vertaald als ‘vitale energie’. Het is alle energie in relatie tot je zintuigen. Hij deelt het belang van een vegetarisch dieet om je zintuigen in balans te houden. Vlees bezorgt je energetische lichaam ongezonde prana en kan een hoop ziektes veroorzaken. Maar, zegt hij, dat geldt ook voor alcohol en al die mierzoete frisdranken. Ook hier zit een grote ballast in voor onze geest. Alcohol zorgt voor mentale problemen en ziektes. En toch pakt men vaak een glas wijn, juist als hij zich niet goed voelt. Eigenlijk ben je jezelf dan zieker aan het maken.

Beperk schermtijd en slaap beter

Ik heb zelf al jaren geen tv meer. Dit omdat mijn zintuigen (horen, zien & voelen) hevig beïnvloed worden door al het geweld en de bagger die tegenwoordig op tv is. Mijn geest wordt meestal niet op een juiste manier verruimd of gevoed met bewegende pixels en ik slaap er slecht door. Daarom adviseert Dr. Frawley om 2 uur voordat je gaat slapen je tv, telefoon en computer uit te zetten. Dus pak je creatieve werkje maar uit de kast, of bestel dat ene boek om je geest heerlijk te verruimen.

Stop met het gef*ck!

Het ‘f*ck’ woord lijkt wel het nieuwe ABN. Maar ondanks dat het een vaak gehoord woord is, maakt dit het nog niet goed of gezond voor je inner world. Woorden hebben een vibratie en hebben daarmee een effect op je lichaam en geest. Test jezelf en let er eens op hoe vaak je vloekt. En dan heb ik het over alle negatief geladen woorden. Probeer die eens om te buigen naar een positieve affirmatie. Dat is pas een leuke Yoga Practice!

Wandelen als Holy Grail

En dan last but not least; wandelen. Smoor die dip in de kiem en ga wandelen in de natuur. Geef al je zintuigen de prana, de voeding, waar je geest en je lijf naar snakt.

Breng je mediaconsumptie in kaart

Hij sluit af met de wijze les die mij elke keer opnieuw wakker schudt. Voor een gezonde geest hebben we visuele & innerlijke ruimte nodig. Om deze ruimte te cultiveren is het belangrijk dat je je eigen mediaconsumptie in kaart brengt en waar mogelijk gaat reduceren. Probeer ook in de winter vaker de natuur op te zoeken. Het Westen leert dat vervulling vaak komt door seks, geld, eigendom en macht. Maar echte vrijheid ervaar je als je meester wordt over hetgeen waar je aandacht aan geeft en waaraan niet. Lukt het je (nog) niet om hier controle over te nemen, dan gaat je mind jou controleren en die brengt je geheid op een dwaalspoor.

Gezondheid breder dan ‘niet ziek zijn’

Innerlijke onafhankelijkheid is wat je wil blijven ontwikkelen en waar je je elke dag opnieuw bewust van mag worden. Gezondheid wordt tegenwoordig gedefinieerd als afwezigheid van ziekte. Maar eigenlijk draait het allemaal om het afstemmen op je innerlijke bewustzijn. Dus kijk naar je eigen patronen en kijk hoe je dit op een holistische Ayurvedische manier kunt veranderen met bovenstaande tips. Beland je toch in een dip? Probeer dan om jezelf stap voor stap te helen. Je rot voelen in de winter is vervelend. Maar weet dat jij je gevoelens kunt beïnvloeden, want de kracht en wijsheid ligt zonder twijfel in jouw hart verscholen. En mocht je nou echt he-le-maal klaar zijn met de Nederlandse winters, pak dan je spullen en ga net als ik in Portugal wonen :-).

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link